Julie Ilona Balas (24) har mange jern i ilden. Hun driver cateringselskapet «Chikus Catering», har gitt ut to kokebøker bare i år og driver «Julies Matblogg». I tillegg er hun spaltist på VG-nettsiden Godt.no og har over 9000 følgere på Instagram. I år forventer hun å omsette for 1 million kroner, og i sommer kunne hun låse seg inn i sin splitter nye leilighet på Torshov. Balas kunne nok omsatt for mer om det ikke var for at hun liker å dra på sponsede presseturer og oppleve matkultur. Balas har bland annet vært på pressetur til Thailand, Portugal og på michelinrestaurant i Danmark. Men det var ikke gitt at hun skulle bli en gründerspire.

– Jeg passet ikke inn på skolen. Det var mye skulking og mye fravær, sier Julie Ilona Balas.

Som 17-åring var hun lei av å bo i Kristiansand, og flyttet til Oslo for å være nærmere vennene og internettbekjentskaper.  Videregående droppet hun etter et halvhjertet forsøk på andreklasse.

– Jeg fikk jobb på et sted som heter Blings eid av Åpent Bakeri, hvor jeg lærte mye som jeg i utgangspunktet ikke var interessert i. Sjefen min var veldig matinteressert, og booket blant annet bord på restauranter for meg når jeg skulle reise i utlandet, sier Balas.

Mistet jobben

Mens hun jobbet på Blings begynte hun å blogge, hvor hun i starten hovedsakelig la ut bilder av seg selv med de store ostestykkene de fikk inn på jobben.  Etter tre år sluttet sjefen, og hun fikk tilbud om ny jobb på Mathallen som barista. Dårlig ventilasjon gjorde at Balas ble sykmeldt, og i mellomtiden ble hun oppsagt.

 I den perioden følte jeg veldig på at jeg ikke hadde noen utdannelse, og at det var vanskelig å få tilsvarende jobb, sier hun. Hun inngikk forlik med arbeidsgiveren og med tre månedslønner i erstatning møtte hun opp på NAV.

– Måten jeg startet cateringbedriften på var tilfeldig. Det var ikke lett å starte opp som 20-åring, sier hun.

– Min første kunde var en venn jeg traff på en fest, som var lei av brødmat. Fredagen etter dro jeg bort på jobben hans med lunsj. Det endte med at de ville ha fast lunsjlevering. Det var ingenting jeg hadde annonsert, så det var et lykketreff. Jeg la ut bilde på instagram, og da var det flere som tok kontakt. Til slutt ble det mye å gjøre, jeg laget mat på et lite kjøkken og syklet rundt for å levere, sier hun.

Tre år etter har hun ansatte på timebasis, og til nyttår skal hun starte AS og ansette fast.

God på promotering

– Det er ikke på grunn av flaks jeg er her i dag, men det er mye tilfeldigheter at det har gått rundt såpass lett. Det har bare rullet av seg selv. Det handler om at jeg er flink til å promotere meg selv i sosiale medier, og at folk føler de kjenner meg litt. Nå ringer jo folk og spør om jeg kan style mat på pizzareklamer, sier hun.

I januar i år ble hun tilknyttet bloggnettverket United Bloggers, og ifølge Balas er det først nå hun kan tjene penger på bloggingen, som foreløpig mest har vært en promoteringskanal fremfor en stor inntektskilde.

I fjor fant hun ut at hun er matintolerant, og da hun skrev om det på bloggen sin, ble hun kontaktet av forlaget Gyldendal med spørsmål om hun kunne skrive en bok om det.

–  Da jeg fikk diagnosen var jeg borte fra jobben i to måneder, men så tenkte jeg at jeg måtte skjerpe meg. Det er ikke verdens undergang at jeg ikke kan spise brød. Man må ta utgangspunkt i det som går, sier hun.

– Jeg syntes det var litt tidlig å skrive bok, så jeg måtte gjøre det klart at dette er ting som fungerer for meg. Det er en matbloggers mat i bokform, og jeg var overrasket over hvor fort det gikk å lage den, jeg trodde det skulle ta minst et år å gjøre det, sier hun.

I tillegg ble hun kontaktet av tre andre forlag, deriblant Kagge, hvor hun nå har utgitt «Julies grønne kjøkken», en kokebok om grønnsaker.

– På den andre boken kunne jeg stille helt andre krav. Dette er mer min bok og mitt produkt, sier hun.

Å jobbe med flere prosjekter på en gang, har vært krevende. Mens hun holdt på med en singelkokebok for datingnettstedet Match.com, ble det slutt med forloveden.

Halvannen uke etter bruddet fikk hun lån i banken til å kjøpe egen leilighet. Hovedprioriteten var et kjøkken med godt lys til blogg- og instagram-bildene.

– Det er rart å tenke på at dette har kommet ut av bloggen min, sier hun.

Må takke nei

Balas har også vært bidragsyter hos Godt.no siden starten.

– Avtalen betyr jo at jeg må levere ting hver uke, og i sommer stod jeg på et kjøkken i København jeg leide via AirBnB og bakte kake. Navnet mitt kommer jo på forsiden av VG.no, og med en samarbeidsavtale med Schibsted-avisene betyr det at jeg har et stort eksponeringspotensiale, sier hun.

– Nå er jeg liksom «Godt-Julie».

All medieeksponeringen har gitt mange jobber, og nå må hun nei på grunn av manglende kapasitet.

– Men jeg trenger flere personer og et større kjøkken, og undersøker mulighetene for det. Jeg jobber 12 timer om dagen, og det er mye organisering og logistikk med mailhenvendelser. Jeg ønsker meg en person som kan svare på mail for meg, og som vet hva jeg ville svart uten å spørre meg. Jeg har ikke tid til alt det, sier hun.

– Det er litt surrealistisk at jeg har fått til alt dette, og det har ikke vært en kjedelig arbeidsdag til nå. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.