(Tromsø:) Han tenner sin tredje røyk. På kontoret.

– Det var noen som stakk røykeloven inn under døren for to år siden, men ingen har sagt noe etter det, humrer han.

Onny Harder Ottesen har budt på fyrstekake – utgått på dato – og traktekaffe i plastkopp. Kontoret er spartansk, uten utsikt og ligger i et noe kaotisk industriområde. Lite tilsier at han er en av Tromsøs aller rikeste med en ligningsformue på nær 50 millioner kroner. Han bruker ikke pengene på ekstravagant livsførsel. Det aller meste pløyes inn i bedriftene hans. En selvbygd hytte i Malangen er det eneste han flotter seg med.

– Hytta har jeg bygd selv for at jeg, kjerringa og ungene kan bruke den. Privat luksus har aldri vært et mål, men å skape noe.

At han figurerer på toppen av formueslisten forklarer han på denne måten.

– Dårlig regnskapsførsel, sier han med et smil, før han slenger ut litt eder og galle over formuesskatten.

– Jeg tar ut 500.000-600.000 kroner i lønn, det synes jeg er nok. I tillegg må jeg ta ut 1-1,5 millioner kroner i utbytte for å betale formuesskatt. Det er penger som kunne vært brukt til å bygge nye gasellebedrifter.

Tabell:

 

Eneste i verden?
Ottesen er et relativt ubeskrevet blad i offentligheten selv om han eier både fiskefartøyer, bilforretning, store kaiområder og mange eiendommer.

– Det er ikke alle som liker å stikke seg frem.

Det er et av hans mange selskaper, Julia as, som eier ringnotsnurperen «Havbas», som er forkl#229en på gasellesuksessen. Veksten er på 624 prosent – høyest i Troms.

Julia er oppkalt etter hans vesle datter. Og navn er viktig i hans familie. Det må det kanskje bli med en finsk bestemor og en tysk bestefar som var desertør under første verdenskrig og som kom til Norge «da han holdt på å fryse seg ihjel i Russland». Det uvanlige navnet «Onny» kommer fra hans finske bestemor og skal bety «lykke, eller noe sånt». Onny skal være den eneste i hele Skandinavia – og kanskje i hele verden som bærer navnet, har han fått fortalt av en professor på universitetet. Eller det vil si: Etter at han fikk en sønn for syv år siden er det to:

– Han heter Onny junior.

Tabell:

 

Vokste opp på kaia
Onny junior må nøye seg med å tegne fiskefartøy som kan pryde pappas kontor. Mens nye sikkerhetsregler gjør at dagens unge ikke får nærme seg kaia vokste Onny senior opp mellom linestamper, garn og kroker i Båtsfjord – den gang det var yrende liv og fiskeaktivitet og ikke fraflytting som preget Finnmarkskysten.

– Før jeg gikk på skolen hadde jeg egnet en stamp line. Jeg vokste opp på kaia og drømte om at jeg en gang skulle få min egen båt.

Etter utdannelse som skipper i Honningsvåg i 1971, og jobb som leieskipper, kom etterhvert ideene om egen virksomhet. Fra 1996 startet han for seg selv.

Eierskapet i Julia as deles mellom Ottesen, Geir Hoddevik (Norway Pelagic) og maskinist Per Tore Kraknes. Regnskapene viser en bratt vekst for Julia as, men også underskudd helt frem til 2010 etter store investeringer hvert år. Veksten er en kombinasjon av kjøp og salg samt stigende fiskepriser for torsk, sei, makrell, sild, hestemakrell og de øvrige fiskeslagene som «Havbas» har rett til å fiske.

– Det har stort sett vært gode priser på fisk som har gitt veksten – samt noen av investeringene. Selv den fattige seien har økt i pris.

Tabell:

 

Kjefter på de «rødgrønne»
Mens de rødgrønnes fiskeripolitikk hudflettes, berømmes Svein Ludvigsen (H) for sin jobb som fiskeriminister da det ble lov å strukturere kvoter – det vil si samle fiskekvoter fra flere fartøyer på et større fartøy.

– Jeg har vært på Statsministerens kontor og snakket med «Schjøtten» (stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, red, anm,), men han skjønner ikke, eller så vil han ikke skjønne dette.

Han mener det er blitt et «A-lag» og «B-lag» i Fiskeri-Norge – de som rakk å strukturere og de som har strukturering som gjenstår. Nå venter han bare på regjeringsskifte og håp om at en ny regjering skal gi tillatelse til å strukturere kvoter. Da kan det bli ny gasellevekst.

Alle som oppfyller kriteriene til å bli gaselle blir plukket ut av AAA Soliditet. Det går ikke an å melde seg på.
Hvis organisasjonsnummeret av en eller annen grunn endres, for eksempel fordi organisasjonsformen endres, faller selskapet ut av gruppen som kan bli gaselle.
Rene eiendomsselskaper, investeringsselskaper offentlig forvaltning og holdingselskaper er også ekskludert.
Poengberegningen: Vekst i omsetning fra 2007 til 2008, fra 2008 til 2009 og fra 2009 til 2010 blir rangert. Det blir også veksten for hele perioden. Omsetningsveksten for hele perioden veier tyngst. Dessuten blir det tatt hensyn til rating (AAA Soliditets egen), og til eventuelle revisoranmerkninger.

Tabell:
Les også: Penger rett fra do
Fylkesanalyse: Står han av - igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene