I romjulen fyller Andreas Kjell Lund Ugland 88 år. Han er en institusjon å regne i det sørlandske næringslivet.

I over 60 år har han vært opptatt av innovasjon og forbedringer. Og siden årtusenskiftet, etter å ha fordelte brorparten av verdiene i familieselskapet mellom hans tre sønner, har han brukt all sin tid – og mye penger – på å bygge opp nye innovasjonsselskaper.

De siste fem årene har selskapet hans, Andreas K.L. Ugland as, gått med 66 millioner kroner i underskudd før skatt. Egenkapitalen i selskapet er nå i minus. Men det aller meste av selskapets gjeld (44 millioner av 55 millioner) er til Ugland selv.

De beste vi har
Ugland eier i dag blant annet 100 prosent av selskapet Safemar (sikkerhetsopplæring for sjøfolk og offshorepersonell), 55 prosent av Axnes Aviation (trådløs kommunikasjon i helikoptre) og 22 prosent av aksjene i det norskamerikanske it-selskapet Scala. Han er også inne som styreformann eller styremedlem i selskapene.

De to agderfylkene ligger i den nedre enden av skalaen målt i antall gaseller per 10.000 innbyggere.

Aust-Agder har 4,3. Kun Oppland, Telemark og Hedmark ligger lavere, mens Vest-Agder har 4,5.

– Jeg mener Agder-fylkene har de beste forutsetningene for å skape nye vekstbedrifter. Først og fremst handler det om at vi har en kultur for å samarbeide og dele kunnskap og informasjon. Det har vi hatt helt siden seilskutetiden. Hvorfor tror du oljeutstyrsgiganten National Oilwell Varco velger å plassere sin viktigste utviklingsavdeling her i landsdelen? Det handler om samarbeid for å få frem de beste løsningene. Også sjøforsikringssuksessen Gard i Arendal er et resultat av samarbeid, sier Ugland.

– Men likevel ligger altså Sørlandet ganske lavt i antall gaseller?

– Vi har mange flotte gründere med gode ideer. Men norske myndigheter legger ikke til rette for innovasjon og forbedringer.

– Hva mener du er feil?

– Det er mye. Hvorfor tar for eksempel staten 14,1 prosent i arbeidsgiveravgift i stedet for å støtte gründerne som setter folk i arbeid? Noe av det verste er at Ola og Kari som hjelper gründeren i gang blir diskriminert i forhold til banker og finansinstitusjoner. Vanlige folk burde få anledning til å skrive av tap på inntekten slik bankene kan, sier Ugland, som mener politikerne er altfor lite opptatt av sunn fornuft.

Nesten gitt opp
Med så mange stortingsrepresentanter blir det jo bare problemer. Hvorfor ikke halvere antallet og heller doble lønnen?

Andreas Kjell Lund Ugland sier han dessverre ikke har like mye tid til å hjelpe gründere med gode ideer.

– Jeg har så mange ideer selv som jeg ønsker å sette ut i livet. Og jeg har gitt litt opp å få politikerne til å innse hvor mange milliarder samfunnet kunne ha spart ved å investere i fornuftige ting. Som i bedre veier. Jeg har ikke lengre tid til diskusjoner i avisene. Min kones helse er ikke god. Og jeg blir fortere trett av 16-timersdager nå enn før. Jeg får ikke nok tid til mosjon og til å pleie blomstene mine.

– Men du har beholdt troen på Sørlandet?

– Ja, jeg synes vi klarer oss bra og mye bedre enn mange andre regioner. Skulle det gå virkelig ille tror jeg faktisk Sørlandet er det stedet i landet som klarer seg best, sier Ugland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.