Etter 13 år takker it-eksperten Steve Pepper for seg og brenner alle broer med Standard Norge. Grunnen er behandlingen av Open Xmls søknad om å bli antatt som ISO-standard.

Les: Norsk ja til Open Xml

Pepper mener at beslutningen Standard Norge gjorde når de stemte ja ikke står i stil med komiteens arbeid og komitémedlemmenes meninger.

– Jeg har mistet all tillit til ledelsen i organisasjonen, sier Steve Pepper til Dagens Næringsliv.

Han har derfor sendt et krav til Næringsdepartementet med anmodning om at de gransker prosessen frem mot anbefalingen av Open Xml som ISO-standard.

Han har også sendt en formell klage på saksbehandlingen til ISO hvor han krever at den norske avgjørelsen blir annulert inntil prosessen er sett nærmere på.

– Fjern ledelsen
Pepper går spesielt hardt ut mot Ivar Jachwitz som er viseadministrerende direktør i Standard Norge og som satt som møteleder under det avgjørende møtet på fredag. Pepper mener Jachwitz alene tok avgjørelsen om å stemme ja, uten å ha den nødvendige kompetansen til det.

– Jachwitz bør fjernes fra sin stilling. Jeg mener han hadde bestemt seg på forhånd for at Norge skulle stemme ja. Jeg opplever at han har holdt hele komiteen for narr, sier Pepper.

Dette avvises av Ivar Jachwitz.

– At jeg skal ha hatt en masterplan avviser jeg på det sterkeste. Jeg har heller aldri sagt noe som skulle tillegge meg sympati for den ene eller den andre, sier Jachwitz til Dagens Næringsliv.

Jachwitz tar til etterretning at Steve Pepper kutter med Standard Norge, men legger til at Pepper hadde signalisert at han ville slutte som komitéleder uansett.

Steve Pepper mener han selv, som leder av komiteen burde sitte på den avgjørende stemmen, fremfor å la en byråkrat gjøre det.

For sterk Pepper
Shahzad Rana er engasjert av Microsoft for å jobbe med standardiseringsprosessen. Han mener Steve Pepper skyter skivebom i sin kritikk.

– Steve går hardt ut, og det må han få lov til. Men jeg kjenner meg ikke igjen i den situasjonen han beskriver. Han tar resultatet av prosessen personlig. Det ville vært feil, om han som for lenge siden har flagget et klart nei til Open Xml, skulle ta en slik avgjørelse. Han har også sagt at han ikke hadde noen intensjon om å endre denne holdningen, sier Rana til Dagens Næringsliv.

Ryddig prosess
Rana avviser at Microsoft har brukt skitne metoder for å få en ja-stemme fra Norge.

– Vi har vært ytterst forsiktige. Jeg mener også Standard Norge har ført en ryddig prosess. Det mente vi også da Norge stemte nei. Standard Norge har også fått gjennomslag for sine forslag til forbedringer til standarden. All dokumentasjon har vært tilgjengelig hele veien, sier Rana.

Steve Pepper holder på at situasjonen er motsatt og at det er Microsoft som ikke ville utføre de nødvendige endringene i Open Xml.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.