Selv om Stein Ove Bergs radiofavoritt «Manda’ morra blues» er bortimot 40 år gammel, er visa like aktuell. «Andersen på Skarnes» må fortsatt ut for å finne arbeid. I Sør-Odal finnes bare jobb til 60 prosent av kommunens yrkesaktive. Og nå som da er Oslo – med 106.000 flere jobber enn beboere – målet for de fleste jobbreisende.

Akershus er pendlerfylket. Ikke bare går alle pendlerruter til Oslo gjennom Akershus, men fylket har også mest hjernependling i landet. To av fem innbyggere jobber utenfor fylket, særlig i Oslo. Høyest «sovefaktor» har Rælingen, der fire av fem stempler inn utenfor kommunen. Hakk i hæl følger Fet og Enebakk. I motsatt ende av skalaen er Ullensaker, med hovedflyplassen, og Bærum.

Få arbeidsplasser betyr få gaseller. Ikke overraskende fremstår de tre nevnte sovekommunene også som ganske døsige hva angår vekstbedrifter, mens Ullensaker og Bærum har flest gaseller per innbygger. Men måler vi mot antall jobber, endres rangeringen. Da rykker Nesodden opp fra åttende til første plass på listen.

Tilsvarende topper Oslo fylkeslisten med flest gaseller i forhold til innbyggertallet. Men mange av dem som bidrar til høye gaselletall i Oslo, er trolig hjernependlere. Ni av ti i bygge- og anleggsbransjen i Oslo bor utenbys. Det samme gjelder halvparten i bank og finans.

Herfra får man bare spekulere. Når Nesodden har flest gaseller per arbeidsplass aner vi ikke om det skyldes at de dynamiske blir igjen når resten tar fergen til byen. Ei heller vet vi om Oslos mange gaseller eksisterer på grunn av, eller på tross av, alle hjernependlerne som ankommer hver morgen. Men nokså sikre er vi på at en hovedflyplass til kommunen hjelper på gaselleveksten.

(PS! Ja, jeg vet at Sør-Odal ligger i Hedmark. Men Andersen måtte gjennom Akershus for å komme frem til jobben i Oslo.)

Akershusvinneren: Elsket og fryktet
Tabell:
Les også: Vokser seg stor og sterk på snacks
Gasellepanelet: Ber gründerne kuppe krisetider (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene