Da Apple i vår lanserte sin iPad gikk hele verden i spinn og oppdaget at det fantes en produktgruppe vi ikke visste at vi hadde behov for. Nå begynner konkurrerende nettbrett til Apple å se dagens lys. Først ute her i Norge er Samsung Galaxy Tab, som også blir den første til å vise oss hvordan Googles mobilsystem Android fungerer med et større skjermformat.

Utseendet
Galaxy Tab er et nettbrett som baserer seg på en syv tommers berøringsskjerm. Dette gir en betydelig mindre skjermflate enn iPad, som har 9,7 tommers skjerm. Men jeg synes størrelsen på mange måter er mer hendig og definitivt mer mobil. Galaxy Tab passer i en del jakkelommer som iPad overhode ikke gjør, og for mange vil nok det være avgjørende.

Designen er på mange måter svært lik iPad, men det er ikke brukt veldig eksklusive materialer her. Funksjonsknappene Meny, Hjem, Tilbake og Søk er tilgjengelige som optiske knapper på fronten slik de er på de aller fleste Android-enheter.

 

På baksiden sitter et tre megapiksel kamera. Bakdekselet er glatt i overflaten og svakt buet. Dette gjør at Galaxy Tab ikke ligger i ro på glatte overflater så man må holde den fast om man skal trykke mens den ligger flatt.

Samsung har gitt Tab en proprietær ladeplugg. Dette er fordi de skal sende mange ulike signaler gjennom samme port, blant annet HDMI-signaler. Jeg liker ikke proprietære plugger, men skjønner at det er plassbesparende. Bare husk å ta med deg laderen.

 

Brukeropplevelsen
Å gå fra en hverdag med mobilskjermer på mellom tre og 4,3 tommer til en på syv er en åpenb#229. Lesing av nettsider, sosiale nettverk, e-post og kalender får alle et solid løft med en større skjerm. Det er ingenting som oppleves som dårligere på Tab enn på en smarttelefon. Samsung har jobbet litt med å skape en tilpasset brukeropplevelse som gir mer informasjon på skjermen enn man kan få på en telefon. Tab skifter raskt mellom applikasjoner og jeg kan ikke si annet enn at den er kjapp nok for de fleste behov. Og som spillkonsoll er den bedre enn alt med mindre skjerm.

På den negative siden vil jeg nevne at en del nettsider med mye flash-innhold, typisk nettaviser, er trege å navigere i. Ellers er det enkelte småting som burde vært fikset i grensesnittet, men ingenting avgjørende.

Ingen telefon
I motsetning til iPad har Galaxy Tab full telefonfunksjonalitet. Man kan til og med holde den til øret som en «vanlig» mobiltelefon, men dette er etter min mening kun for nødstilfeller. Man er i praksis avhengig av et hodesett for at samtaler skal være hensiktsmessig på Tab.

Jeg mener Tab og andre nettbrett egner seg best som en tvillingtelefon - den bør kobles opp mot samme telefonnummer som din vanlige mobil . For selv om det er veldig behagelig å skrive på et stort skjermtastatur er Tab-en litt for stor til kjappe sms-utvekslinger. Dessuten er det langt fra alle situasjoner man ønsker å ha med en så stor telefon.

Konklusjon
Samsung Galaxy Tab viser at nettbrett er kommet for å bli. Den viser også at Android er en god plattform for nettbrett. Brukeropplevelsen er svært god, men jeg ville ikke satset på Galaxy Tab som telefon. Bruk den heller som er pc-erstatter hjemme eller når du er på farten.

Les flere tester i vår testseksjon.