Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Gasellene

Hurtig vekst for hurtigmat

Terningkast 5: Liker du ikke kebaben til Kamal Rangin, får du pengene tilbake. DN har testet serveringsgaseller.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kamal Rangin forlot Iran og laget pizza i Tyrkia i to år før han kom til Norge i 1992. Han ville jobbe, men ville også være sin egen sjef. Sammen med sin norske samboer har han bygget opp kebab- og pizzasjappen som har fått status som Bergens beste kebab – med smaksgaranti.

– Vi satser på kvalitet både på kjøtt og ferske grønnsaker, det er en del av hemmeligheten, sier Rangin.

Dødens posisjon
Serveringsstedene på DNs gaselleliste utgjør kun 0,3 prosent av alle kafeer, restauranter og cateringvirksomheter i Norge. I stedet befinner mange kafeer og restauranter Norge rundt seg i dødsskyggenes dal, et dalføre som KrF-minister Dagfinn Høybråten har ledet dem inn i med sin røykelov.

– De med en betydelig mengde svimerker i bordene må vi takke far vel til, sier Baard Fiksdal, informasjonsrådgiver i Reiselivsbedriftenes Landsforening som organiserer restauranter og serveringssteder.

«Pausekafeene», der man kunne sette seg ned og ta en kopp kaffe, Napoleonskake og en røyk, er også truet. Det samme gjelder «stoppe-på-veien-kafeer», ifølge Fiksdal. Hvorfor stoppe på en kafé når man ikke kan ta seg en sigarett, slik man pleide?

– Vi snakker om en omsetningssvikt på 15 til 20 prosent siden røykeloven kom. Dette skjer i den sterkeste opp-konjunkturen på fem år. Omsetningen i bransjen vil øke, men det vil ta tid. I mellomtiden skrelles dessverre mange bort. Det er ikke vanskelig å forstå den fortvilelse som flere hundre bedrifter bedrifter føler når deres levebrød er alvorlig truet, sier Fiksdal.

Ifølge Statistisk sentralbyrå finnes det 8467 bedrifter i serveringsbransjen, som omsatte for nesten 26 milliarder kroner i 2002, som er siste tilgjengelige tall.

– Små steder uten tilpasningsevne vil slite med å overleve, sier Fiksdal.

Lokker kunder
En sentral plassering på kjøpesenteret Arken i Åsane bydel i Bergen har bidratt til et økende tilsig av sultne shoppere. Men Kamal Rangin innså at kundene ikke kom av seg selv.

– Jeg sendte ut menyer til 11.500 i Åsane hver andre måned for å nå mange mennesker. Mange var ikke klar til å smake vår mat, kebab og pizza, så vi måtte lokke dem til vårt kjøkken.

– Og det hjalp?

– Vi måtte lokke folk til å smake maten vår, så vi ga en pengene-tilbake-garanti om folk ikke var fornøyde. Nå kommer folk igjen og igjen. De setter ut rykter om at maten vår er god og så kommer enda flere, gliser Rangin.

Har en drøm
Kamal Rangin satser på at bergensere ikke skal gå lei av kebab. For hva hjelper det å ha «Bergens beste kebab» hvis det er tex-mex som er i vinden?

– Det er en veldig omskiftelig utvikling. Det er et troløst publikum. Sushi er inn den ene dagen og ut den neste, sier Baard Fiksdal.

I år er det House of Sushi som topper gasellelisten, godt hjulpet av at sushi er inn – enn så lenge.

– Er kebab på vei ut eller inn?

– Jeg ville vært uhyre skeptisk til en rekke roterende kjøttbiter kjøpt på gateplan i Oslo. Det er all grunn til å lete lenge før man bestemmer seg for kebabsjappe. Men det finnes ypperlig mat innen kebab, sier Fiksdal.

Kamal Rangin har uansett tenkt å gjøre annet i fremtiden enn å selge kebab. Han står ikke så mye i kebabsjappen om dagen, han studerer og vil gjøre mer i livet enn bare det å selge kebab. Ikke det at han ikke trives, men han har ambisjoner.

– Nå studerer jeg på andre året på Høgskolen i Bergen på linjen kjemi/teknikk. Jeg skal bli ingeniør, sier Rangin.

– Det har jeg alltid ønsket.

Presentasjon 15. oktober

Fylker:
Oppland 15. okt.
Akershus 16. okt.
Troms 18. okt.
Finnmark 19. okt.
Møre og Romsdal 20. okt.
Østfold 21. okt.
Nordland 22. okt.
Buskerud 25. okt.
Rogaland 26. okt.
Hedmark 27. okt.
Sør-Trøndelag 28. okt.

Bransjer:
Reiseliv 20. okt.
Arkitekter 23. okt.
Spisesteder 29. okt.

DNs Gaseller

Tidligere i serien:

Poengberegningen. Poengberegningen skjer etter rangering av vekst i omsetning hvert år fra 2000 til 2003, samt etter rangering av den samlede veksten i perioden. I tillegg blir det gitt poeng for rating.

Dagens Næringsliv tar forbehold om feil i tallmaterialet som kan skyldes bedriftenes egen rapportering, D&Bs innsamling og analyse og vår egen databehandling. Ved angivelse og inndeling etter bransje er kun primærkoden benyttet. Mange selskaper vil operere med flere sekundærkoder i tillegg. Skulle din bedrift vært gaselle? Står du oppført under feil bransje eller med feil adresse? Gi oss beskjed på e-mail, adresse: gaselle@dn.no, så retter vi listene løpende

Gasellene Gasellene
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.