Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

ALDRI LÅNT EN KRONE:
Bernhard Kövener og Claudia Effenberg er de eneste ansatte i Vest-Agders gasellevinner, netthandelsbedrifte Powermaxx i Mandal. Tomm W. Christiansen les mer

Gasellene

Til topps med trim og nostalgi

Du vet ingenting før du har prøvd. Alt annet er bare teori, mener Bernhard Kövener i netthandels-bedriften Powermaxx i Mandal, årets gasellevinner i Vest-Agder.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg vet hva det vil si å være helt på bunnen. I et fremmed land med dårlige språk- og markedskunnskaper, sier Bernhard Kövener (62) idet han byr på kaffe og Mandalskringle i de heller spartanske kontorene til Powermaxx like utenfor Mandal sentrum.

– Vi hadde bodd i Hong Kong i noen år hvor jeg jobbet for den tyske postordregiganten Otto Versand. Vi hadde små barn og min kone var fra Mandal. Jeg tenkte det kunne være mulig å få til noe der og vi ankom den lille sørlandsbyen i 1983, sier Kövener, som opprinnelig er fra Münster.

– Utgangspunktet var at vi ønsket å kopiere et vellykket opplegg i Nederland. Med netthandel av et spesielt treningsapparat. Hva ville dere gjort annerledes hvis dere fikk gjøre én ting om igjen?
– Vi kunne spart oss for de første tre årene. Ikke til forkleinelse for de to andre som var med, men det ble for mange kokker og for mye søl. Hva er din viktigste drivkraft?
– Drivkraften er rett og slett at jeg liker utfordringer. Og jeg liker å få noe til. Så enkelt. Og veien blir som oftest til mens du går. Hvordan merker dere den økonomiske krisen i Europa og USA?– Vi måtte omstille og gikk på sparebluss en stund. Men det var også det året jeg overtok bedriften 100 prosent. Hva gjorde du for ti år siden?
– Da drev jeg formidling mellom produsenter i Asia og innkjøpere i flere europeiske land. Hva gjør du om ti år?
– Kanskje er jeg coach? Der jeg kan bidra til å utvikle mennesker og ikke bare forretning? Det er i alle fall drømmen min.

Seks kjappe

Bernhard Kövener, eier og daglig leder i Powermaxx as i Mandal

  • Hva var ideen da dere startet?

– Det var tøft. Jeg sto helt på bar bakke. Det var på mange måter bunnivået i livet mitt. Men det handler om å ikke gi opp, sier Kövener.

Gamle kunster
Han dro tilbake til hjemlandet, messer med alt fra treningsutstyr til biltilbehør, men slet med å finne kunder i Norge.

Etterhvert klarte han å skape et levebrød som formidler mellom produsenter i Europa – og etterhvert Asia – og større postordreaktører som Ellos, Nytt & Nyttig og Sparkjøp. Det ble hans business i 30 år før han gikk lei av opptil 130 reisedager i året og i 2005 etablerte årets gasellevinner Powermaxx sammen med to andre investorer.

– Det gikk heller dårlig med nettbutikken. Det ble for mange kokker og for mye søl, sier han.

Regnskapene viser at selskapet akkumulert fra etableringen til og med 2009 omsatte for vel åtte millioner kroner med null og niks i resultat før skatt. I de tre årene som har gått siden, har han solgt for 27 millioner kroner og hatt et overskudd på nær fire millioner.

– Det endte med at jeg overtok alle aksjene i 2008. Alternativet var å legge ned. Men kunne jeg fortsatt gamle kunster? Kunne jeg fortsatt bygge opp noe fra bunnen? Det var en utfordrende fristelse. Og jeg startet med å få alle skjelettene ut av skapene. Jeg utvidet sortimentet, sier han og demonstrerer romaskinen og et nostalgisk musikksenter som både spiller vinyl, cd, gammeldagse kassetter og til og med har en USB-inngang. Dette er bestselgerne hans. I tillegg har han funnet en nisje for diverse hjelpemidler for den eldre generasjonen.

Aldri lånt en krone
– I denne businessen handler mye om nysgjerrighet. Og det er jo ingen 8–16 jobb. Hardt arbeid og selvdisiplin er den beste resepten. Og en overbærende kone er ingen ulempe, sier han og smiler.

– Jeg har alltid sagt til mine barn at det egentlig bare finnes tre alternativer i livet. Det ene er gjøre ingenting og leve på Nav. Du kan også gjøre sånn passe og klare deg greit nok. Eller du gjør en ekstra innsats og da kan du nesten ikke unngå suksess, sier Kövener.

– Og Ordnung muss sein. Du kommer langt med orden i sysakene – særlig i økonomien. Jeg har aldri lånt en krone i banken til å drive bedriftene, og kommer aldri til å gjøre det heller. Jeg har aldri hatt sansen for å bruke mer penger enn jeg har. Og jeg har heldigvis aldri vært avhengig av en bank som plutselig kunne komme og sette kniven mot strupen min i dårlige tider, sier han og kikker bort på den eneste ansatte bortsett fra ham selv.

Claudia Effenberg er også tysk og ble med på laget for tre-fire år siden.

– Vi har skapt dette sammen, understreker han.

– Og hvor lenge har du tenkte å holde på?

– Jeg nærmer meg utløpsdatoen. Jeg har tre barn og fem barnebarn som jeg gjerne vil se mer til. Min yngste sønn har vist interesse, så kanskje han overtar om et par år når jeg passerer 65. Det hadde egentlig passet fint. Alternativet måtte være å selge bedriften.

– Og hva skal du gjøre da bortsett fra å besøke barn og barnebarn?

– Jeg har fortsatt en drøm. Om å bli coach for enkeltpersoner. Bidra til å utvikle mennesker og ikke bare produkter og selskaper. For jeg har vært på bunnen og vet hva som skal til for å komme opp igjen. Det ville vært en ny utfordring og hadde vært prikken over i-en i livet mitt, sier Kövener.

Gasellene Gasellene
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.