Midt mellom majestetiske fjelltopper, nesten ytterst på fastlandet i Lofoten, finnes et av verdens mest ettertraktede steder for surfere verden over.

Unstad har til vanlig bare 12 fastboende, men tiltrekker seg flere tusen turister fra fjern og nær hvert eneste år. Det er her Line (55) og Kristian Breivik (52) driver det som er en av årets gasellebedrifter, Lofoten Surfsenter.

– Da vi skulle flytte tilbake til Norge etter noen år i Sør-Afrika, var det bare to valg på grunn av surfingen: Enten tilbake til Jæren, eller Unstad. Valget ble Unstad, siden vi begge er nordlendinger og ønsket at barna skulle få gleden av å vokse opp i Nord-Norge, slik vi selv gjorde. Dette har vi aldri angret på, for det er surfing vi lever og brenner for, sier Line Breivik.

Kristian Breivik med noen av brettene han har designet.
Kristian Breivik med noen av brettene han har designet. (Foto: Gunnar Lier)
Lofoten Surfsenter ligger i øde, naturskjønne omgivelser på Unstad i Lofoten.
Lofoten Surfsenter ligger i øde, naturskjønne omgivelser på Unstad i Lofoten. (Foto: Gunnar Lier)

Idet DN er på besøk, er solen nesten gått ned allerede før klokken har slått 15.00. I vintersesongen har ekteparet Breivik hverken utleie av utstyr eller kurs, og åpningstiden på kontoret nesten ute ved stranden er begrenset. Det er på våren og sommeren det gjøres butikk.

13 år på Unstad

På mange måter var det skjebnebestemt at Line og Kristian Breivik skulle ende opp med surfebedrift på Unstad.

Kristian forteller om sitt første besøk på det nå svært populære surfestedet allerede tilbake i 1988, da han og vennene hadde stranden så å si for seg selv. Oppvokst på Hemnesberget i Helgeland, og med en far som bygget Rana-båter, har 52-åringen alltid vært knyttet til sjøen. Det begynte med en interesse for windsurfing, som så utviklet seg til surfing. Det var mye av grunnen til at Kristian og Line flyttet sammen til Jæren utenfor Stavanger i 1996.

– Noen år senere etablerte vi Frost, som er merket på surfebrettene vi designer, og som vi selger i butikken.

Ekteparet, som er foreldre til tre barn i alderen 16 til 21 år, har bodd på Unstad i 13 år etter tilbakekomsten fra Sør-Afrika, og jobber nå fulltid med Lofoten Surfsenter. I 2015 ble as-et etablert, og Frost ble da innlemmet i selskapet.

Det første året i full drift i 2017 omsatte ekteparet for rett over en halv million kroner. I fjor var omsetningen på nesten seks millioner kroner, penger som kommer fra utleie av utstyr til både turister og lokalfolk, kurs og salg av surfebrett, gensere og t-skjorter.

På bunnlinjen er overskuddet solid i positivt territorium mellom 2017 og 2021.

Frimann Breivik på vei ut for å surfe på stranda på Unstad.
Frimann Breivik på vei ut for å surfe på stranda på Unstad. (Foto: Gunnar Lier)
Frimann Breivik pakker sammen innendørs etter å ha surfet.
Frimann Breivik pakker sammen innendørs etter å ha surfet. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi har mellom 10 og 12 ansatte i høysesongen, pluss instruktører som kommer fra alle verdens kanter, sier Line Breivik, som er daglig leder for selskapet.

Familiebedriften

Unstad har de siste ti årene klatret jevnt og trutt på listen over verdens aller ypperste surfesteder, og figurerte i 2014 i en reiseguide i den britiske avisen The Guardian. Ifølge Kristian er Unstad et av de mest unike surfestedene i hele verden, noe som blant annet skyldes understrømmen som skapes inne i bukten og hvordan det igjen påvirker bølgene.

Han sier det ikke er uvanlig å se bølger opp mot seks–syv meter når det blåser på som verst gjennom vinteren. På spørsmål om hva det er som fortsatt får ham til å legge ut på svøm, det være seg i iskaldt nordisk vann eller tropisk blått hav, har den erfarne surferen et tydelig svar.

– Jeg får et stillerom i hodet, samtidig som man er på en katt-og-mus-lek med havet. Kreftene er uberegnelige, og det kan være skremmende. Men det er artig å bli vettskremt, sier han.

Selv forteller Line at hun sluttet å surfe for mange år siden, men som daglig leder er det hun som tar seg av mesteparten av det administrative i selskapet. At surfing er blitt til en fulltidsaktivitet for familien Breivik, er det imidlertid liten tvil om.

Sønnen Frimann Breivik (16) er ved siden av å være annenklasseelev på videregående skole, også delvis ansatt i familiebedriften og en ivrig surfer. Han havnet nylig på annenplass i NM i sin aldersgruppe, og har surfet mer eller mindre siden han var 12 år gammel.

«Amor fati» – «elsk din skjebne» har Kristian Breivik tatovert på ryggen. I uthuset er alt som trengs for å drive utleie av surfeutstyr.
«Amor fati» – «elsk din skjebne» har Kristian Breivik tatovert på ryggen. I uthuset er alt som trengs for å drive utleie av surfeutstyr. (Foto: Gunnar Lier)
Line med bestselgeren – hoodie i mellomblått med det gamle postnummeret til Unstad.
Line med bestselgeren – hoodie i mellomblått med det gamle postnummeret til Unstad. (Foto: Gunnar Lier)

– Mange tror det er lett, men det ligger mye trening og mye terping bak de man kanskje ser som surfer på de store bølgene. Mye handler om å være på rett sted til rett tid, sier han.

Flere tusen brett

I tillegg til kurs og utleie av utstyr er en viktig del av bedriften også salg av de egendesignede surfebrettene, under merket Frost. Disse har Kristian selv designet i over 20 år, og han anslår at det er laget to til tre tusen brett totalt.

– I starten var det 50 til 100 brett i året, men nå varierer det veldig. I år er vi på mellom hundre og 150, forteller daglig leder Line Breivik.

Brettene, avhengig av bruksområde, design og størrelse, koster mellom 5900 og 12.000 kroner. Ifølge ekteparet er de de eneste som ikke lager masseproduserte, kommersielle surfebrett i Norge.

I tillegg til salg av brett selger ekteparet også t-skjorter, gensere og annen «merch» fra et lite bygg som tidligere var Unstads kolonial og postkontor. Huset ligger bare noen meter fra strandkanten.

I løpet av høysesongen er det åtte kurs hver dag, med små grupper på opptil åtte stykk.

Strømmer til

Bare noen meter ned i veien for kolonialen holder Unstad Arctic Surf til, en konkurrent som ekteparet Breivik mener det er mer enn god nok plass til på det lille stedet.

De to forteller også om en markert vekst i tilflyttere til området.

– Bare siden vi kom hit for 13 år siden, har flere og flere folk kommet til Lofoten på grunn av surfingen. Flere søker turnus til sykehusene for å kunne surfe på fritiden, og vi ser også unge folk som tar med seg familiene sine hit.

På Montessori-skolen like opp veien før man kommer ned til Unstad, er det venteliste på grunn av tilstrømmingen av nye innflyttere, forteller Line Breivik. Skolen har surfing som en obligatorisk del av gymtimene.

Frimann Breivik tester bølgene etter solnedgang sammen med en annen surfer.
Frimann Breivik tester bølgene etter solnedgang sammen med en annen surfer. (Foto: Gunnar Lier)
Kristian Breivik på stranda på Unstad.
Kristian Breivik på stranda på Unstad. (Foto: Gunnar Lier)

– Hva er deres ambisjoner for Lofoten Surfsenter?

– Vi har ingen ambisjoner om å bli størst i Norge eller åpne masse filialer. Vi vil fortsette å utvikle brettene og jobbe med å løfte surfing som en legitim sport i Norge. På samme måte som det er i klatring, håper og tror jeg på en holdningsendring, der det vil komme flere krav til sertifisering av for eksempel instruktører og standarder innen sporten, sier Kristian Breivik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.