Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Fiske

Her er årets gasellevinner

- Vårt formål har vært å skape en bærekraftig oppdrettsnæring, og det har vi fått til, sier vinneren.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Årets nasjonale gasellevinner er Norsk Oppdrettservice as, et selskap fra Flekkefjord som har spesialisert seg på rognkjeksoppdrett. De har blitt tatt imot med åpne armer hos oppdrettsnæringen, som trenger lusespisende rensefisk for å få bukt med lakselus.

- Dette var veldig gøy! Det viser at vi har laget et produkt som vi vet at virker, og som trengs. Så lenge man har en god idé løser det meste seg, sier gründer Andreas Lindholm (35) fra scenen på DNs gasellekonferanse i Oslo.

I 2010 var Lindholm og medgründer Rune Vatland de første i Norge som startet med kommersiell oppdrett av rognkjeks til lusebekjempelse. Så fikk de med seg daglig leder Karl Tron Skarpenes (52), som har bakgrunn som regnskapsfører.

Les også: Lakselus ble gullgruve

- Et klart behov

I 2012 var både omsetningen og underskuddet på rundt to millioner, før tallene snudde. På tre år er inntektene nær 20-doblet.  I fjor hadde selskapet en omsetning på 36,2 millioner, og et overskudd på nær 12 millioner kroner før skatt.

Daglig leder Karl Tron Skarpenes (f.v.) og gründerne Andreas Lindholm og Rune Vatland er kåret til Årets gaselle 2016. DNs sjefredaktør Amund Djuve delte ut prisen. Foto: Javad Parsa

Etter to år kom også Lerøy Seafood Group inn på eiersiden.

- Vi finansierte en del selv, og så presenterte vi ideen for kundene. Det var viktig å få med en stor aktør for å få ekspansjonen vi ønsker, og for å sikre det vi hadde gått inn og satset med selv, forteller Vatland.

Fordi oppdrettsnæringen opplever at den omfattende bruken av kjemikalier mot lakselus har gjort lusene stadig mer resistente mot kjemikaliene, har det blitt et kjempemarked for lusespisende rognkjeks og andre typer rensefisk.

- Vi drev med rensefisk i firmaet der jeg jobbet som fisker tidligere, og så et klart behov for mer fisk. Vårt formål har vært å skape en bærekraftig oppdrettsnæring, og det har vi fått til, sier Lindholm.

60 konkurrenter

Seks år etter oppstarten har Norsk Oppdrettservice rundt 60 konkurrenter, og rognkjeks er den  tredje største oppdrettsfisken i Norge etter laks og ørret - selv om ingen spiser den. 

Selskapets daglige leder tror det var lurt å være tidlig ute.

- Vi var heldige med timingen i markedet, og vi solgte til en næring som var villige til å stille opp og finansiere på forskudd, sier Skarpenes.

Les mer om Årets Gaselle i fredagens utgave av Dagens Næringsliv.


Her finner du årets gaseller fylke for fylke

Les alt om gasellene her

Gasellene Gaselle Karl Tron Skarpenes Andreas Lindholm Rune Vatland Norsk Oppdrettsservice Fiske
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.