Det startet i bølgene.

Truls Kristian Brataas tok seg et friår fra NTNU i 2010. Etter et år med reise rundt om i verden, kastet han surfebrettet på flyet og satte kursen mot Stad i Sogn og Fjordane.

– Det startet faktisk i bølgene. Det er så klisjé at du skulle ikke tro det.

Ute i de kalde, norske bølgene møtte han den svenske freestyle-alpinisten og X-Games-stjernen Jon Olsson.

– Jeg kjente ham igjen og vi begynte å snakke. Vi hadde likt tankesett på produktdesign, entreprenørskap og livsstil. Vi hadde ikke noe reiseutstyr til surfebrett og ski som var egnet til å reise med, så vi bestemte oss for å prøve å gjøre noe med det, sier han.

To år senere lanserte de sin første bag for skiutstyr. Interessen var enorm.

– Det er ikke vanlig å ha salg i 12 land i løpet av den første uken. Det var ganske unikt, sier Brataas (34).

Se listen over alle årets 3213 gasellebedrifter og les om vinneren i ditt fylke her.

Douchebag-gründer Truls Brataas med selskapets bager i rødt, sort og grått.
Douchebag-gründer Truls Brataas med selskapets bager i rødt, sort og grått. (Foto: Mikaela Berg)

Fra spinnemaskin til datamaskin

Brataas går opp en smal trapp og åpner en dør innerst i gangen. Her har Douchebags innlosjert seg – i toppen av den gamle Mølleparken ved siden av Akerselva i Oslo.

Her ble det produsert tekstiler til den store gullmedaljen fra midten av 1800-tallet frem til 1960. Rokkene og spinnemaskinene er for lengst byttet ut med datamaskiner, men tekstilene er vendt hjem.

Fra et lite kontor inne i Mølleparken sender Douchebags ut ryggsekker og bager til alt fra surfebrett til ski og snowboard til over 30 steder i verden. De har funnet en nisje innen bager for sportsutstyr og bygget opp en populær merkevare internasjonalt.

– Det å bygge et selskap nå kontra å bygge det for 10 år siden er helt annerledes. Du kan lage et digitalt, globalt selskap fra dag en. Det som er kult er at vi har klart å selge fysiske ting. Vi selger ikke en software eller noe sånt, sier Brataas, som er daglig leder i selskapet, som utad går under navnet Douchebags, men er registrert som Db Equipment as.

Sydde bagen selv

Brataas, utdannet produktutvikler fra NTNU, tegnet og sydde selv den første prototypen av skibagen. Deretter reiste han rundt på fabrikker i Asia for å finne noen som kunne masseprodusere bagen. Det var ikke lett når de hadde lavt volum, men ville ha god kvalitet og innvirkning på produksjonen.

– I begynnelsen ble mye gjort gjennom nettverk for å en garanti på at dette var seriøst. Det var spesielt viktig å vite at vi hadde kontroll på arbeidsforhold, miljø og intellectual property (immaterialrett) når vi var liten og sårbar, sier Brataas.

Da produksjonen kom i gang ble bagene sendt til et kjellerlokale på gamle Skarnes togstasjon sør i Hedmark. Her, et stenkast unna Glomma, var Douchebags første lager.

– En dag kom jeg tilbake til lageret og der sto det paller med produkter utenfor døra. Jeg bar det ned i kjelleren, åpnet hvert eneste produkt, sjekket at det var rett kvalitet og måtte finne ut hvordan man håndterer dette på en god måte, sier han.

– Neste steg var å finne en skalerbar global lagerløsning sier Brataas, som kort tid etter satt opp lager i Danmark som leverte til Europa og et lager i Los Angeles som leverte til USA.

Og vips, så var eventyret for alvor i gang.

Truls Brataas og Jon Olsson er fortsatt de største eierne av Douchebags med en eierandel på henholdsvis 27,91 og 26,04 prosent. Utover det er det seks såkalt strategiske eiere, der blant annet alpinist Aksel Lund Svindal er en av dem. Han eier 5,52 prosent av selskapet.

Tar aldri taxi

– Her kan du løfte til vekter hvis du trenger en pause fra jobben, sier Brataas, og viser frem et treningsstativ midt i kontoret.

Midt i kontoret står et treningsstativ. Alle kontorlokalene har glassvegger, men heldigvis er de fleste glad i å trene, ifølge Brataas.
Midt i kontoret står et treningsstativ. Alle kontorlokalene har glassvegger, men heldigvis er de fleste glad i å trene, ifølge Brataas. (Foto: Mikaela Berg)

Lenger borte i korridoren står det to store rullebrett.

– Er det elektriske longboard?

– Ja. Vi bruker dem når vi skal på møter rundt i byen.

– Aldri taxi?

– Nei. Vi bruker longboard. Vil du prøve?

– Nei, takk.

Douchebag har vokst i rekordfart. På kort tid har staben vokst fra fire til 22 ansatte. Ingen er over 40 år. Nå er de blitt gasellevinner i Oslo og har på fire år økt inntektene fra åtte millioner kroner til 77 millioner kroner - altså nesten en tidobling.

Samtidig har resultat før skatt økt fra en halv million til 15,5 millioner kroner, og har en driftsmargin på 22 prosent. 80 prosent av salgene kommer fra utlandet der man kan bestille fra nett eller gjennom fysiske butikker i alt fra USA og Canada til Sør-Korea, Japan og Australia.

– Blir omsetningen høyere i år?

– Vi passerer 77 millioner i år. Men selvfølgelig kan man ikke vokse 220 prosent hvert år. Det tror jeg ikke vi hadde tålt på noen som helst måte.

Rebeller

– Det er laget her som betyr alt. Man kommer ingen vei uten et team. Det finnes så mange smarte, fine folk, sier Brataas.

Han er kledd i sort fra topp til tå. Sorte sko, sorte bukser, sort jakke. Rundt håndleddet har han et perlearmbånd i alle regnbuens farger.

– Vi ønsker å tørre å gjøre ting på vår egne måte, og vise at dette er noe annet. Vi skal være rebeller og vi skal være kreative, men også så profesjonelle at vi kan skape en spennende dynamikk og levere strålende produkter. Denne merkevaren er ikke for alle uansett, sier han.

Bak ham står en gigantisk bag.

– Hva i all verden bruker man den til?

– Ingenting. Den har allerede gjort sin nytte. Den hadde et kort, men actionfylt liv, sier Brataas.

Det er mildt sagt en underdrivelse. Se hva bagen ble brukt til i videoen under.

Bagen landet i vannet utenfor en øy på Hawaii, ble sporet opp ved hjelp av sporingssignaler og hentet av en båt.

Familiefar med ekstremsportdilla

Douchebags liker å identifisere seg som en gjeng actiongale rebeller, ifølge Brataas, som selv har lyst til å ta fallskjermlappen snart.

– Jeg har ikke gjort basehopping, men det meste annet. Nevner du sporten har jeg sannsynligvis gjort den, sier han.

Turene går til store fjell eller surfing ute på bølgene, men ikke like mye som før.

– Jeg reiser ikke mer enn at det er overkommelig og at det passer med å være en familiefar i tillegg, sier Brataas som har en datter på to og et halvt år.

– Hvordan er det å kombinere gründerjobb og familie?

– Altså, det er supertøft. Det krever mye fra hele familien, men jeg synes vi har klart å løse det ganske godt sammen.

Truls Brataas ble for øvrig denne uken tildelt prisen for årets unge entreprenør av EY. Den blir tildelt til Norges beste vekstskaper under 35 år som har utmerket seg gjennom å starte en nyskapende virksomhet eller for godt lederskap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Melania Trump engasjerer seg i USAs økende problem: opioid-epidemien
01:17
Publisert: