-Nå holder jeg på å lage 100 kilo sylte, sier Kent Erik Kristoffersen (22).

Kokken på Elgstua koker svoren.

Han er blant Elgstuas 40 ansatte. Spise- og overnattingsstedet er et kjent landemerke med den karakteristiske elgstatuen foran bygget. Personer som skal kjøre til eller fra Østerdalen eller gjennom Elverum kan ikke unngå å se elgen ved veikrysset.

- Ja, elgen er et trekkplaster, sier John Tømte (54).

Tømte eier og driver Elgstua. I 2006 kjøpte han spisestedet for over seks millioner kroner sammen med kona Siri Elisabeth Tømte. I Elverum er ekteparet kjent i restaurantbransjen. Kona driver restauranten Forstmann på Norsk Skogmuseum.

- Vi pusset opp Elgstua for over ni millioner kroner. Motellrom ble renovert, fikk ny kafédisk, endret kjøkkenet, bygget nytt toalettanlegg og utvidet kafeen. Personalkostnadene ble samtidig redusert fra 52 prosent til 38 prosent ved at vi klarte å utnytte våre faste ansatte på en bedre måte, sier Tømte.

Egen suksessoppskrift
Resultatet kom fort. Omsetningen og driftsresultatet økte med nesten 40 prosent bare fra 2007 til 2008.En ting Tømte ikke har endret på å er elgtilbudet.

 

- Vi bruker cirka seks tonn elgkjøtt i året for å lage egne elgprodukter. Også fjellørret samt flesk og duppe er populære middagsmåltider, sier Tømte som legger til at satsingen på hjemmelaget god mat er bokstavelig talt en suksessoppskrift for å klare seg i bransjen.

- Skyter du elg selv da?

- Nei, jeg går faktisk ikke på elgjakt. Liker heller å jakte på småvilt.

I forhold til mange selskaper i restaurantbransjen kan Tømte vise til overskudd. Elgstua hadde ifjor et resultat før skatt på to millioner kroner.

- Samtidig betalte Elgstua 2,7 millioner kroner i husleie ifjor til eierselskapet Tømte Holding som er en million kroner mer enn finansutgiftene, sier han.

Konkurrerende prosjekt
Etter planen skulle Tømte nå ha startet en utbygging av Elgstua som med inventar og utstyr er budsjettert til 26 millioner kroner. Målet er tilby selskaps- og konferanselokale.

- Men jeg har fått tilbud om å gå inn som medeier i Terning Arenas bed & breakfastprosjekt som skal bygge 150 rom rettet mot Forsvaret og leietagerne. Terning Arena ligger rett over veien her. Jeg må bestemme meg snart. Prosjektet kan komme i konkurranse med Elgstua. Kanskje kona tar det, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.