(Bergen:) I en leilighet på Lyngbø i Bergen får Alfhild Sæthre (85) hjelp med medisinering av sykepleier Jurgita Papiliauskiene fra Orange Helse. Alfhild og mannen Frits Johan Sæthre (85) gikk i samme klasse på barneskolen og har vært gift i 63 år.

De sto flere år på venteliste for å få en servicebolig, men endte i stedet i en helt vanlig leilighet på Lyngbø i Bergen.

– Vi er avhengige av hjemmesykepleien, men er sjeleglade for at vi kan bo i egen leilighet fremfor å bo på et sykehjem, sier Frits Johan Sæthre.

Konseptet Orange Helse ble tenkt ut av gründer Nils Paulsen da han bodde hos en studie-kamerat i India etter at stats-minister Jens Stoltenberg hadde fortalt på tv hvor mange flere hender de trengte i norsk helsevesen.

– Vi har ingen investorer og hadde aldri klart å gjøre dette hvis vi ikke hadde etablert Orange Offshore først, som dermed ga oss likviditetshjelp. Ingen av eierne fikk heve lønn før selskapet kunne bære kostnadene. Det tok noen måneder. Vi hadde puttet to millioner kroner inn i aksjekapital, men trengte arbeidskapital, sier Paulsen på mobiltelefon fra Middelhavet, hvor han har vært på familierundreise i båt siden august.

Trangt nåløye
Nå rekrutterer Orange Helse sykepleiere fra fire land: Latvia, Litauen, Slovakia og Sverige.

– Det er et nesten helt bunnskrapt marked for sykepleiere i Norge. Vi formidler utenlandsk arbeidskraft til norske lønninger. Men det er trangt nåløye. Vi har ganske tøffe krav, sier Paulsen.

Han forteller at kandidatene kjøres gjennom forskjellige oppgaver der de blant annet ser på hvem som tar initiativ i gruppeøvelser.

– Dessuten har vi språk- og kulturskole der kandidatene går 17 til 20 uker på skole i hjemlandet, sier Paulsen.

Han sier det var 64 ansatte fra 24 nasjoner til stede på det første julebordet.

– Det var et ganske stolt øyeblikk, sier han.

Paulsen innrømmer at han skulle avklart litt mer med fag-foreningene om hva de skulle gjøre og hvordan de jobber.

– Vi skulle vært mer informative. Fagforeningene har fantastisk stor makt i Norge. Mer enn jeg hadde trodd. Men vi har ikke fått en eneste anmerkning når det gjelder arbeidstid og lønn. Vi har laget en tariffavtale med veiledning av Arbeidstilsynet, sier Paulsen.

Solid vekst
Paulsen sier Orange Helse har hatt en meget positiv utvikling i år, med en vekst på 30 prosent. Konsernet Orange Group dobler til 300 millioner kroner i 2011.

– Vi er blitt en internasjonal arbeidsplass som er lokalisert i fem land. Neste år snakker vi om en dobling eller mer også for Orange Helse, sier Paulsen, og legger til at de er representert i over 50 kommuner.

Han avbrøt familierundreisen i Middelhavet tre uker før tiden for å rekke gårsdagens gasellekonferanse i Bergen.

– Da vi fikk vite at Orange Helse er gasellevinner sa min kone at dette må du reise hjem til. Jeg har drevet vekstselskaper tidligere, men aldri fått slik oppmerksomhet som nå, sier Paulsen.



Alle som oppfyller kriteriene til å bli gaselle blir plukket ut av AAA Soliditet. Det går ikke an å melde seg på.
Hvis organisasjonsnummeret av en eller annen grunn endres, for eksempel fordi organisasjonsformen endres, faller selskapet ut av gruppen som kan bli gaselle.
Rene eiendomsselskaper, investeringsselskaper offentlig forvaltning og holdingselskaper er også ekskludert.
Poengberegningen: Vekst i omsetning fra 2007 til 2008, fra 2008 til 2009 og fra 2009 til 2010 blir rangert. Det blir også veksten for hele perioden. Omsetningsveksten for hele perioden veier tyngst. Dessuten blir det tatt hensyn til rating (AAA Soliditets egen), og til eventuelle revisoranmerkninger.



Tabell:
Les også: Sier nei til frierne
Fylkesanalyse: Kraftfulle fylker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene