For andre år på rad er tv-produksjonsselskapet Novemberfilm i Arendal på gasellelisten. Selskapet med den tidligere NRK-journalisten Kjetil Johnsen (40) som største eier, passerte 11 millioner i omsetning og endte med en bunnlinje på 1,2 millioner kroner etterat futen hadde fått sitt.

Selskapet med kontor i vannkanten nær Tromøya øst for Arendal sentrum kom for alvor i medienes søkelys i 2009 da journalisten Pål Refsdal – på jobb for Novemberfilm – ble tatt til fange av Taliban i Afghanistan.

Arbeidet med å få frigitt Refsdal ble omsatt i en dokumentar sendt i NRK Brennpunkt året etter – og i fellelse i Pressens Faglige Utvalg.

– Joda, det er nok fortsatt den saken der vi er mest kjent for. Det var en krise den gangen. Men jeg tror det ble lagt merke til at vi sto stødig gjennom den krisen, sier Kjetil Johnsen.

Null på tant og fjas
De siste årene er det blitt færre mørke og alvorlige produksjoner og mer feelgood-tv. Det er særlig Dyrepasserne på TV 2 et eksempel på.

– Vi så allerede for fem år siden at vi ble for sårbare dersom vi kun skulle være et produksjonsmiljø for undersøkende, kritisk og gravende journalistikk. Stadig færre kanaler tar seg råd til slike produksjoner, dessverre. Vi måtte favne bredere. Og vi kom til at gode historier kan skapes på mange måter. Vi har siden bygd stein på stein og jaktet på både de gode historiene, de beste hodene og de gode kundene, sier Johnsen, og legger til at en forutsetning for å lykkes er å ha full kontroll over økonomien. Den jobben har partner og 30-prosentaksjonær Trine Lise Ellingsen (45).

– Vi skal hele tiden ha stålkontroll. Vi skal aldri bruke penger vi ikke har. Jeg vil nesten si vi er sparsommelige til det kjedsommelige. Vi bruker ingenting på tant og fjas, sier hun.

Vokser videre
Og alt tyder på at Novemberfilm, som fikk sitt navn rett og slett fordi den første filmingen startet i november, blir gaselle også neste år.

– Omsetning og bunnlinje øker videre i år også, og innsalget for 2013 er også meget bra. Vi blir aldri styrtrike på dette, men vi har jo vist at det er mulig å tjene penger på gode historier, sier Kjetil Johnsen, og ciser til blant annet tv-serien Insider som starter på kanalen Max i februar, en reiseserie på motorsykkel fra Addis til Zanzibar for TV 2 og ytterligere en serie solgt til TV 2 som Johnsen ikke får si noe om ennå.

– Og alt styres fra Arendal?

– Ja, det er en kjempefordel å være her. Det gir en egen ro i et miljø der vi er synlige. Men det meste av produksjonen foregår i Oslo der vi har de beste regissørene, klipperne og produsentene.

Les også: De selger spekeskinke til 1150 kroner kiloen
Fylkesprofilen: John G. Bernander: – Preget av kystkulturen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene