Ideen om å lage sin egen bryggemaskin tok etter hvert helt av. Maskinen de utviklet skal gi full kontroll på bryggeprosessen. Den er blitt så lønnsom at nå skal selskapet bygge nytt hovedkontor til nærmere 70 millioner kroner.

Og det hele startet med en ren tilfeldighet.

– Det var egentlig våre koner som førte oss sammen. De studerte sammen for 15 år siden, sier Espen Pettersen (37).

– Og vi hadde begge mildt sagt syltynn erfaring med ølbrygging før vi begynte med dette, tilføyer Øyvind Stokkan (38).

Pettersen er opprinnelig elektriker med fartstid fra utvikling av kontrollsystemer hos offshoreteknologibedriften Cameron Sense i Kristiansand. Hans medgründer Stokkan er tidligere videofotograf og produktansvarlig innen elektronikk og byggevarer.

På fire år har omsetningen skutt fart fra vel to til over 40 millioner kroner, mens overskuddet har gått fra beskjedne 24.000 kroner i 2018 til 9,3 millioner i fjor. Den lønnsomme veksten gjør at Apparatus er Gasellevinner i region sør.

– En real øyeåpner

DN møter Gaselle-vinnerne i selskapets lokaler på Østerhus industriområde like vest for Grimstad sentrum.

Alt startet da de to smakte på en øl fra det lokale bryggeriet Nøgne Ø. Det var en såkalt imperial india pale ale, en smaksbombe med ti prosent alkohol.

– Det ble en real øyeåpner for oss. Da kjøpte vi inn kjele og plastbøtter og startet brygging hjemme. Men det ble mye søl og kliss på kjøkkenet, så vi ble raskt forvist derfra, forteller Pettersen.

–Men i stedet for å kjøpe en dyr bryggemaskin, fant vi ut at vi heller ville forsøke å lage vår egen.

Daglig leder Øyvind Stokkan og styreleder Espen Pettersen er gründerne bak Apparatus As. – Det var egentlig våre koner som førte oss sammen, sier de to bak bryggerisuksessen.
Daglig leder Øyvind Stokkan og styreleder Espen Pettersen er gründerne bak Apparatus As. – Det var egentlig våre koner som førte oss sammen, sier de to bak bryggerisuksessen. (Foto: Petter Berntsen)

Det var ingen mangel på produsenter av slike maskiner hverken i Norge eller internasjonalt, men de to mente eksisterende maskiner enten hadde for mange begrensninger eller var for dyre.

– Vi bestemte oss for at vi ville skape noe helt nytt, og tenkte allerede da på at det kunne bli aktuelt å selge en slik maskin også til andre, sier Stokkan.

Det skulle ta tre år før den første bryggemaskinen med 40 liters kapasitet med merkenavnet Brewtools var designet og klar for produksjon.

– Vi hadde jo ikke penger, men gjennomførte en slags crowdfunding. Vi klarte å forhåndsselge til sammen 100 maskiner i løpet av 2017 som ble levert året etter. Med deler fra over 20 forskjellige fabrikker over hele verden, med montering og kobling av kontrollbokser på kveldstid her i Grimstad, forteller Pettersen.

Et lokalt næringsfond så potensialet og bidro med 100.000 kroner. Men søknaden om innovasjonstilskudd fra Innovasjon Norge ble avslått.

– Nei, de hadde ikke troen på dette. Så skal det sies at de siden snudde og ga oss en halv million til kommersialisering. Men det var etter at vi hadde fått forhandleravtaler på plass.

Øyvind Stokkan viser frem den nyeste generasjonen utstyr til hjemmebrygging av øl.
Øyvind Stokkan viser frem den nyeste generasjonen utstyr til hjemmebrygging av øl. (Foto: Petter Berntsen)

Lego for voksne

De første 100 maskinene ble i all hovedsak solgt til norske hjemmebryggere. Siden er sortimentet utvidet med både større maskiner og gjæringstanker.

– Og nå går 90 prosent til eksport. Vi har ikke brukt penger på markedsføring, kun egen Instagram og Facebook. Det har vært «word of mouth», men vi har også fått åtte-ti forhandlere rundt om i Europa og også i Australia/New Zealand og nå i USA. Vi selger mest til Frankrike, England, