Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Brødrene Edvard og Arne Bakke (i midten) fikk opp stemningen da de mottok prisen som gasellevinner i Hordaland, og ble intervjuet av DNs sjefredaktør Amund Djuve. Foto: Eivind Senneset
Brødrene Edvard og Arne Bakke (i midten) fikk opp stemningen da de mottok prisen som gasellevinner i Hordaland, og ble intervjuet av DNs sjefredaktør Amund Djuve. Foto: Eivind Senneset les mer

Bygg og anlegg

- Går det skeis en plass, kan du gå til neste båt

Brødrene Bakke på Austevoll kjøpte en ny båt til 20 millioner i et selskap som omsatte for drøyt tre millioner. Det har betalt seg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De to brødene Arne og Edvard Bakke holdt seg til korte, kontante svar som fremkalte latter i salen da de stilte opp for å motta prisen som gasellevinner i Hordaland torsdag kveld.

I 2016 klarte de, sammen med de eldre brødrene Tore og Hans, å ha 20 millioner kroner i overskudd før skatt etter en omsetning på 56 millioner kroner på en båt i selskapet Seivik As.

– Vi driver med avlusing av laks. Det har skjedd en omstilling i bransjen der en gikk fra hydrogenperoksid til å bruke varmtvann. Vi var tidlig ute med det, sa styreleder Edvard Bakke fra scenen på Quality Hotel Edvard Grieg.

– Vi hadde rett verktøy til rett tid, så enkelt var det, mente Edvard.

På spørsmål over hvorfor akkurat det lille øysamfunnet Austevoll har så mange vekstbedrifter, svarte Edvard at det handler om at folk der ute sammenligner seg med naboen og vil ha like flott boblebad.

Oppsving

Det store oppsvinget i omsetning kom etter at brødrene kjøpte en ny båt, også ved navn ”Seivik” i 2015. De inngikk et samarbeid med tre oppdrettsselskaper der oppdrettsselskapene eier avlusningsutstyret om bord. Avtalen innebar at brødrene likevel kunne selge avlusningstjenester til andre kunder når de tre oppdretterne ikke trengte båten selv.

Les mer om gasellevinnerne i Hordaland: Gir laksen en lusing

På scenen torsdag ville DNs sjefredaktør Amund Djuve vite hvordan brødrene kunne finansiere en investering på 20 millioner kroner i et selskap som året før omsatte for 3,4 millioner kroner.

– Vi økte risikoen. Det er enkelt i Norge. Hvis det går skeis, blir en alltid berget, svarte daglig leder Arne Bakke.

Båten ”Seivik” er likevel langt fra det eneste fartøyet i flåten. I tillegg eier brødrene fire andre båter selv. Dessuten har de et annet selskap de eier 50-50 med Lerøy Seafood, der det ligger fire båter til. Båtene er lagt i forskjellige aksjeselskaper.

Grunnen er enkel. Det handler om å minimere konsekvensene hvis det skulle gå galt med en av båtene.

– Går det skeis en plass, kan du gå i neste båt, sier Arne til latter fra salen.

Idet arrangementet ble avsluttet forsvant de to brødrene raskest ut av salen av alle.(Vilkår)

Gasellene Seivik A Hordaland Lerøy Seafood Norge Edvard Bakke Bygg og anlegg
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.