Salen på Hotel Christiania Teater er smekkfull onsdag. Bedriftsledere og ansatte fra hele Norge er samlet til Dagens Næringslivs gasellefinale i Oslo.

Men årets gasellevinner ligger omtrent 400 kilometer vest fra hovedstaden. Langt inne i en fjordarm et stykke utenfor Bergen ligger lakseoppdretteren Eide Fjordbruk.

Onsdag fikk de overrakt prisen for årets gasellebedrift i Norge. De er vinneren blant vinnerne av landets vekstselskaper.

– Hva må til for å bli en gasellevinner, spurte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som overrakte prisen til årets gasellevinnere.

– Du må tenke på laks når du sover. Så har vi flinke medarbeidere som gjør det samme, sier Sondre Eide, som er daglig leder i Eide Fjordbruk.

Se listen over alle årets 3213 gasellebedrifter og les om vinneren i ditt fylke her.

Han tok imot prisen sammen med sin bror Erlend og mor Randi.

– Og hvor finner man disse flinke menneskene, spurte næringsministeren.

– Vi kommer fra en plass med lite mennesker, så det er ikke så mange å ta av, sier Eide til humring fra salen.

En tøff måned

Det har vært en tung start på vinteren for familien Eide. I november gikk Knut Frode Eide, far til fire og en god ektemann, bort i en alder av 59 år etter lang tids kamp mot kreft.

Les DNs reportasje: Sorg midt i vinnergleden

– Det har vært en tøff måned, men man har kommet seg opp på jobb og det har vært terapi på mange måter. Så det har vært godt å ha noe å holde på med, sier Sondre Eide til DN.

Eide har tatt over ledelsen av selskapet hans far og farfar har bygget opp til en av Norges største vekstbedrifter.

Han og broren forteller om en målbevisst far, som gjorde ting ordentlig når han bestemte seg for det, enten det var oppdrett, idrett eller familie.

Flinke folk

På to år har familien med 35 til 40 heltidsansatte hatt et samlet overskudd på 347 millioner kroner etter skatt.

– Det er et resultat av mange folk som er flinke og som holder på med noe de liker, sier Sondre Eide.

Nå skal de ta familiebedriften videre.

– Vi vil være en del av den fremtidige havbruksnæringen i Norge og utvikle den. Vi ønsker å jobbe på videre og angripe alle utfordringene for å bli litt bedre hver dag, sier Eide.

Ørret i skogen

Historien om Eide Fjordbruk startet rundt 1970. Langt oppe i skråningen i Hålandsdalen i Hordaland begynte farfaren, Knut Johan Eide, ørretoppdrett i et ferskvann langt inne på fastlandet hvor han og familien bodde, et par timer unna kysten.

Eide-familien tok gradvis steget ut i sjøen, først som deleier i et annet oppdrettsselskap, etter hvert med egne oppdrettsmerder.

I 1984 tok sønnen, Knut Frode Eide, over bedriften som faren hadde startet. I en tid da mange andre familieeide oppdrettere gikk dukken, da prisene var dårlige, laksen ble fryst, og det såkalte «lakseberget» vokste, ekspanderte virksomheten sakte, men sikkert. På et tidspunkt pantsatte Knut Frode Eide huset. Etter et oppkjøp i 1993 satt familien på to konsesjoner i sjøen, og navnet ble endret til Eide Fjordbruk.

Bedriften søkte på oppdrettsløyver i 2009, fikk avslag og saksøkte staten da de mente behandlingene av søknadene var ulik. Eide Fjordbruk vant så det sang, kjøpte løyvene for 15 millioner kroner stykket, som nå er verdt flere 100 millioner kroner.

Produksjonen ble skrudd på for fullt. Se mer i video nederst i saken.

Satser stort på teknologi

Familien Eide skal sørge for at bedriften er teknologisk rustet på alle mulige måter.

Kontorene ute på fjordarmen i Hordaland er høyteknologiske. Det nye kontrollrommet har store-touch-skjermer med en høy kommando-desk i midten og store glassflater ut mot Skogseidvannet.

– Teknologi er den eneste veien videre, sier yngstesønnen Erlend Eide, som har en master i havbruksbiologi fra NTNU.

– Den eneste måten å utvikle vårt konkurransefortrinn på er ved bruk av teknologi, sensorikk, maskinlæring og kunstig intelligens, og de tingene der. Få inn ting, se ting og ikke gjøre den samme feilen. Det er helt avgjørende for oss, sier han.

Broren Sondre sier bedriftens satsing på teknologi er høyst til stede.

– Vi har som mål at alle i bedriften, enten de renser eller forer fisk, skal bruke 20 prosent av tiden sin innen 2022 på innovasjon. Vi er vanvittig offensive, så det tror jeg går fint, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bestefaren startet med planker og flyteelement. I dag er det en milliardbedrift: – Jeg tror Besten hadde blitt imponert
01:55
Publisert: