– Jeg synes det er litt vanskelig å dele ut noe typisk karaktertrekk for sørlendingen generelt. Men det er nok noen kulturelle trekk som preger landsdelen, sier John G. Bernander.

– Hvilke da?

– Jeg tenker helt tilbake til haugianismen. Det ligger fortsatt en stor sosial anerkjennelse, ja nærmest en oppfordring, til det å starte forretning.

– Så har du det faktum at landsdelen, og på mange måter også Dagens Næringslivs gaselleliste, er preget av kystkulturen. Da tenker jeg på at det var et langsiktig trekk at folk måtte gå sammen for å slå seg opp med forretningsvirksomhet knyttet til sjøen. Jeg tenker på partsrederiene. På skogeieren som leverte tømmer, skipsbyggeren som bygde skipet og den klassiske rederen som skaffet penger og sydde det hele sammen finansielt. Denne kombinasjonen av sosial aksept og anerkjennelse, og det å løfte i flokk, er noe av det som fortsatt kjennetegner sørlendingen og det sørlandske næringslivet, mener Bernander.

Han overrasket de fleste da han tidligere i år sa opp jobben som toppsjef i NHO for å bli administrerende direktør i det lille gründerselskapet Viking Heat Engines i hjembyen Kristiansand.

Veksten på Sørlandet er for tiden særlig preget av offshoreindustrien. Men Bernander er ikke så bekymret for at utviklingen i landsdelen blir for ensidig.

– Det er ingen tvil om at det er offshore som både har den største verdiskapingen og som tiltrekker seg både kompetanse og kapital. Jeg har ikke tenkt å forbanne det, altså. I den bransjen er det gode tider, høy avkastning og god utvikling. Men min oldemor pleide si at «hver gledesstund du har på jord betales skal med sorg». Det er viktig at vi ikke blir så ensidige at vi ikke kan omstille oss når det kommer dårlige tider. For de dårlige tidene kommer garantert. Men når det er sagt tror jeg kompetansen som ligger i den bransjen vil være omstillingsdyktig når den tid kommer.

Les også: De selger spekeskinke til 1150 kroner kiloen
Les også: – Det er mulig å tjene penger på gode historier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene