50 kg levende sjøkreps løftes over ripa på Valderøya utenfor Ålesund. Siden tidlig på morgenen har to pensjonister plukket opp teiner, og nå handler det om å få fangsten raskt unna.

I likhet med mange andre ålesundere har Fredrik Friberg et nært forhold til sjømat. Her smaker han på rogn.
I likhet med mange andre ålesundere har Fredrik Friberg et nært forhold til sjømat. Her smaker han på rogn. (Foto: Fotograf Morten Hjertø)

Ålesund-selskapet Sjømatkompaniet har spesialisert seg på å få fersk fisk og sjømat fra båter og fiskemottak og ut til sluttkunde i løpet av noen timer.

Når måkene hyler dagen i gang i grålysningen, kjøres maskineriet i gang med biler som henter varer og fordeler utover på ulike ruter. Noe omsettes lokalt, mens store volumer videreselges til kunder i Sør-Norge.

– Vi kjøper direkte av båtene og slipper å gå gjennom flere ledd, sier Fredrik Friberg (46).

Han har ikke gått på skole en dag utover ungdomsskolen. Derimot kan han alt om en ting: Hvordan selge fisk.

De fire siste årene har han, kompanjongen Tore Hovland (36) og samboer Fride Firskerstand (39) bygget opp en 100 millionersvirksomhet innen videresalg av fisk til hoteller og storhusholdninger. Veksten har gjort selskapet Sjømatkompaniet til Gasellevinner i Møre og Romsdal.

Bygger opp fisketorg

DN møter de tre i et nybygd restaurantlokale midt i Ålesund. Her har de tatt fiskebusinessen enda et steg lenger.

Datterselskapet Fisketorget Delikatesse er en kombinasjon av fiskebutikk og fiskerestaurant som mange sjømatglade ålesundere har lært å sette pris på.

– Vi har behov for en skikkelig god fiskebutikk her i Ålesund. I dag har jeg handlet klippfisk til rød bacalao, sier den faste kunden Kristin Krohn Devold, som er mor til den tidligere statsråden med samme navn.

I likhet med moderselskapet har også Fisketorget økt omsetningen år for år.

En palle med krabbe fra Hitra trilles inn i butikken. I bassenget kommer det inn sjømat løpende gjennom dagen. I disken selges det fiskekaker og fersk fisk, mens noen av råvarene blir ekspedert videre i restauranten vegg i vegg.

Etter bare knappe to år må restauranten utvide med 50 nye seter.

Selv om engrossalg til storkunder står for det meste av salget, legger han ikke skjul på at oppbyggingen av Fisketorget er selve guttedrømmen etter å ha jobbet 25 år med fisk.

– Det er dette jeg brenner for. Egen fiskebutikk har vært en drøm siden jeg var med bestefaren min på en av de gamle fiskebutikkene som femåring.

I restauranten henger det bilder fra det legendariske sildefisket på 50-tallet. Selv om mye har skjedd innen fiskerinæringen siden den gang, så ligger Ålesund fortsatt plassert midt i matfatet. Og det gir muligheter.

Selv om engrossalg til storkunder står for det meste av salget, legger han ikke skjul på at oppbyggingen av Fisketorget er selve guttedrømmen etter å ha jobbet 25 år med fisk.
Selv om engrossalg til storkunder står for det meste av salget, legger han ikke skjul på at oppbyggingen av Fisketorget er selve guttedrømmen etter å ha jobbet 25 år med fisk. (Foto: Morten Hjertø)

Fra 2015 til 2016 gikk salget i været med en økning fra 15 til 95 millioner kroner.

Sunnmøringene er kresne på fisk og forventer høy kvalitet til gunstige priser.

– Når du handler fisk førstehånds, er det noen fordeler. Vi kan selge torsk over disk til samme pris som kostprisen til en fiskebutikk i Oslo.

Tung lærdom

Fisken handles på auksjoner og gjennom fiskesalgslag. Telefonen til Friberg ringer ustanselig. Selv på julaften er det fullt kjør med fiskekasser som skal styres ut til riktig kunde.

Bare mens han småprater med DN, har han handlet 50 tonn fisk på nettauksjon.

– Dette er min form for poker, men jeg har en makspris og vet når jeg skal si stopp, smiler Friberg.

De har innført sin egen handlingsregel: De kan ikke handle større kvanta med fisk før de har en kunde på hånden.

