Oh my God!

– It’s amazing!

Mens tårene presser på hviner den britiske turisten til synet av den majestetiske knølhvalen som spyler vann gjennom nesen før den gjør en langsom bue med halen og forsvinner i dypet.

Kulissene er som hentet ut av et postkort. Fiskebåter fulgt av skrikende måker, skumring som går over i det spesielle arktiske blålyset, hvitmelerte fjelltopper.

Eirik Bræin Gikling er deleier og styreleder i Farout.
Eirik Bræin Gikling er deleier og styreleder i Farout. (Foto: Ingun A. Mæhlum)

Da venninnen ble alvorlig syk bestemte Josephine Price seg for ikke lenger å utsette egne drømmer. På topplisten sto nordlys – som hun har drømt om siden barndommen – og elefanter. Begge drømmer er oppfylt i år.

– Det har vært det beste året noensinne, sier London-legen, som sier hun var litt skuffet over nordlyset, men desto mer begeistret for hvalsafarien.

Nordlysfeberen startet for alvor med BBC-serien «Joanna Lumley In The Land Of The Northern Lights» i 2008.

I år regner aktører i det nordnorske reiselivet med å omsette for 344 millioner kroner på nordlysturismen. Neste år er forventningen 400 millioner kroner.

Skiller seg ut
En av dem som så den kommende nisjen var Eirik Bræin Gikling med gasellen Farout, som ble etablert for seks år siden. Selskapet skiller seg ut på gasellelisten i Troms, som preges av handel, bygg/anlegg og tjenesteyting. Farout skreddersyr arktiske opplevelsespakker med utgangspunkt i lett tilgjengelige Tromsø.

Til å begynne med satset han smalt. Superveksten startet imidlertid da han kastet seg på megatrendbølgen. En firedagers pakke kan for eksempel inneholde hundesledetur, nordlyssafari, byhistorie og – nytt av året – hvalsafari.

Nordlys er ingen garanti, det kan like gjerne være tett snødrev. Denne gruppen ble belønnet med to kvelder med nordlys under hundelsedeturen.
Nordlys er ingen garanti, det kan like gjerne være tett snødrev. Denne gruppen ble belønnet med to kvelder med nordlys under hundelsedeturen. (Foto: Ingun A. Mæhlum)

Ringte på alle dører
Et nisjeselskap som Farout fikser alt lokalt for firmakunder og internasjonale turoperatører. Selskapet kjøper igjen inn tjenester fra andre underleverandører, slik som busstransport, bespisning, overnatting og båtleie.

For å nå volummarkedet utenlands har selskapet hatt en ansatt på prosjektbasis i London.

– I starten ringte vi på alle dører for å gjøre oss kjent, sier Gikling.

Han er opprinnelig fra Sunndal i Møre og Romsdal, har lenge bodd i Tromsø, men pendler nå fra en base i Oslo til sine ulike reiselivsprosjekter i nord, blant annet Eliassen Rorbuer i Lofoten.

– Jeg er nesten mer her nå enn da jeg bodde her og har fortsatt leilighet her, sier han.

Det daglige ansvaret i Farout har han overlatt til lofotingen Ida Rishaug, mens han selv fungerer som styreleder.

Knølhvalen viser halen før den dykker ned i dypet.
Knølhvalen viser halen før den dykker ned i dypet. (Foto: Ingun A. Mæhlum)

Ingen garanti
– Over there, hoier hvalvert Kjell Ove Hveding, i en blanding av entusiasme og lettelse.

Hverken nordlys eller hval er noen garanti i pakketurene.

De siste tre årene har imidlertid de sildejagende hvalene kommet inn til omtrent samme tid. Etterhvert har de trukket så nært land at selv ordinære hobbyfotografer har kunnet presentere spektakulære blinkskudd på sine private Facebook-sider.

Farout tok sjansen på å tilby hvalsafari som produkt først denne sesongen.

– Vi har hatt kontakt med havforskere for å kunne spå når hvalene ville komme hit. Vi fikk melding da de passerte Bjørnøya, sier Gikling, som er lettet over at selskapets første hvaltur ga full klaff.

30 x 30
Tannpleier Tracey Riley (31) fra Nottingham i England smiler fra øre til etter at den humpete båtturen i kuldegufs er unnagjort.

Hun kom for å se nordlyset, men hvalsafarien ble en uventet bonus. Hun har laget en liste på 30 drømmer hun ønsket å fullføre på ett år i forbindelse med 30- årsdagen. Nå er nesten hele unnagjort.

Farouts Ida Rishaug sier farvel til valpene før hun legger ut på tur.
Farouts Ida Rishaug sier farvel til valpene før hun legger ut på tur. (Foto: Ingun A. Mæhlum)

– Det har vært helt fantastisk, jeg har vært så heldig.

Kjendis og glamourmodeller
I gruppen DN snakker med er det helt vanlige turister som deltar og mange av gjestene Farout håndterer kommer fra samarbeid med Hurtigruten og cruiserederier.

Noen få spesialturer har imidlertid vært arrangert: Slik som utdrikningslaget for en internasjonal kjendis som fikk håret tvangsfarget, før han ble sendt utfor en spesiallaget hoppbakke på bryggekanten, omkranset av innleide glamourmodeller, før han ble pepret med paintballkuler.

– Det var et engangstilfelle. Vi er på ingen måte et partybyrå, og det har lite eller ingenting med vår fremgang eller totale omsetning å gjøre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.