Da Tommy Sharif startet dekksalg fra familiens garasje i 1997, var den første kunden en eier av en blå Audi. Det husker Sharif fremdeles, for han tok vare på de gamle dekkene han fikk i innbytte, som et symbol.

I begynnelsen skiftet Sharif dekkene med en hjulvinne. Det var først senere han fikk råd til å kjøpe en elektrisk muttertrekker. Ambisjonen ved oppstart var enkel: Hvis han kunne tjene 50 kroner per dekk, så ville det bli 200 kroner per bil. Med en kunde i timen, ti timer hver dag, ville det bli 2000 kroner dagen. Med seks dagers arbeidsuke ville det gi en inntekt på 12.000 kroner i uka. Det var slik han fikk overbevist faren hans om at det var bedre å jobbe for seg selv, enn å jobbe for andre.

Sharifs råd til gründere

1. Først og fremst må du drive med noe du virkelig brenner for, og har interesse for.

2. Alt er mulig, og ingenting er umulig. Hvis noen andre har fått det til, så kan du også få det til.

3. Gi aldri opp. Det er først når du gir opp du har tapt.

4. Du må tørre å ta sjanser. Du må uansett ta en sjanse når du velger å satse på ei dame, eller en mann, eller når du kjøper hus, eller bil, eller lignende. Da må du også tørre å ta sjansen på å satse på en ide du tror på.

5. Du trenger ikke være et geni for å regne deg frem til noe du kan tjene penger på. Alt du trenger er basiskunnskaper om pluss, minus, dele og gange, og en kalkulator.

Se de andre i panelets gjenstander og deres beste råd til gründere og vekstbedrifter:

Bjørn Kjos

Norwegian-sjefen hadde to gründergjenstander som han vurderte å ta med. En var en modell av jagerflyet Starfighter, og den andre var en modell av Norwegians første fly som lavprisselskap. Han landet på Norwegians første fly.

Hilde Midthjell

Hun har valgt et liv hvor hun våger mye, delvis inspirert av et postkort hun har hatt stående på skrivebordet siden studiedagene.

Åge K. Westbø

Skagen-gründeren er bevæpnet med Karl Marx.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele saken: Ber gründerne kuppe krisetider



Les alt om gasellene