– Det er typisk at hvis du har en stor kunde som har et stort arrangement, da er det storm og du får ikke fisk.

For Friberg har vært ute en høststorm tidligere. Han har forsøkt nesten tilsvarende kombinasjonskonsept med fiskebutikk og spisested en gang før. Det endte med konkurs i 2010.

– Det ga meg mye nyttig erfaring. Og det gikk med mye private midler.

Lærdommen har han tatt med seg.

– Kundene sviktet og jeg ble overivrig. Det lå mest på meg selv, da jeg ikke var flink å lytte til de som kom med gode råd.

Friberg og samboeren Fride måtte erkjenne nederlaget og bygge seg opp igjen fra der han startet: På kaia.

I det nye selskapet fikk han med seg sin mangeårige kamerat Tore Hovland (36) som mindretallsaksjonær og daglig leder. Samboer Fride Fiskerstrand (39) leder cateringvirksomheten og er hovedaksjonær.

For Friberg har vært ute en høststorm tidligere. Han har forsøkt nesten tilsvarende kombinasjonskonsept med fiskebutikk og spisested en gang før. Det endte med konkurs i 2010.
For Friberg har vært ute en høststorm tidligere. Han har forsøkt nesten tilsvarende kombinasjonskonsept med fiskebutikk og spisested en gang før. Det endte med konkurs i 2010. (Foto: Morten Hjertø)

– En ting er kapitalen som går tapt. En annen ting er det emosjonelle og den sårede stoltheten. Etter at vi startet sammen, har vi vært veldig påpasselige med kostnadene, sier Hovland.

Friberg fikk høre at det var tullete å starte på nytt når man så hvordan det gikk forrige gang.

Nå er Hovland finansminister i rollen som daglig leder, og så kan den opprinnelige gründeren Fredrik Friberg jobbe med det han er best til: Bygge nettverket sitt innen fiskemiljøet.

– Jeg kjenner mange fiskebåtredere og skippere. Hvis noen vil ha kvalitet så ringer de meg og hører hva jeg kan skaffe. Da ringer jeg ut på feltet og hører hva de har, og så pakker de ofte varene ferdig på vei inn.

Ut fra sjømatgrossisten Sjømatkompaniet sprang Fisketorget restaurant i Ålesund som både er fiskebutikk og restaurant. Her er hovedeier Fride Fiskerstrand sammen med restaurantsjef Anita Bendiksen Rogne.
Ut fra sjømatgrossisten Sjømatkompaniet sprang Fisketorget restaurant i Ålesund som både er fiskebutikk og restaurant. Her er hovedeier Fride Fiskerstrand sammen med restaurantsjef Anita Bendiksen Rogne. (Foto: Morten Hjertø)

Telefonen kimer igjen.

– Han liker ikke å ha fri, sier samboeren Fride.

Kombinasjonen av engrosvirksomheten og det egeneide fisketorget gir en rekke stordriftsfordeler, ifølge eierne. En ting er strømmen av råvarer som både fiskebutikken og restauranten nyter godt av. En annen ting er at de 17–18 ansatte kan jobbe effektivt på tvers av selskapene. Men like viktig er det å bygge et miljø rundt foredling av fisk.

I etasjen over fiskebutikken bygges nå et nytt storkjøkken. Her håndteres både catering og sushi-leveranser til dagligvarebutikker i nærområdet.

– Siden vi håndterer fersk fisk, er vi avhengig av at varene går rett ut igjen. Når vi driver på denne måten, har vi flere måter å bruke fisken på enn å kaste. Vi kan kjøre tilbud på fiskegrateng når vi har mye av gode råvarer, sier Hovland.

Nå skal restauranten videreutvikles med lengre åpningstider.

– Trykket i restauranten har vært så stort at vi har måttet avvise folk i døren.

Gründerne fra Ålesund har flere planer på idéstadiet. Ikke alle vil de snakke like høyt om.

– Det er et hav av muligheter, knegger Fredrik Friberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I en av Norges fremste fiskebyer, merker de endringene i sjømattrendene tydelig
– Sjøen er jo rett der ute.
01:29
Publisert:
Hva er gasellebedrifter, sjefredaktør Amund Djuve?
DNs sjefredaktør Amund Djuve forklarer hva en gasellebedrift er og hvorfor DN skriver om dem.
00:28
Publisert: