Snart ti år er gått siden Trøste og Bære-hiten «Røkke, Gjelsten og I» herjet norske radiokanaler og vorspiel.

Selv om hverken Kjell Inge Røkke eller Bjørn Rune Gjelsten har bodd i Møre og Romsdal på flere tiår, er begge forholdsvis tett på næringslivet i fergefylket.

– Vi er tilbake på fotballkamp og familiebesøk av og til, og det er der røttene våre er, sier Bjørn Rune Gjelsten.

Lørdag satt han ringside og nøt 1–0-seieren over Rosenborg. Like stolt som 57-åringen er over den prestasjonen, er han av næringsaktiviteten i Møre og Romsdal.

– Regionen er veldig preget av høy omstillingsevne, og til alltid å se muligheter i markedet, ikke problemer. Mange skipsverft har tilpasset seg oljeindustrien og offshorenæringens behov, og industrien har vært generelt flink innen design, teknologi og industritenkning. En lignende omstillingsevne har de på Stord. Der har de gått fra sildolje, via skipsbygging og nå til offshorenæringen, sier Gjelsten.

Han ramser raskt opp et knippe Møre og Romsdal-bedrifter han mener er helt i verdenstoppen innen sine kategorier: møbelprodusenten Ekornes, Sperre kompressorer, propellsystemprodusenten Brunvoll, Brattvaag Hydraulikk, Tennfjord styremaskiner, vinsjprodusenten IP Huse og Hustadmarmor.

Møring fra Romsdal
Gjelsten gir mye av æren til enkeltpersoner og -familier, som Ekornes, Ulstein og Huse på Sunnmøre. Og Birger Hatlebakke i Romsdal.

Hatlebakke er gründeren bak lysarmaturprodusenten Glamox og dumperprodusenten Moxy.

– Stemmer myten om at det offentlige dominerer i Romsdal, mens det er på Sunnmøre verdiene skapes?

– Nei, det blir feil. Møre og Romsdal er én region, og det er betydelig aktivitet i Romsdal. Romsdal har også hatt flere sterke gründere, for eksempel Lars Wenaas i Måndalen og Sturla Steinsvik i Elnesvågen. Kjell Inge og jeg kommer også fra Romsdal, selv om vi ikke bor der i dag, sier Gjelsten, som vokste opp i Tomrefjord.

Wenaas har gått via konfeksjon til å bli kjempestor på hoteller, mens Steinsvik-familien har bygd opp Hustadmarmor.

– På det meste hadde vi fire skipsverft og like mange konfeksjonsfabrikker i Tomrefjord. I gamle dager, frem til 80- og 90-tallet var fylket stor på konfeksjonsindustri. Det sier noe om den tælen som finnes i regionen.

Han trekker videre frem utlånsviljen til bankene som har tilholdt og opererer i regionen, som et av suksesskriteriene.

Så slipper Gjelsten en aldri så liten bombe.

– Selv om Tomrefjord ligger i Romsdal, føler jeg meg som en møring.

– Du vil helst bli kalt møring?

– Ja, jeg tror egentlig det. Jeg sier jeg kommer fra Romsdal, men er møring.

– Møring fra Romsdal?

– Ja, faktisk. Jeg har jobbet både i Romsdal og på Sunnmøre, men aldri hatt noe forhold til de fogderigreiene!

Fotballfylke
Gjelsten er i dag nestleder i Molde fotball, og sitter i styret i Romsdal-selskapet Angvik Eiendomsinvestor. I tillegg er han også med på enkelte eiendomsprosjekter i hjemfylket.

– Hva betyr fotballen for Møre og Romsdal?

– Den betyr utrolig mye i et sånt industrifylke. I 1993 da vi gikk inn i Molde fotballklubb gjorde vi det fordi vi mente det ville bli trist å våkne opp mandag morgen uten at Molde var i eliteserien. Det er også kjempebra at spesielt Ålesund, men også Hødd, Træff, Kristiansund og Clausenengen, gjør det så bra, sier Bjørn Rune Gjelsten.

For få sunnmøringer
Fra shippinghovedstaden Fosnavåg i Herøy kommune styrer Rem Offshore-eier Aage Remøy (63) sitt shippingkonsern.

Rundt 540 personer står på lønningslisten. Rundt 500 av dem har jobben sin til sjøs. Storparten kommer fra Sunnmøre, ifølge Remøy.

– Vi rekrutterer aller helst fra nærmiljøet hvis det er mulig, men det er mangel på arbeidskraft i regionen. Vi bruker derfor ofte teknisk personell fra båtene for å løse oppgaver på land, sier Remøy,

Han ser imidlertid positivt på fremtiden.

– Jeg mener forholdene ligger bedre til rette enn noen gang for å få ungdommene våre til å flytte hjem – og få andre til å flytte hit. Det er spennende arbeidsplasser, bare en times tid til Ørsta-Volda lufthavn, hvor avgangene til Oslo er hyppige. Vi har kulturhus, badeland og barnehage. Jeg tror derfor vi er på rett vei, sier Remøy, som ifølge de siste ligningslistene er Møre og Romsdals aller rikeste, med en formue på drøyt en halv milliard kroner.

– Rem Offshores hovedkontor vil forbli i Fosnavåg?

– Absolutt, Så lenge jeg har noe å si, blir det sånn!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.