- Rannveig Serine har ikke sovet ennå. Jeg prøvde å legge henne hjemme, men hun ville ikke sove. Jeg håpet hun skulle sovne i bilen på vei hit, men nei. Så vi må nok ut og gå en tur nå.

Med datteren i armene forsvinner gründer Egil Eide ut av kontorlokalene i Trondheim like fort som han kom inn.

USA på døren
Fort i svingene har det også gått for 3d-Radar, som utvikler og selger radarer som kan «se» ting under bakkenivå - deriblant veibomber. Siden 2007 har selskapet nesten syvdoblet omsetningen. Ifjor solgte gasellevinneren i Sør-Trøndelag radarer for drøyt 34 millioner kroner, og satt igjen med et overskudd på 8,2 millioner.

 

- Det løsnet da det amerikanske forsvaret banket på døren i september 2008. I dag kommer 70 prosent av inntektene våre fra militæret, forteller fungerende daglig leder Thomas Örnevik.

- Amerikanerne banket på døren?

- Ja, de kom til oss, men det var vel ikke bare flaks. Vi hadde en strategi for hvordan vi skulle få dem til å banke på akkurat vår dør, forteller Örnevik.

 

Hemmelig teknologi
I dag operer det amerikanske forsvaret ti 3d-radarer i Afghanistan og én i Irak. Radarene brukes til å lete etter veibomber og miner.

Radaren brukes også til sivile formål, og kan måle tykkelsen på asfalt, kartlegge grunnforhold - eller brukes i arkeologiske utgravinger. Mens en sivil radar koster rundt én million kroner, er prisen for et komplett radaranlegg for militær bruk, noen millioner høyere.

- Også andre lands forsvar har kjøpt radaren for å lete etter veibomber og miner i Afghanistan, men jeg har ikke lov til å si hvem dette er, forteller Örnevik, som tar med Dagens Næringsliv ned i kjelleren hvor radarene settes sammen.

Radaren kan enten monteres på, eller dras etter et kjøretøy, avhengig av formålet.

- Det er ikke alt dere får ta bilder av, forteller produksjonssjef Henrik Width, mens teknikker Eivind Sveian jobber med et radaranlegg som ligger på gulvet.

Tilbake på kontoret er alle de ansatte samlet rundt lunsjbordet. Egil Eide, som i 2008 sammen med de øvrige aksjonærene solgte noen titall millioner på å selge selskapet til Vmetro i 2007, er tilbake fra trilletur.

- Såkornselskapet Nunatak var i 2001 med på å starte selskapet, og underveis har vi hatt stor hjelp fra Innovasjon Norge, sier Eide.

Doktor Radar
Gründeren oppgir tre grunner til at 3d-Radar ble solgt:

- Vi måtte styrke markedsarbeidet, trengte flere ressurser til å utvikle teknologien og hadde behov for mer kapital for å fortsette veksten.

Eide har valgt å fortsette i 3d-Radar selv om han ikke lenger har eierinteresser.

- Å utvikle en radar for å finne landminer var en del av doktorgraden jeg var ferdig med i 2000, men det visste seg å være veldig vanskelig å finne så små objekter. Det er først nå vi er i ferd med å klare det, forteller 44-åringen, syv år etter at bedriften solgte sin første antenne.

- Men nå hører jeg det er noen som har våknet, så nå må jeg ta meg av henne, forteller radarutvikleren, og småløper mot kontoret.

Tabell:
Vinner Nord-Trøndelag: Sunn drift til toppen
Analyse: Trønderne skjærer gjennom
Les også: Ut med kuene - inn med sagen
Les alt om gasellene

*
*
* ratingrevisoranmerkninger.