Onsdag formiddag mottok daglig leder Daniel Jensen i servicebåtrederiet NCS prisen som årets gasellevinner i Troms. Selskapet tidoblet inntektene fra oppstartsåret, fra ti millioner i 2014 til 105 millioner kroner i fjor.
På gasellekonferansen i Tromsø ga Jensen en del av æren til dyktige ansatte, der mange ble rekruttert fra oljebransjen under oljesmellen i 2014 og 2015.
Tjente på oljesmellen
– Vi har rekruttert mange fiskere og folk fra offshore- og oljenæringen. Det er en herlig blanding av folk. Det var en fordel for oss at oljeindustrien hadde problemer da vi startet opp, sier Jensen.
Fylkesoversikt Troms
Se alle gasellene fra Troms her!Selskapet hans bruker små undervannsroboter til å vaske nøter i laksemerder til de store oppdrettsselskapene. Robotene styres ved hjelp av flere skjermer og et bærbart kontrollbord med joysticker, og flere av de nyansatte har erfaring fra å spille tv- og dataspill.
– Den største utfordringen har vært å få på plass de rette menneskene. De som spiller playstation har vi hatt mye nytte av, sier Jensen, som i fjor solgte selskapet for mellom 50 og 100 millioner kroner til konkurrenten Frøygruppen, eid av laksegründer Helge Gåsø.
Rekegründer
På konferansen fortalte gründer Jaran Rauø i Marealis Innovation hvordan de hadde brukt ti år og 50 millioner kroner på å gjøre rekeskall om til kosttilskudd som kan dempe blodtrykk. I år har helsemyndighetene i USA, Canada og EU godkjent at kosttilskuddet har blodtrykk-dempende effekt.
– Vi var litt uvitende. Vi trodde det ville koste en million kroner og ta to år å gjøre produktet klart til salg, sier Rauø som brukte 50 millioner og ti år på å utvikle kosttilskuddet og få det godkjent.
Rekefabrikken Stella Polaris startet Marealis for å tjene penger på rekeavfallet, seks millioner kilo rekeskall per år. Hvis alt rekeskallet blir produsert som kosttilskudd har det en potensiell verdi på to milliarder kroner i året, ifølge Rauø, som starter å selge pillene i USA, EU og Norge neste år.
– Potensialet er enormt. Kunsten er å lykkes med salget. Jeg traff en kar fra Google som sa «bruk dobbelt så mye på markedsføring som på produktutvikling, så blir pillene en milliardindustri». Så lurte han på hvor rekeskallet kom fra, om vi samlet det inn på restauranter, sier Rauø.
«Vær sta og ydmyk»
Han anbefaler andre som vil starte eget selskap å være sta, ydmyk og tørre å be om hjelp.
– Vær sta og ydmyk. Vær ydmyk for det andre kan. Da kan du etablere samarbeid. Når du viser alt det du ikke kan, får folk respekt for deg, og blir villig til å dele. Og be om hjelp. Vi har fått mye støtte fra både forskere og industri, sier Rauø, som ser på seg selv som industriens fortolker av forskningsdata.
– Det er artig å koble forskning med industri. Jeg føler meg ofte som en tolk som forklarer industrien hva forskerne sier. Det er gøy, jeg lærer noe nytt hver dag, sier Rauø. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.