Vi er i lokalene til Fishbones as på Forus, et selskap som Rune Freyer begynte å jobbe med for alvor i 2008. Han ser et stort potensial for det nye konseptet sitt, som han håper blir en ny suksess.

– Poenget er å utvikle teknologi som stimulerer kontakten mellom brønn og reservoar for å få opp mere olje, sier Freyer.

Selv har han tidligere hatt suksess med nye produkter. I 2005 solgte Freyer den tidligere gasellevinneren Easy Well Solutions for et tresifret millionebeløp til det amerikanske storkonsernet Halliburton i 2005.

Milliardsalg
En rekke gaselleselskaper har blitt solgt de siste årene. Noen har fått store beløp mellom hendene som Chess-gründer Idar Vollvik. Han fikk rundt en milliard kroner for sine aksjer da han solgte mobilselskapet til TeliaSonera.

En oversikt Dagens Næringsliv har gjort, anslår at de 15 største gasellesalgene har gitt gründerne en samlet kjøpesum på rundt 14 milliarder kroner. Da er flere kjøp ikke tatt med - eksempelvis statseide Mestas kjøp av gasellebedriften Baneteknikk i våres. Se listen nederst i saken.

Bare i år er to vekstselskaper som driver med uteleie av ingeniører og prosjektstyring innenfor bygg- og anlegg, solgt for rundt 700 millioner kroner.

 

Reinvesterer
Freyer bruker noe av midlene han fikk fra salget på nye produkter. Så langt har han brukt nesten 30 millioner kroner på Fisbones i teknologiutvikling og gjennomført et prosjekt med BP på Valhall.

Denne oljen betyr store verdier hvis de klarer å utvinne dette med bedre metoder. Med vår teknologi kan det være teknisk mulig å doble produserte volum over noen år

Selskapet jobber nå for å kommersialisere teknologien for eksempel i kalkfeltene i Nordsjøen.

Nå har de et utviklingsprosjekt med Lundin og Statoil og Innovasjon Norge som de ønsker å kunne bruke på de nye feltene på Utsirahøyden.

– Samarbeidsmodellen i utvikling betyr at operatørene bidrar med kunnskaper og kommer med motforestillinger. Det er helt nødvendig for å få til de beste løsningene, sier Freyer.

Han forteller at de under Johan Sverdrup har funnet en god del olje som det gjelder å produsere effektivt.

– Denne oljen betyr store verdier hvis de klarer å utvinne dette med bedre metoder. Med vår teknologi kan det være teknisk mulig å doble produserte volum over noen år, sier Freyer.

Prosjektet med Lundin og Statoil vil gå i halvannet år til.

 

Brukte god tid
Freyer hadde allerede begynt å tenke på nye ideer før han solgte gasellevinneren Easy Well Solutions i 2005.

– Jeg bruker ganske god tid på å finne riktig konsept. Litt av filosofien er å ikke gå ut med det som er nærmest og enklest men det som er nyttigst, sier Freyer.

Han brukte også lang tid på valg av selskapsnavn.

– For et lite selskap er det viktig å ha et uttrykk som lett blir gjenkjent. Logoen skulle være som et klesmerke samtidig som det gjenspeiler selskapets aktiviteter. Fishbones er et slangbegrep på å bore sidebrønner fordi det danner et fiskebeinsmønster, sier Freyer.

For et år siden etablerte Freyer også selskapet Sustained as der det handler om brønnintegritet. Der forsøker han å få til samarbeid med oljeselskapene og vil så ansette folk.

– Det vil være naturlig å ha den teknologien i et eget selskap fordi det er veldig forskjellig fra Fishbones, sier han.

Salget av Easy Well Solutions var et resultat av at han måtte gjøre et valg:

– Skulle jeg drive innovasjon eller administrasjon? Jeg fant ut at innovasjon var mitt hjerte nærmere, sier Freyer.

Han sier friere som banket på døren startet den mentale prosessen mot å selge Easy Well. Det gikk cirka ni måneder fra første kontakt til selskapet ble solgt.

I Fishbones har Freyer tilsatt daglig leder pluss seks ansatte på utvikling og kundestøtte for å kunne frigjøre seg fra administrasjon til å bruke mere tid på innovasjon.

– Det er mange arbeidsoppgaver andre gjør bedre enn meg, sier Freyer som bruker tittelen teknisk rådgiver på visittkortene sine.

Les flere saker i eget bilag til Dagens Næringsliv i morgen.





* Offisielle tall

**Optimalpris med forutsetninger(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.