Volvo, Bosch, Kodak, IBM, Stabburet og Unitor. Etter at Follo-kommunen Oppegård i 1974 inviterte «ikke-forurensende» bedrifter til å kjøpe tomt på Mastemyr like ved Oslo-grensen, flokket store seg bedrifter til området.

Næringsbyggene omtales fortsatt som «Bosch-bygget», «Kodak-bygget» og «IBM-bygget». Men av de gamle gigantene er det bare Volvo og Stabburet som har omfattende virksomhet på Mastemyr i dag.

Det siste tiåret har det sakte, men sikkert blitt nytt liv i området. Og nå er det ikke kutt og nedbemanning som er toneangivende. Hele seks selskaper på Mastemyr er kåret til Gasellebedrift i 2012. Giganter er erstattet av mange små bedrifter med få ansatte. Stikkord er service og teknologi.

– Næringslivet har vært gjennom en omstrukturering som rammet Mastemyr. Vi har vært veldig opptatt av å legge forholdene til rette for ny virksomhet i området, forteller Espen Dag Rydland, som leder Oppegård kommunes seksjon for samfunnsutvikling.

 

Omsetning 2011Vekst 2008-2012


  • Cacas as

Engrosh. med kjøkkenutstyr, glass og steintøy
Omsetning 2011 37,4 Vekst 2008-2012 186 %


  • Rosenvinge as

Butikkhandel med klær
Omsetning 2011 16,8 Vekst 2008-2012 126 %


  • Datema Norge as

Engroshandel med datamaskiner og programv.
Omsetning 2011 12,9 Vekst 2008-2012 151 %


  • Reiseland Gruppen as (Flyttet til Asker)

Reisebyråvirksomhet
Omsetning 2011 21,5 Vekst 2008-2012 115 %


  • Coremon as

Undervisning
Omsetning 2011 4,2 Vekst 2008-2012 116 %

Fra ti til 57
Teknologiselskapet Zeekit er en av gasellene som har gitt nytt liv til Mastemyr. Zeekit etablerte seg i 2004 i «IBM-bygget», som nå heter «Rosenholm Campus», og er overtatt av eiendomsutvikleren Aspelin Ramm.

– Da vi etablerte oss her var det vel rundt ti bedrifter her, forteller daglig leder Per-Arne Ellefsen.

Nå er det 57 bedrifter i det 43.000 kvadratmeter store bygget, som ble åpnet av daværende kronprins Harald i 1987.

Det er mange fordeler med å være på Mastemyr, ifølge Ellefsen.

– Vi er nær Oslo, men slipper den store utfordringen knyttet til parkering for ansatte og kunder. De fleste av oss som jobber her bor i området. Vi slipper å sitte timevis i kø, noe vi verdsetter høyt. I tillegg er leien litt rimeligere her enn i Oslo og på den andre siden av fjorden, sier han.

 

Til salt i maten
Zeekit utvikler og leverer posisjoneringsløsninger basert på GPS- og GSM-teknologi. Kunder er blant annet Statens vegvesen og Hafslund.

Ellefsen illustrerer:

– Statens vegvesen stiller krav til at alle som brøyter og salter veinettet skal dokumentere hvor og når de har gjort jobben. Vi samler inn dataene og presenterer dem i kart og rapporter som brukes som dokumentasjon av entreprenør og underentreprenører. Dataene brukes også statistisk. Hvor mye salt skal vi bruke? Når må vi ut og salte? Når blir det underkjølt regn og derfor behov for umiddelbar salting?

Zeekit omsatte ifjor for 13,2 millioner kroner – opp fra 9,2 millioner i 2010. Den økonomiske veksten har vært god siden oppstarten i november 2003. Det er også skapt 11 nye arbeidsplasser.

Kommentar: Det lysner for gasellene

Tvenge-planer
Selv om veksten i antall bedrifter på Mastemyr har vært stor de siste årene, er det fortsatt tomme lokaler. Men det er også store planer – blant annet for det 16.000 kvadratmeter store «Kodak-bygget», som eies av eiendomsinvestoren Torstein Tvenge.

Sammen med broren Dag Tvenge ønsker han å lage et stort senter for helse- og omsorg i lokalene der Kodak tidligere produserte 4,2 millioner papirbilder i uken.

I forrige uke fikk de klarsignal fra kommunestyret i Oppegård. Nå starter jakten på en operatør.

– Det er mange muligheter. Et rent sykehjem, kombinasjon sykehjem og omsorgsboliger eller kanskje et spesialistsykehus, sier Dag Tvenge.

– Når vi finner en operatør vil vi totalrehabilitere eiendommen og muligens utvide, sier han.

Les også: Slik gjennomfører du et gasellesprang
Kommentar: Det lysner for gasellene
Gasellene 10 år: Dette har gasellevinnerne lært (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene