Skandalen rundt Samsungs Galaxy Note 7-telefon er godt dekket i mediene. All produksjon av telefonen er nå stoppet på grunn av en batterifeil som kan få telefonen til å overopphete og begynne å brenne.

Ifølge Samsung selv er det snakk om 35 tilfeller av brann, 17 i USA, 17 i Sør-Korea og ett tilfelle i Taiwan. Mediekilder rundt i verden melder at det antakelig er snakk om flere tilfeller, inntil 150 stykker totalt.

Batteriene er i hovedsak produsert av Samsungs datterselskap SDI, men Samsung sier de ikke kan legge all skyld på dem ettersom de samarbeider med flere batteriprodusenter.

Kortslutning

Sør-Koreas Direktorat for teknologi og standardisering har offentliggjort en rapport om produksjonsfeilen i batteriene til Galaxy Note 7.

Her konkluderer de med at batteriene blir utsatt for trykk som fører de positive og negative battericellene i kontakt med hverandre. Dette fører til såkalt «thermal runaway», gjerne kalt «termisk rømling» eller «ukontrollert positiv tilbakekobling» på norsk.

Dette skjer

Note 7 benytter i likhet med det meste av moderne forbrukerelektronikk et litium-ion-batteri (Li-ion).

Li-ion-batteriene er bygget opp i tre lag. Ett anode-lag (negativt), ett katode-lag (positivt) og ett separasjonslag som skal hindre at pluss-delen (katoden) og minus-delen (anoden) kommer i kontakt og kortslutter. Separasjonslaget er innsatt med en brannfarlig elektrolytt-løsning som har til hensikt å sørge for at ionene forflytter seg riktig mellom katoden og anoden.

Ved hurtiglading utvikles det varme i batteriet. Hvis ikke varmen ledes ut av batteriet rask nok vil overoppheting føre til trykk i cellen som øker faren for kortslutning.

Blir kortslutningen betydelig nok får man termisk rømling - en eksplosjonsartet varmeutvikling.

Dette kan også forekomme utenom lading dersom separatoren ikke er solid nok. En liten kortslutning er alt som skal til.

Et tredje scenario som kan føre til overoppheting er en dårlig eller defekt ladekontroller. Ladekontrolleren er en elektronisk brikke som styrer strømtilførselen til batteriet. Dersom kontrolleren ikke stopper ladingen når batteriet er fullt vil overlading føre til en kjemisk reaksjon som kan lage varme og gass som igjen kan føre til kortslutning.

Designkamp

Tynne og lette smarttelefoner er etterspurt av forbrukere i hele verden. Det samme er bedre batterikapasitet. Selskaper som Samsung og Apple vil gjerne etterkomme alle disse kriteriene og da er Li-ion-batterier det naturlige valget.

Li-ion-batterier er populære fordi de kan lades raskt, trenger ikke lades helt ut før de lades på nytt og mister lite spenning når de ligger ubrukt. De har høy tetthet, som betyr mye strøm på liten plass i tillegg til lav vekt. De er også miljøvennlige enn andre batterityper.

Men kombinasjonen tynn, lett og høy kapasitet kan føre til dårlig designede Li-ion-batterier som dermed blir til selvantennende brannbomber i lommene våre.  Heldigvis er feilraten ved produksjon av batterier bare en av 10 millioner.

Les også:
Samsung kutter resultatmål
Samsung fortsetter nedover
Samsung varsler full stans i produksjon av smarttelefon  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.