Det snakkes polsk og thai i lokalet. Produksjonen av persienner, lamell- og rullegardiner går for fullt.

Bedriften ligger hverken i Polen eller i Thailand, men i Tomter i Hobøl kommune.

– Her produserer vi tradisjonelle persienner. Men det er produktet Plisse og Duette som øker mest. Det har vært på sterk fremmarsj i Europa og inntar nå norske hjem for fullt, sier bedriftseier Stian Vedal mens han går rundt i produksjonslokalet.

Plisse og Duette erstatter på mange måter gardiner ved at lyset skinner gjennom tekstilen.

– Minimalistisk stil er moderne. Det fører til mindre gardiner, sier Vedal.

Persienner i blodet
Vedal etablerte aksjeselskapet Vema Produkter for åtte år siden etter at han noen år tidligere hadde kjøpt farens persiennefirma. Han ville opprettholde produksjon i hjemkommunen Hobøl.

- Vi øker omsetningen i år med over 20 prosent til mellom 34 og 35 millioner kroner, sier bedriftseier Stian Vedal (til høyre) i Vema Produkter. Her sammen med medarbieder Daniel Mirski.
- Vi øker omsetningen i år med over 20 prosent til mellom 34 og 35 millioner kroner, sier bedriftseier Stian Vedal (til høyre) i Vema Produkter. Her sammen med medarbieder Daniel Mirski. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Mange aktører i bransjen har flyttet produksjon til lavkostland i Øst-Europa eller til Asia. Det har ikke vi gjort, sier Vedal.

På kort tid skapte han en vekstmaskin i høykostlandet Norge. For fjerde gang på rad er Vema Produkter på gasellelisten, og selskapet ligger an til å oppfylle kriteriene også neste år.

– Vi øker omsetningen i år med over 20 prosent til mellom 34 og 35 millioner kroner, sier Vedal.

Isåfall vil selskapet tilfredsstille vekstkravene også neste år med god margin.

Vedal er oppvokst i en «persiennefamilie». Både onkel og far startet egne persienneselskaper med produksjon i Hobøl.

I 2005 fulgte Vedal opp familietradisjonen og ble herre over sitt eget selskap.

– Det første jeg gjorde, var å spørre forhandlerne hva som var aller viktigst for dem. Ni av ti svarte leveringstid, sier Vedal.

Han understreker at jo lenger unna produksjonen er fra Norge, desto lengre tid tar det før forhandlerne får produktene. Derfor satset han på å produsere i hjemkommunen.

– Vi begynte å levere på én til to dagers varsel. Våre konkurrenter kan bruke opptil seks uker i høysesongen, sier Vedal.

I stedet for å flytte produksjonen til Polen, har mange polakker begynt hos Vema Produkter i Hobøl. To av dem er Justyna Mirska (til høyre) og Agnieszka Szatalowicz.
I stedet for å flytte produksjonen til Polen, har mange polakker begynt hos Vema Produkter i Hobøl. To av dem er Justyna Mirska (til høyre) og Agnieszka Szatalowicz. (Foto: Aleksander Nordahl)

Leverer til konkurrenter
Det norske persienne- og markisemarkedet består av mange små selskaper, noen få mellomstore og en dominerende aktør, Kjells Markiser med produksjon på Gjøvik. Sistnevnte selskap eies av det amerikansk-nederlandske konsernet Hunter Douglas med en årlig omsetning på rundt 2,5 milliarder dollar og 16.500 ansatte. I Norge omsatte Kjells Markisers eierselskap, Hunter Douglas Norge, for 256 millioner kroner ifjor.

– Kjells Markiser er min største kunde. Jeg trodde jeg ikke hadde sjans til å bli deres leverandør. Kjells Markiser kjøper varer til lavpris fra Øst-Europa. Men en dag sto plutselig sjefen for Hunter Douglas Norge i lokalet og var nysgjerrig på hva jeg kunne tilby, sier Vedal, som nå leverer alle interiørprodukter hans selskap produserer, til Kjells Markiser.

Han innrømmer at det ikke er lett å forstå hvordan det norske persiennemarkedet fungerer:

– Det er vanskelig å skjønne. Vi leverer eksempelvis til konkurrenter.Like etter at Vema Produkter inngikk leveranseavtale med Kjells Markiser, ble Hobøl-bedriften rammet av finanskrisen.

– Vi hadde vanvittig mye å gjøre, men plutselig stoppet alt opp. Jeg fryktet at jeg måtte sende ut permitteringsvarsel. Da solgte jeg huset for å bedre selskapets likviditet, og leide meg inn hos mor, sier Vedal, som slapp å permittere.

– Du beviser at det går an å produsere forbrukerartikler i Norge?

– Det er fullt mulig fordi vi er effektive.

– Så istedenfor å produsere i Polen, så jobber polakker for deg i Hobøl?

– Ja, de synes det er fint å jobbe her. Det er veldig få nordmenn som søker på slike stillinger vi har, sier Stian Vedal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.