To miniutgaver av anleggsmaskiner vises frem.

– Fra styrehuset er det opptil 18 meter til borekronen hvor boringen starter. Deretter går borkronen fra fem til 24 meter inn i fjellet, avhengig av typer boring. Flere sensorer er plassert på maskinen. Gjennom datastyrt posisjonering av borkronen kan føreren via en skjerm bore mer nøyaktig. Det gir mer presis og mer effektiv sprengning, sier daglig leder Thorvald B. Wetlesen i Bever Control.

Hva er gasellebedrifter, sjefredaktør Amund Djuve?
DNs sjefredaktør Amund Djuve forklarer hva en gasellebedrift er og hvorfor DN skriver om dem.
00:28
Publisert:

Selskapet han leder er gasellevinner i Buskerud. I motsetning til mange vekstvinnere er Bever Control et veletablert selskap med røtter helt tilbake til 1970-tallet.

«Visjonært konsept»

Ideen til selskapet oppstod for over 40 år siden.

– Utgangspunktet var et meget visjonært konsept utformet av sivilingeniør Kristen Olav Dahl på begynnelsen av 1970-tallet. Han så allerede da mulighetene som den gryende utviklingen innenfor datateknologi kunne gi og en prototyp ble laget, sier Wetlesen.

Norges Geotekniske Institutt, Sintef, entreprenørselskapet Furuholmen og Andersen Mekaniske Verksted i Flekkefjord var med på utviklingen.

– På 1980-tallet ble konseptet industrialisert med etablering av Bever Control. Håkon Bjor, Håkon Håkonsen og Thorvald Wetlesen, alle med bakgrunn fra Sintef, hadde med den faglige kunnskapen som var nødvendig for å få dette til, sier Wetlesen som er sønnen til Thorvald.

Kinesisk vekst

De siste fire regnskapsårene har Bever Control mer enn tredoblet omsetningen. Selskapet har hatt stor glede av Kinas enorme jernbanesatsing.

– Veksten skyldes i hovedsak Kina etter at Andersen Mekaniske Verksted (AMV) inngikk en avtale med en kinesisk maskinleverandør som bygger maskiner basert på deres design. Disse maskinene utstyres med vårt datastyringssystem. Den kinesiske leverandøren er en del av China Railway som benytter maskinene til jernbanetunnelutbygging, sier Wetlesen.

AMV, som leverer utstyr til tunnel-, gruve- og offshoreindustrien, er også en gaselle. Det familieeide selskapet i Flekkefjord har mer enn doblet omsetningen siden 2014. Produksjonsselskapet hadde i fjor driftsinntekter på nesten 620 millioner med et driftsresultat på underkant av 70 millioner. AMV har rundt 150 ansatte i Flekkefjord og er på eiersiden i Bever Control.

Wetlesen går rundt i selskapets lokaler. På lageret står noen paller.

– De skal sendes til Kina. 70 prosent av vår omsetning går til eksport. Vi leverer også datastyringssystemer til flere land i Europa og Asia.

Borkronen går fra fem til 24 meter inn i fjellet og er datastyrt for å kunne gi mest mulig effektiv sprengning. Her et bilde fra et anlegg som benytter Bever Controls systemer for tunnelboremaskiner.
Borkronen går fra fem til 24 meter inn i fjellet og er datastyrt for å kunne gi mest mulig effektiv sprengning. Her et bilde fra et anlegg som benytter Bever Controls systemer for tunnelboremaskiner. (Foto: Bever Control)

«Ett av de største»

Bever Control har også stor glede av utbygging av vei- og jernbanetunneler i Norge.

– Hjemmemarkedet er godt med høy aktivitet både gjennom sprengning av nye tunneler og rehabilitering av gamle.

Nå er Wetlesen i ferd med å sprenge seg inn i et stort nytt marked.

– For noen uker siden undertegnet vi en kontrakt i Japan med et selskap som leverer 80 prosent av boreriggene som benyttes der. Dette gir oss en mulighet til å levere produkter til det japanske markedet for første gang. Selv om Japan er ett av de største markedene for tunneldrift i verden, har de ikke så moderne løsninger som det vi har.

Wetlesen opplyser at det blir ingen vekst på topplinjen i år.

– Omsetningen i år vil bli litt lavere enn i 2017, men resultatet blir bra.

Selskapet har en svært god inntjeningen med en resultatgrad før skatt på 30 prosent.

– Har dere nådd høyden?

– Det vet vi ikke. Kina vil investere mer i store infrastrukturprosjekter blant annet som følge av handelskonflikten med USA og vi har nå store muligheter i Japan.

– Så selskapet kan få en omsetning på over 100 millioner?

– Det er det muligheter for, sier Wetlesen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fortsatt ser det ut til at ekspertene mener at dette er en korreksjon
Kommentator Bård Bjerkholt i DN om børsnedgangen.
01:38
Publisert: