Midt inni en furuskog, på sletten Stengelsen noen hundre meter fra Altaaleva, løper et titall bikkjer rundt og rundt i en innhegning. De trener til Finnmarksløpet. Det er morgen og frostrøyk. Bakken er hard av frost.

I hundegården plukker Hanne Lyrek (18) opp frossen hundemøkk fra bakken, mens én av 79 alaskahuskyer bjeffer og hopper opp for å få oppmerksomhet. Moren hennes, Trine Lyrek, har gitt henne og søsteren ti år på å avgjøre om de vil drive familiebedriften «Trasti & Trine» videre.

– Å kunne drive med dette hadde vært perfekt. Jeg har lyst til å ha hundene. Jeg er vokst opp med å kjøre hund. For meg er det like naturlig som å gå, sier Hanne Lyrek, og tar DN med inn i valpegården, der et dusin alaskahuskyvalper sloss om å få kos fra Hanne.

Sa opp jobben

Hun trener flere mil med hundespann nesten hver dag for å delta i det 600 kilometer lange Femundløpet til vinteren. 15 år gammel deltok hun i Finnmarksløpet, der flere av de ansatte som bor på familiens gårdstun deltar hvert år. Rundt et tun med gråmalte trehus tar de imot gjester som vil kjøre hundeslede og spise god mat.

Hva er gasellebedrifter, sjefredaktør Amund Djuve?
DNs sjefredaktør Amund Djuve forklarer hva en gasellebedrift er og hvorfor DN skriver om dem.
00:28
Publisert:

– Skal du kjøre bra på lange hundeløp, må du ha Alaska-husky, sier Trine Lyrek, daglig leder og medeier av Trasti & Trine, mens hun stryker en av hundene som har reist seg på to ben og slikker henne i ansiktet.

Trines datter Hanna Lyrek (18) kjører hundeløp og har sammen med sin søster fått ti år på å vurdere om hun skal overta driften av selskapet.
Trines datter Hanna Lyrek (18) kjører hundeløp og har sammen med sin søster fått ti år på å vurdere om hun skal overta driften av selskapet. (Foto: Ingun Alette Mæhlum)

Lyrek har drevet med hundekjøring i over 25 år. Hun bodde syv år i Alaska og deltok der i verdens lengste hundeløp, Iditarod, før hun dro tilbake til Alta og Finnmarksløpet, og etter hvert sa opp fast jobb for å starte opp firmaet «Northern Lights Husky».

– Jeg hadde fast jobb i kommunen, som jeg sa opp fordi jeg ville drive med hundekjøring på heltid. Ideen var å gjøre hobby til levebrød. En periode jobbet jeg i fjøs, var lærervikar, nattevakt, hadde to små barn, trente hund og gikk gjennom en skilsmisse. Det har ikke kommet av seg selv, sier Lyrek og smiler.

Serverte Hans Majestet

Turistene som kom for å kjøre hund trengte også mat og overnatting. Om kvelden så de Nordlyset. Hundekjøringen ble til det Trine og samboeren Johnny Trasti kaller en opplevelsesbedrift.

– Vi har hatt én klage. Det var en kar som klaget over at det ikke var tv på rommet. Da sa jeg at vi har ikke tv her. Vår tv er naturen ute, sier kokk og medeier Johnny Trasti.

Kokk Johnny Trasti sammen med to ryper og den italienske vannhunden Barolo, oppkalt etter en god årgang.
Kokk Johnny Trasti sammen med to ryper og den italienske vannhunden Barolo, oppkalt etter en god årgang. (Foto: Ingun Alette Mæhlum)

Han går over gårdsplassen med to fjærkledte ryper, som den italienske vannhunden Barolo, oppkalt etter rødvinen, hoppende forsøker å få en bit av. Denne kvelden skal han servere 60 gjester hjemmebakt brød, ryper, rein, villgås, bjørnepaté, uer, elg-ragu, solbær og sjokolade. Krydderet er fra eget drivhus og urtehage.

Kokk Johnny Trasti med to liryper han skal servere til middag.
Kokk Johnny Trasti med to liryper han skal servere til middag. (Foto: Ingun Alette Mæhlum)

– Vi har mange gjester som sier at maten vår er på Michelin-nivå, sier Lyrek.

– Jeg håper Michelin aldri kommer hit. Da hadde jeg mistet nattesøvnen, sier Trasti.

Han var i mange år kjøkkensjef i regjeringskvartalet og har laget middag for Kongen og regjeringen. Han har servert utenlandske statsoverhoder som Bill Clinton, Kofi Annan og Vladimir Putin og reist rundt med fire norske statsministre.

Sjekketriks med laksehoder

De norske kokkemesterne kåret ham i 2010 til årets kjøkkensjef. Da drev han restauranten på ishotellet i Alta, og traff Trine Lyrek.

– Jeg visste Trine kjørte hund. Hun var en flott dame. Jeg hadde lakserester fra hotellet, og dro opp til Hanne med en sekk laksehoder til hundene. Det var sjekketrikset mitt. Å ta med laksehoder til hundene hennes, sier Trasti.

Valpene Tinder og Flickr.
Valpene Tinder og Flickr. (Foto: Ingun Alette Mæhlum)

– Jeg tror ikke det sjekketrikset funker på så veldig mange, sier Lyrek.

På den tiden laget Lyrek selv maten til gjestene, og mente det var bedre om en kokk sto bak grytene. For å kunne leve av bedriften hele året, ble hundekjøringen i 2011 utvidet til opplevelsesturisme, der Trasti & Trine serverte økologisk mat, hundekjøring, overnatting og naturopplevelser.

Doblet inntektene

I 2015 sluttet Trasti på hotellet og har siden jobbet heltid i familiebedriften. I samme tidsrom er inntektene blitt doblet.

– Det går akkurat rundt. Vi tjener ikke penger. Vi bruker mesteparten av pengene på å lønne fast ansatte, for å kunne levere høy kvalitet. Våre ansatte må kjenne hundene og de forskjellige løypene. Vi skal være best hele tiden. Du kan ikke ha nye folk hele tiden hvis vi skal utvikle oss, sier Lyrek.

Selskapet deres har karakteren «Fantastisk» og 9,4 poeng på booking.com, og er på førsteplass på Tripadvisors liste over utendørsaktiviteter i Alta, med fem av fem stjerner. Begge to mener blikk for detaljer og et ønske om hele tiden å bli bedre er en viktig årsak til veksten.

– Vår jobb er å innfri forventninger. Når folk ser vi har 9,4 på booking.com, forventer de et høyt nivå. Alt må hele tiden være veldig bra. Det stiller store krav til oss for å opprettholde kvaliteten, sier Lyrek.

Gikk nesten på veggen, startet med maraton

– Det er håndverk det vi gjør. Her kommer det bare inn hele dyr. Vi vet hvem som har skutt dyrene. Vi har selv vært på Sørøya og håndplukket sauene vi skal ha. Jeg vet hvilke bakker sauene har gått i, sier Trasti.

– Vi er opptatt av detaljer. Av å få de til å passe enda bedre sammen, sier Lyrek.

De jobber ofte fra syv om morgenen til midnatt, der han har ansvaret for alt som skjer inne og hun for alt som skjer ute. Han står tidlig opp og baker brød i eget bakeri til gjestenes frokost, mens hun gjør klar hundene. Å jobbe sammen går bra, mener Lyrek.

– Vi har hvert vårt felt og stoler på hverandre. Vi er kreative begge to og legger inn like mye innsats, sier hun.

Hvordan får dere tid til alt?

– Vi har ikke arbeidstid. Alt går i hverandre. Jeg klarer heldigvis å sortere og delegere. Her får folk ansvar. Forrige vår trodde jeg at jeg skulle møte veggen. Derfor begynte jeg å løpe maraton. En treningsrunde for å springe maraton tar tre timer. Da løper jeg i skogen og får luftet hode, sier Lyrek, som tror hun har mye energi.

Kokk Johnny Trasti og hundekjører Trine Lyrek har bygget opp et gårdstun utenfor Alta i Finnmark.
Kokk Johnny Trasti og hundekjører Trine Lyrek har bygget opp et gårdstun utenfor Alta i Finnmark. (Foto: Ingun Alette Mæhlum)

– Dette er ikke jobb. Det er livet vårt. Vi ville ikke klart det om vi tenkte at vi var på jobb døgnet rundt, sier Trasti, før han går inn på kjøkkenet for å tilberede kveldens middag.

Lyrek tror de kan holde på i samme tempo i ti år til, men ikke mer. Derfor har hun gitt sine to døtre beskjed om at de har ti år på avgjøre om de vil overta driften. Hanne Lyrek har ikke bestemt seg.

– Jeg liker å vise frem hundene våre og glede andre. Du får en spesiell kontakt med dyr når du lever så tett med dem. Og valper er jo det fineste, sier Hanne i valpegården, rett bak henne står hundesledene står klare til vinteren og høysesongen.

– Det fineste er å kjøre med hundene til fjells. Vi ber hver dag nå om at det skal bli snø, sier Trine Lyrek.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik skriver du en god jobbsøknad: Dette skal med, og dette styrer du unna
02:51
Publisert: