En halv mil nord for Alta flyplass går en hullete og svingete grusvei opp den øde Tverrelvdalen. Bak en bondegård med hester på beite står en nybygd hvitmalt brakkerigg ute på et jorde. Kikker du inn vinduet, står det oppstilt små lekemodeller av gravemaskiner i vinduskarmen.

– Om Arvid Thomassen er her? Han er på hytta og regner på anbud, sier kontordamen og ringer opp Thomassen. Jo da. Han skal komme ned på kontoret nå.

Brakkeriggen ligger på tunet ved huset og verkstedet der Thomassen vokste opp som barn. Det ligger ikke langt unna Alta skiferbrudd, der mange av Altas entreprenører og eiere av byens mange gaselleselskaper hadde sine første betalte jobber.

Sluttet på skolen

En kar i gul refleksvest og sort boblejakke kommer kjørende inn på tunet i en sølvfarget varebil merket «Arvid Thomassen Graveservice as». Det er «han selv» Thomassen, entreprenøren som på fire år femdoblet inntektene på å grave vei, vann og tunneler i nord. Det holder til førsteplass på årets gaselleliste i Finnmark.

Hva er gasellebedrifter, sjefredaktør Amund Djuve?
DNs sjefredaktør Amund Djuve forklarer hva en gasellebedrift er og hvorfor DN skriver om dem.
00:28
Publisert:

– Ja, jeg er født og oppvokst her på plassen, sier Thomassen og viser rundt, peker på anleggsriggen som de bygget ny i februar i år, da den gamle bak ham ble for liten.

Han er 45 år gammel og har jobbet i mer enn 30 år, siden han var 14 år gammel. Da sluttet han på skolen og fikk seg jobb i skiferbruddet som produserer Alta-skiferen, hellene som ligger på tak og i hager over hele Nord-Norge. I år tjener Thomassens selskap mer enn skiferbruddet han startet karrieren i.

Hjemme er best for gasellevinner Arvid Thomassen Graveservice as. Kontorbrakken står på daglig leder Arvid Thomassens hjemplass i Tverrelvdalen utenfor Alta i Finnmark.
Hjemme er best for gasellevinner Arvid Thomassen Graveservice as. Kontorbrakken står på daglig leder Arvid Thomassens hjemplass i Tverrelvdalen utenfor Alta i Finnmark. (Foto: Ingun Alette Mæhlum)

– Jeg sluttet skolen 14 år gammel og startet å jobbe i skiferbruddet. Der klippet vi stein, slik foreldre og besteforeldre før meg gjorde. Der startet arbeidskarrieren min, og mange andres med. Vi jobbet på anlegg om sommeren og i skiferbruddet på vinteren, sier Thomassen.

Startet med én gravemaskin

Etter 25 år på anlegg startet han eget selskap. Først alene med en gravemaskin, så ansatte han en til, og så ballet det på seg.

– Én mann ble til fire, fire til åtte, åtte til 16. Nå er vi 22 mann. Hovedjobben vår er vei, vann og tunneler, sier Thomassen, som synes det er vanskelig å svare på hvorfor selskapet har vokst så kraftig.

– Veksten er en bedriftshemmelighet. Nei da. Det har ikke kommet av seg selv. Dette er et produksjonsyrke. For å tjene penger må du produsere, sier han.

Selskapet hans er med i Anlegg Nord, et konsortium av flere selskaper som sammen legger inn anbud på større veikontrakter. Anlegg Nord var gasellevinner i Finnmark i fjor, og samarbeidet har skaffet Thomassen flere store kontrakter.

Daglig leder Arvid Thomassen i Arvid Thomassen Graveservice as tar han en røyk på tunet på hjemplassen i Tverrelvdalen.
Daglig leder Arvid Thomassen i Arvid Thomassen Graveservice as tar han en røyk på tunet på hjemplassen i Tverrelvdalen. (Foto: Ingun Alette Mæhlum)

– Vi har vært heldige med partnere og fått flere kontrakter. Vi har mye gode folk. Og så tror jeg at jeg er en god sjef. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø, sier Thomassen.

Fire sønner i selskapet

Flere av de ansatte er han selv far til. Alle hans fire sønner har startet i Thomassens selskap, forteller han før han setter seg i bilen og viser vei til en rasteplass ved E6 langs Kåfjorden sør for Alta, der tre av fire sønner kjører gravemaskin og stabler stein i skumringen.

– Her skal det bli stor rasteplass. Med de nye tunnelene mister samene de gamle salgsstedene sine, så her på rasteplassen får de nytt salgssted, sier Thomassen.

Han samler sønnene sine rundt seg til en kort pause i vinterkulden. Det er frost, men ingen snø, og uten hvit snø kommer mørket fort. I lyset fra gravemaskinen ruller faren og en av sønnene hver sin rullings, Petterøes nummer 2. Den eldste sønnen, Svein Arvid (23), forteller at han har sluttet å røyke etter at faren veddet 50.000 kroner på at han ikke ville klare det.

Gravemaskin er best

– Den første gangen han kjørte gravemaskin, var han 12 år gammel. Da var han med fra Kautokeino til Tana, sier faren om sin eldste sønn.

For dem som ikke er kjent i Finnmark, er dette en strekning på 300 kilometer.

Det er ok å jobbe med faren, mener de alle tre, fåmælte og utålmodige etter å gjøre unna dagens økt med å grave og stable stein før det blir for mørkt.

– Drivkraften er å klare å lage noe, å gjøre butikk ut av det vi gjør, sier Arvid Thomassen.

Så tenker han seg litt om:

– Det beste er jo å kjøre gravemaskin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellevinner merket for livet
—Min frue er ikke veldig imponert over dette her, sier daglig leder Bjørn Gregersen i it-selskapet Ascan.
00:55
Publisert: