I en slutterklæring etter sitt møte i London lørdag lover finansministrene i G20 å innføre strengere regler for utbetaling av bonuser til finansfolk.

G20 består av store industriland og raskt voksende utviklingsland, og lørdagens finansministermøte er en forberedelse til et toppmøte i Pittsburgh i USA senere i måneden, som også omhandler håndteringen av den økonomiske krisen.

«Globale standarder»
Det var en noe utvannet erklæring som til slutt ble vedtatt. Frankrike og Tyskland tok i utgangspunktet til orde for et tak på bonusutbetalingene, men Storbritannia og USA hevdet dette ikke var gjennomførbart.

I stedet nøyer G20-landene seg med å ta til orde for «globale standarder for avlønning» som skal sikre «langsiktig verdiskapning og stabilitet».

Sjefen for Det internasjonale valutafondet (IMF) Dominique Strauss-Kahn var blant dem som ikke var helt fornøyde. Han sier det ikke holder med en bred enighet – det trengs konkrete tiltak.

– Jeg er imponert over at de ble så enige, men jeg venter fortsatt på at man kommer fram til sterke tiltak og at disse blir iverksatt på nasjonalt nivå, sa han.

Fortsatt stimulans
Landene sier at de vil videreføre tiltakene som er iverksatt for å stimulere til økonomisk vekst, inntil situasjonen er blitt mer stabil. Men når tiden er inne, vil landene samordne seg for å avslutte krisetiltakene.

G20 anerkjenner at omfanget, tidspunkt og rekkefølgen for dette vil varierer mellom landene og mellom de ulike typer tiltak, heter det i erklæringen.

Landene vil samarbeide med IMF og Panelet for finansiell stabilitet (FSB), som ble opprettet av G20 i april for å overvåke svakheter i finansmarkedene, når «exit-strategiene» skal settes i verk.

Mer bankkapital
Utsiktene i den globale økonomien er bedre nå enn da G20-landenes ledere møttes i London i våres. Derfor kan landene nå fokusere på mer langsiktige tiltak for å skape et sikrere finanssystem, framfor kriseløsninger for å redde finansinstitusjoner og arbeidsplasser.

Det er blant annet enighet om at bankene må ha mer kapital i bakhånd som en buffer mot vanskelige tider.

Ministrene anerkjente også at økonomier i vekst som India og Kina må få mer innflytelse i viktige institusjoner som IMF og Verdensbanken, men heller ikke her kom det konkrete forslag til hvordan dette skal løses i praksis. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.