Når Ragnhild Hulaas Sivertsen skal på hytta ikke så langt unna Levanger, ringer hun først på mobilen for å sjekke temperaturen. Er det for kaldt, slår hun inn noen nye tall på mobilen, og når hun kommer frem – er hytta varm.

Før hun begynte i Sikom i 1998, kjente hun ikke til sitt eget behov for en slik fjernstyring. Snarere var hun av den oppfatning av at å komme frem til kald hytte er en del av det å være norsk.

– Jeg innrømmer gjerne at jeg var skeptisk til behovet. I dag må jeg innse at det er deilig å komme frem til en varm hytte, sier Sikoms daglige leder.

Knapt 50.000 hytteeiere i Norge har kommet frem til samme konklusjon. Rundt 30.000 har valgt Sikoms system for fjernstyring av lys og varme via mobiltelefonen. Salget har tatt av de siste årene, og ikke overraskende er det hytteeiere i Oslo-området på vei til Hafjell, Norefjell, Gol eller Geilo som benytter tilbudet.

Takk til Telenor
En lampe i kontorlokalene slukner plutselig, men tennes igjen idet daglig leder hever stemmen. Dette er en stikkkontakt styrt av lyd, en skikkelig energisparer, ifølge Hulaas Sivertsen.

Ifjor gjorde selskapet et gasellehopp i omsetningen, takket være at Telenor la ned personsøkertjenesten som fjernstyringen opprinnelige var basert på. Gamle kunder måtte skifte ut utstyret, og Sikom tredoblet produksjonen.

– Vi var godt forberedt på det som kom. I flere år hadde vi parallelt utviklet styring med GSM. Det var nødvendig for å komme inn på markedene i utlandet. Likevel var vi overrasket over det store trykket vi fikk, sier Hulaas Sivertsen.

Sikom klarer ikke samme omsetningen i år, selv om markedet vokser og eksporten øker til andre nordiske land.

– Vi har fått flere konkurrenter i markedet, men vårt mål er fortsatt å ha minst halvparten av markedet. Vi mener våre produkter er best og ser for oss større salg ute, sier hun.

Hyttemarkedet står for 90 prosent av salget, selv om selskapets fjernstyrtsprodukter ikke er begrenset til denne bruken.

Lokal produksjon
Hulaas Sivertsen legger vekt på hvor avgjørende gründeren Jostein Gjermstad, som døde ifjor, har vært for Sikom. Han har også stått bak andre og større teknologibedrifter i Levanger.

Selskapet har valgt å produsere lokalt på den vernede bedriften Innherred Produkter. Her står Sikom og «datterselskapet» Nortroll for mye av omsetningen.

– På tide å ekspandere med nye produkter?

– Vi har ikke som noe mål å bli mye større. Vi tjener brukbart nå, og trives med å være best på det vi holder på med.

Presentasjon 15. oktober

Fylker:
Oppland 15. okt.
Akershus 16. okt.
Troms 18. okt.
Finnmark 19. okt.
Møre og Romsdal 20. okt.
Østfold 21. okt.
Nordland 22. okt.
Buskerud 25. okt.
Rogaland 26. okt.
Hedmark 27. okt.
Sør-Trøndelag 28. okt.
Vestfold 2. nov.
Oslo Nord 3. nov.
Hordaland 4. nov.
Oslo sentrum 6. nov.

Bransjer:
Reiseliv 20. okt.
Arkitekter 23. okt.
Spisesteder 29. okt.
Publisering 30. okt.
Entreprenører 1. nov.
Film, radio og tv 5. nov.