Det er i et innlegg i VG tirsdag at Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Karita Bekkemellem flagger sitt standpunkt.

– Etter at jeg gjennomførte Forsvarets høyskole høsten 1999, fikk jeg øynene virkelig opp for betydningen av et sterkt og høyteknologisk forsvar sett i lys av de nye trusselbilder nasjonen står overfor, skriver Bekkemellem i innlegget, før hun tar for seg forskjellene mellom Joint Strike Fighter (JSF-F35) og JAS 39 Gripen.

Hun mener at Norges lange og gode forhold til USA gjennom NATO-samarbeidet må fortsette minst like tett som før, og viser til at Russland de siste par årene har begynt å vise muskler overfor NATO og sine egen nabostater.

– Kontinuitet
– Et valg av svenske JAS betyr ikke nødvendigvis at det ikke lar seg gjøre å samarbeide tett med USA, men vi vil da velge en annen retning ikke bare utstyrsmessig, men også når det gjelder utdanning og trening av våre mannskaper, skriver Bekkemellem.

Hun mener at Norge i så fall må samarbeide med en liten håndfull land som satser på det svenske flyet – nemlig Sør-Afrika, Thailand, Tsjekkia og Ungarn. Samtidig er luftforsvaret tett knyttet opp mot det amerikanske luftforsvaret.

– Et valg av JSF vil sikre en kontinuitet i denne retningen. Vi trenger ikke å være enig i alt amerikanerne har foretatt seg sikkerhets- og forsvarspolitisk de siste årene, men jeg mener uansett at vårt nære samarbeid med USA vil være vår fremste sikkerhetspolitiske trygghetsfaktor i årene som kommer, skriver Ap-politikeren.

Refser SV
Hun betegner Sosialistisk Venstrepartis standpunkt i saken som useriøst, og viser til at SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen har sagt han ikke er imponert over F-35s evne til å være lite synlig på radar – stealth. Jacobsen mener det er viktig å markere revir og være så synlig som mulig.

– Dette illustrerer SVs useriøse tilnærming til kjøp av nytt kampfly. De får heller være ærlige og si rett ut at de ønsker seg bort fra USA og NATO og derfor vil ha svenske fly, selv om det vil vise seg at det skulle være underlegent det amerikanske alternativet, skriver Bekkemellem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.