Sandnes Sparebank må endre årsregnskapet for 2015 grunnet store tap på to av bankens engasjementer, som har dukket opp etter fremlegging av foreløpig resultat. Det bringer også banken fra overskudd til underskudd ifjor.

"Nedskrivningene skyldes hendelser knyttet til avtaler og kontrakter som inntraff etter fremleggelsen av foreløpige tall for fjerde kvartal  2015. Totale nedskrivninger vil beløpe seg til 154 millioner kroner", heter det i en melding torsdag.

Dette medfører at konsernets resultat etter skatt for  2015 reduseres fra et positivt resultat på 41 millioner kroner som rapportert i bankens kvartalsrapport for fjerde kvartal 2015, til et negativt resultat på -74 millioner. Morbankens resultat etter skatt endres  fra -30 millioner til  -146 millioner kroner.

Nedskrivningene medfører at ren kjernekapitaldekning for konsernet reduseres fra rapportert 13,0 prosent til 12,1 prosent.

Styret i banken foreslår en fortrinnsrettsemisjon på 350 millioner kroner for å ruste seg mot svakere utsikter for regionen, ifølge dagens melding.

Den foreslåtte emisjonen er garantert fulltegnet av et garantikonsortium bestående av eksisterende egenkapitalbeviseiere og andre investorer, og vil etter planen bli gjennomført innen utgangen av andre kvartal 2016.

Styret foreslår også å endre pålydende per egenkapitalbevis gjennom en overføring av kapital fra vedtektsfestet eierandelskapital til overkursfond.

Emisjonen vil øke konsernets rene kjernekapitaldekning med 2,1 prosentpoeng, fra 12,1 prosent til 14,2 prosent basert på bankens beregningsgrunnlag pr 31. desember 2015. Bankens mål for ren kjernekapital ved utgangen av 2016 er 14,5 prosent.

«Emisjonen vil sikre at banken med god margin oppfyller kapitalkravene og har rom for moderat lønnsom vekst og eventuell utdeling av utbytte. Banken vurderer det imidlertid som nødvendig å ha en økt buffer til gjeldende kapitalkrav på grunn av den økonomiske utviklingen i regionen, som øker usikkerheten knyttet til bankens engasjementer og vurderingen av disse, spesielt innenfor olje- og offshore sektoren og tilknyttede næringer», heter det.

Fondsfinans og Pareto Securities er engasjert som tilretteleggere.

Følg markedet på DN Investor

Les også:  Svakere enn ventet for Norwegian

Asia i dag: Nervøst råvarerally

Kilder: Volkswagen tilbyr seg å kjøpe tilbake 500.000 biler

Se DNtv:

Nordlys sett fra verdensrommet
Det ser allerede vakkert ut fra bakkenivå, men nordlyset er også et spektakulært skue når det filmes fra verdensrommet. Det er NASA som har lagt ut video av fenomenet i sammenheng med at de lanserer en ny tv-kanal som skal vise ekstra skarpe bilder.
00:42
Publisert:

Har du fått med deg denne?

 

Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: - Når prisen er høy, så skal alle investere og de betaler hva som helst. Når prisen faller, vil ingen investere.