Oslos tid som industriby er forlengst over. De mange fabrikklokalene langs Akerselva som blant annet huset Lilleborg Fabriker, Hjula Bomuldsveveri og Myrens Verksted, rommer nå alt fra boliger og kontorlokaler til klatresenter og lekeland. Lenger vest, på Aker Mekaniskes gamle tomter, huser Aker Brygge det moderne Oslos hovednæringer: Varehandelen, finanssektoren og tjenesteyting rettet mot næringslivet. Av årets 373 Oslo-gaseller driver 113 innenfor varehandel. 110 gaseller yter tjenester rettet mot næringslivet, blant annet bedriftsrådgivning, regnskap og bokføring og kommunikasjonstjenester. Industrigasellene glimrer med sitt fravær.

Oslos hovednæringer har hatt en særlig sterk produktivitetsutvikling det siste tiåret. Hovedstaden har dessuten rikelig tilgang på kvalifisert arbeidskraft, også i form av pendlere fra nærliggende kommuner. Det kan være en del av forkl#229en på at byen stort sett har ligget på topp i rangeringen over antall gaseller per innbyggere i kåringens historie.

Med sterk fremvekst av kunnskapsbedrifter kommer høyere inntektsvekst, som sammen med sterk befolkningsvekst har bidratt til et opphetet boligmarked. Det er rift om de enhetene som finnes, etter at folketallet har økt med nesten 15 prosent fra 2004 til 2011, til 600.000. Samtidig er bare en tredjedel av Oslos areal bygd ut. Markagrensen, som er høyt verdsatt i befolkningen, bidrar til knapphet på sentrale boliger. Årets seks eiendomsmeglergaseller opererer i et boligmarked der omsetningstakten er rekordhøy.

Kontrasten mellom det gamle og det nye Oslo er særlig sterk i områdene som i begynnelsen av 1900-tallet huset noen av Oslos fattigste: Arbeiderne i industrien langs Akerselva. I dag tjener Grünerløkka og Sagene på en sentral plassering i forhold til sentrumsnære, kunnskapsintensive arbeidsplasser. Resultatet er et boligprisnivå på mellom 42.000 og 44.000 kroner per kvadratmeter, omtrent 10.000 kroner over landssnittet.

Les også: Tegner miniby med klosser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene