Bjørn Kjos er vokst opp med en far som drev med flyfotografering. Senere ble Kjos jagerflyver i luftforsvaret. Han begynte imidlertid å studere jus, blant annet fordi han fikk avslag på jobb som flyver i SAS.

Bjørn Kjos hadde to gründergjenstander som han vurderte å ta med. En var en modell av jagerflyet Starfighter, og den andre var en modell av Norwegians første fly som lavprisselskap. Han landet på Norwegians første fly. I dag er Kjos 65 år gammel og leder et av Norges mest ekspansive selskaper. Hans nye visjon er at horder av asiater skal begynne å fly til Europa. Derfor har han bestilt 81 nye fly fra flyfabrikken Boeing, hvorav tre eksemplarer av prestisjeflyet Dreamliner 787. Han er også i ferd med å opprette en ny base i Bangkok.

Kjos' råd til gründere

1. Hvis du ikke lykkes med å skaffe investorer i første omgang, så betyr ikke det at ideen er dårlig, men at du kanskje ikke har funnet de rette investorene. Husk at ting alltid tar lenger tid enn du tror.

2. Du må alltid ha kunnskaper om og helst erf#229 fra det du vil starte, og i tillegg må du foreta en grundig analyse før du går i gang.

3. Du kan ikke låse deg fast til tidligere avgjørelser, for etter som selskapet ditt utvikler seg, må du være villig til å se ting fra en ny innfallsvinkel.

4. Hvis du opptrer skikkelig, og behandler folk med respekt, så betaler det seg alltid over tid. Det gjelder spesielt i forhold til egne medarbeidere, som alltid er din viktigste verdi.

5. Mange ideer baserer seg på en forventning om hva som skal skje i fremtiden. Her vil du aldri få sikre svar, og du må derfor tørre å handle basert på det du tror på. Hvis du venter på et sikkert svar, er det uansett for sent. Du må tørre å feile.

Se de andre i panelets gjenstander og deres beste råd til gründere og vekstbedrifter:

Hilde Midthjell

Hun har valgt et liv hvor hun våger mye, delvis inspirert av et postkort hun har hatt stående på skrivebordet siden studiedagene.

Åge K. Westbø

Skagen-gründeren er bevæpnet med Karl Marx.

Høy på svidd gummi

Hans første kunde var en eier av en blå Audi. Det husker Sharif fremdeles, for han tok vare på de gamle dekkene han fikk i innbytte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele saken: Ber gründerne kuppe krisetider

Les alt om gasellene