Statoil har gjort et funn rundt 26 kilometer sørvest for Oseberg Sørfeltet i Nordsjøen. Ifølge en pressemelding fra Oljedirektortet ble det funnet olje i en 200 meters kolonne i undersøkelsesbrønn 30/11-8 S - det såkalte Krafla-prospektet.

- Strategisk viktig
Foreløpige beregninger av størrelsen på funnet er mellom 12,5 og 56,5 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, ifølge Statoil. Foreløpige data indikerer at det er olje som er funnet.

– Statoil har hatt stor suksess med leting i modne områder de siste årene. Nordsjøen er et strategisk viktig område for Statoil, og dette funnet på Krafla bekrefter igjen at selskapet fremdeles kan påvise interessante volum i nærheten av etablert infrastruktur, sier Gro Gunleiksrud Haatvedt, letedirektør for norsk sokkel.

Klare indikasjoner på oljefunn
– Det er tidligere boret seks letebrønner i blokk 30/11 uten kommersiell suksess, så vi er veldig fornøyd med at Statoil ser ut til å gjort et “fast track”-funn i vår første operatørbrønn i denne lisensen, sier Tom Dreyer, letesjef for Nordlige Nordsjøen.

– Det gjenstår fremdeles noe datainnsamling men resultatene vi har så langt gir klare indikasjoner på at dette er et oljefunn. I så fall har vi knekt koden for leting i dette området og har flere interessante oppfølgingsmuligheter, sier Dreyer.

Statoil har som operatør 50 prosent andel, mens Det norske har en 25 prosents andel i lisensen. Svenska Petroleum har også 25 prosent i brønnen.

- Veier opp for årets tørre brønner
- Jeg vil si at jeg tror vi bruker våre penger på en god måte, sier Det norske-sjef Erik Haugane når han endelig kan vise til et funn på selskapets resultatpresentasjon i dag.

- Veier det opp for alle de tørre brønnene?

- Det kommer jo litt an på hva produksjonen ender på, men det veier i alle fall mer enn opp for årets tørre brønner, sier Haugane til DN.no.

Tidligere viste Det norske oljeselskap en plansje med funn og tørre brønner opp mot forventer produksjon over tid på alle presentasjoner. Når det gikk mer enn et kvartal mellom funnene ga det et lite flatterende bilde.

- Statistikk er vanskelig for folk. Vi kommer til å finne det vi venter, men det må sees over treårsperioder, ikke kvartal, sier Haugane.

- Dette funnet viser igjen at Norskehavet er et bra sted å være, sier Haugane.

Han har tro på at funnet kan havne på Statoils a-liste og bli en del av hurtigutbyggingsprosjektet. I så fall vil det raskt bidra tilproduksjon og inntekter for Det norske.

- Svært positivt
Analytiker John Olaisen i Carnegie er begeistret over Krafla-funnet.

-Funnet på Krafla er veldig positivt. Økonomien på prosjektet er kjempebra ettersom det ligger tie-in-muligheter til eksisterende infrastruktur rett ved, sier han til TDN Finans, og utdyper:

-Det er usikkert når produksjonen kommer i gang, det vil også avhenge av Statoil, men det vil helt klart føre til en estimatendring fra vår side.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.