De siste fire årene har det kinesiske telekomselskapet Huawei doblet omsetningen på verdensbasis. Selskapet har 120.000 ansatte i 140 land. I Norge har det gått rett til himmels etter at den norske delen av selskapet kapret selve godbiten i det norske mobilmarkedet foran europeiske giganter som Ericsson og Nokia Siemens: Fornying av basestasjonene til Telenor. Omsetningen har gått fra litt over to millioner kroner til 256 millioner kroner. Veksten på astronomiske 11.181 prosent gjør at kineserne troner øverst på gasellelisten i Akershus.

– Telenor er den største operatøren i Norge, og det var helt klart meget viktig for oss at vi fikk kontrakten om oppgradering av mobilnettet deres, sier Berit Kjøll, direktør i Huawei Norge.

Kjøll er tidligere divisjonsdirektør i Telenor, samt har vært sjef for Steen & Strøm, Flytoget og Tusenfryd. I 2009, i konflikten mellom Næringsdepartementet og det Kjell Inge Røkke-dominerte Aker i forbindelse med salg av virksomheter, frontet Kjøll – som styremedlem i Aker Holding - aktivt sitt syn i media.

Tabell:

 

Mer Telenor?
Huawei og Telenor feiret nylig siste hånd på verket med oppgraderingen av mobilnettet. Huawei får betalt etterskuddsvis, og dermed blir det en god slump med penger også i inneværende års regnskap. På spørsmål om det etter dette er mulig å opprettholde veksten, viser Kjøll at selskapet er i full gang med å ekspandere i Norge. Telekomoperatørene vil fortsatt være det viktigste markedet, men også andre bedrifter og privatpersoner er innenfor dekningsområdet.

– I konsumentmarkedet har lansering av Huaweis smarttelefoner fått en god mottagelse. Huawei har trolig den bredeste porteføljen i telekombransjen, og vi ser mange muligheter i det norske markedet, sier Kjøll.

Tidligere i år inngikk NetCom en storkontrakt med det kinesiske selskapet på over en halv milliard kroner om bygging av et nytt mobilnett i Norge. Huawei ser også gjerne at Telenor gir dem oppdraget med vedlikehold og drift av den nå oppgraderte infrastrukturen.

– Vi legger ikke skjul på at dette vil være et meget interessant marked for oss i fremtiden, både her i Norge og i Telenors øvrige operasjoner i utlandet, sier Kjøll.

Huaweis raske ekspansjon internasjonalt har også skapt harme og bekymring. I USA har selskapet møtt veggen i konkurransen om å få bygge ut et nytt nødnett i landet. De amerikanske myndighetene frykter for den nasjonale sikkerheten dersom kineserne skulle få kontrakten. Huawei har svart med å kreve at amerikanerne må være konkrete på hva de egentlig er bekymret for, ifølge en artikkel i Financial Times denne måneden.

Tabell:

Urettferdig konkurranse
Det norske selskapet Eltek kritiserte nylig finansieringspakkene Huawei tilbyr potensielle kunder. Finansieringen fra kinesiske banker gir så gode vilkår at det bidrar til urettferdig konkurranse, ifølge Eltek. Hverken NetCom eller Telenor har imidlertid finansiering fra kinesiske banker.

– Hvordan opplever dere påstandene om at dere bidrar til urettferdig konkurranse?

– Mitt inntrykk og kjennskap til selskapet så langt er at vi er opptatt av å følge de lover og regler som gjelder der vi er etablert. I Norge har vi allerede meldt oss inn i NHO og Abelia, og dette er en prosess som vil gi oss ytterligere bekreftelse på at vi er et seriøst norsk firma på lik linje med alle andre, mener Berit Kjøll.

Slik kåres en vinner

Alle som oppfyller kriteriene til å bli gaselle blir plukket ut av AAA Soliditet. Det går ikke an å melde seg på.
Hvis organisasjonsnummeret av en eller annen grunn endres, for eksempel fordi organisasjonsformen endres, faller selskapet ut av gruppen som kan bli gaselle.
Rene eiendomsselskaper, investeringsselskaper offentlig forvaltning og holdingselskaper er også ekskludert.
Poengberegningen: Vekst i omsetning fra 2007 til 2008, fra 2008 til 2009 og fra 2009 til 2010 blir rangert. Det blir også veksten for hele perioden. Omsetningsveksten for hele perioden veier tyngst. Dessuten blir det tatt hensyn til rating (AAA Soliditets egen), og til eventuelle revisoranmerkninger.

Les også: Foodman vokser seg stor og sterk på snacks
Tabell:
Analyse: Akershus er hjernependlerfylket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene