Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Bryggingen hos Kinn Bryggeri foregår i åpne kar. Svært få ølprodusenter brygger på denne måten. Alle foto: Eivind Senneset
Bryggingen hos Kinn Bryggeri foregår i åpne kar. Svært få ølprodusenter brygger på denne måten. Alle foto: Eivind Senneset les mer

Øl

- Vi hadde jo et behov for alkohol

Alkoholbehov var drivkraften da Espen Lothe (42) begynte å brygge øl i oppveksten. Nå er han blitt vekstvinner på kvalitetsøl.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De første gjestene kom på slaget fem. Det var fredag ettermiddag og regnet hamret mot tak og vegger, men hos Kinn Bryggeri stimlet allerede folk sammen til bryggeripub og juleøl-lansering.

– Er ølet klart? spurte den ene.

– Skål, svarte den andre.

Det skummer i Florø.

Naturfagslærer Espen Lothe startet som hjemmebrygger. Fortsatt går han rundt og tester kvaliteten. Bryggingen er et håndverk.
Det er siste fredag i måneden, og bryggeripub hos Kinn bryggeri i Florø.
Kinn kommer i fremtiden til å lage langtidslagret øl.
 

Startet på bakrommet

Om noen har snudd opp ned på en hel bys smakspreferanser på egen hånd, må det være Espen Lothe.

Sildebyen er blitt hektet på øl. Det meste startet i 2009, da naturfagslærer og hobbybrygger Lothe grunnla Kinn Bryggeri. Med gamle melketanker og solid egeninnsats på bakrommet har han bygget opp en av de fyrigste vekstbedriftene på Vestlandet, nummer to på årets gaselleliste for Sogn og Fjordane.

Nå har bryggeriet flyttet til store produksjonslokaler ved innkjørselen til småbyen, og er blitt det største norske ølmerket på Vinmonopolet med 20 prosents markedsandel. Høye terningkast har trillet gjennom avisanmeldelsene.

At Lothe skulle bli kvalitetsbevisst bryggerimester, var kanskje ikke gitt i utgangspunktet. Motivasjonen da han begynte å brygge, var ganske enkel.

– Vi hadde jo et behov for alkohol. I oppveksten er det jo sånn, sier Lothe.

Brygget mye hjemme

Eksperimenteringen ga raskt resultater. Han fikk et ytterligere løft da han i studietiden støtte på Gahr Smith-Gahrsen, som i dag er bryggmester på Syv Fjell i Bergen. Lothe mener han ble god til å komponere oppskrifter.

– Jeg er veldig god til å forstå råvarene, hva som passer sammen. Det er nok fordi jeg brygget mye hjemme, sier han.

Han legger ut om håndverket. Det er lett å få ham til å lekse opp om både amerikansk humle, malt fra Lahti, sure belgiske øl, oppbløtt bygg og enzymer, bresjnevkake, gjæring i åpne fat og panteordningen i Finland.

Etter en intens vekstperiode forsøker Lothe nå å komme seg mer tilbake til det han liker best: Å lage nye øltyper. Han har fått flere å fordele oppgavene på. Bedriften har fått 14 ansatte. Den lokale gründeren Knut Eikeland er blitt arbeidende styreleder og skal ta seg av finans og administrasjon. En oljearbeidsledig nabo er hentet inn for å jobbe i lageret. Kona Ann-Magritt Banne, også hun tidligere lærer, er ansatt som salgssjef.

– Det blir litt mye jobbsnakk hjemme også, sier hun.

Tre små unger har de også rukket å oppdra midt i gründerfasen.

– Jeg hadde en mer oversiktlig situasjon som lærer, og mer tid til familien, sier Lothe.

– Men det har gått bra.

Satser

Han kjører inn til sentrum av Florø, og stikker innom webdesignerne i Pixelwerk som legger siste hånd på den nye nettsiden. Bryggerier har nå fått lov å ha faktabasert produktomtale på hjemmesidene. Det passer ham bra. Det norske forbudet mot alkoholreklame passer ham også bra. Det gjør at små produsenter har større sjanse mot gigantene.

Kinn Bryggeri satser forholdsvis friskt. Det nye store er langtidslagret øl. Det er økonomisk krevende, fordi det binder opp kapital i lang tid. En annen utfordring nå er å få tak i nok kvalifiserte folk. Flere av bryggerne er rekruttert fra utlandet.

Feirer Kinn

Tilbake på bryggeripuben har Ulf Hansen fylt opp glasset. Han og mange andre i nabolaget er blitt dedikerte hobbybryggere.

– Kinn betyr veldig mye. Og Espen har vært veldig behjelpelig med oppskrifter, sier Hansen.

– Denne kvelden er veldig populær. Det er en høy akademisk faktor her. Politiet har eget bord, legene, lærerne og naboene, sier nabo Leif Dolve.

Glassene løftes. Kinn imot kinn.

Seks kjappe

1. Hva var ideen da dere startet?

– Ideen var å få hjemmebrygget, som jeg hadde hjemme, ut til folk.

2. Hva ville dere gjort annerledes om dere fikk gjøre én ting om igjen?

– Egentlig ingenting. Ingen store ting. Jeg skulle kanskje ønske at bedriftsetableringen ikke kom oppi det å ha små unger.

3. Hva er deres viktigste drivkraft?

– Å se den gleden folk har over et godt glass øl.

4. Hvordan merker dere oljesmellen?

– Vi ser at det er lettere å rekruttere kvalifiserte folk nå enn før.

5. Hva gjorde du for ti år siden?

– Da hadde jeg permisjon fra lærerjobben for å gå Norge på langs. Ann-Magritt var med.

6. Hva gjør du om ti år?

– Da driver vi fortsatt bryggeriet her, men jeg driver kanskje mer konkret med brygging på en liten produksjonslab.

Vis mer

 

Les hele avisen her.

Gasellene Mat og drikke Næringsliv Øl
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.