Trond Musdalslien bokstavelig talt graver seg til rikdom. Hans heleide selskap Anlegg Øst har gått fra en omsetning på 19 millioner i 2004 til 133 millioner kroner ifjor.

– Markedet er ikke så svart som mange vil ha det til. Vi øker omsetningen til rundt 180 millioner kroner i år, men resultatet øker ikke tilsvarende.

Ifjor tjente Anlegg Øst over syv millioner kroner, og også i år blir det et foreløpig ukjent antall millioner kroner i overskudd. Størrelsen på overskuddet avhenger blant annet av om det blir godt arbeidsvær for grunnarbeid på veier og tomter resten av året. Høyere dieselpriser gir imidlertid et viktig bidrag til at resultatmarginen blir garantert lavere enn ifjor.

Bygger opp egenkapitalen
Anleggsbransjen er tradisjonelt ansett som en litt kjedelig bransje med svake marginer. Musdalslien er likevel blitt en holden mann etter at han valgte å slutte som arbeidstager i Veidekke i 2003 til fordel for en gradvis overtagelse av Anlegg Øst. Han avstår imidlertid fra høy lønn og utbytte, men bygger heller opp egenkapitalen, som ifjor endte på nærmere ti millioner kroner.

– Vi har full ordrebok i år, og en god ordrereserve for neste år. Det blir mye jobbing, for dette er jo hele livet mitt, men jeg skjermer helgene for familien, sier Musdalslien.

I tillegg til Anlegg Øst utmerker også fjorårets nasjonale vinner, skipsdesignselskapet Ulstein Design, seg med svært gode regnskapstall for ifjor. En dobling av driftsinntektene og en firedobling av driftsresultatet vil trolig sikre selskapet en plassering svært høyt oppe på gasellelistene også i år.

Callsenterselskapet Stord Dialog og røranleggprodusenten Florø Mekaniske Verksted utmerker seg også med høy vekst, men begge har avtagende lønnsomhet.

Stillasselskapet Midt-Norsk Stillas, hyttebyggeren Øye Hytter, personellselskapet Project Power og herdeplastselskapet Elmico faller alle ut av årets gaselleliste grunnet lavere driftsinntekter ifjor enn året før.

Point Carbon faller ut
Fjorårets Oslo-vinner, Point Carbon, er verdens ledende leverandør av analyser, prognoser og nyheter for markedene for handel med klimakvoter og kraft. Tross suksessen faller selskapet ut av årets gaselleliste. Fjorårets driftsinntekter økte fra 58 til 77 millioner kroner, men driftsresultatet havnet på minus 3,5 millioner kroner.

Dermed har selskapet et negativt samlet driftsresultat den siste fireårsperioden, og bryter dermed med et av kriteriene for gasellestatus.

– Point Carbon opererer i et umodent marked, og er nå i en investeringsfase med sterk vektlegging av produktutvikling. Selskapet ansatte 50 nye medarbeidere ifjor, og ansetter like mange i år, sier finansdirektør Henning Dokset i Point Carbon.

Datterselskapet Point Carbon Energy, som opererer i det mer modne kraftmarkedet, fikk imidlertid et gullår ifjor med driftsinntekter på 36 millioner og et driftsresultat på 11 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.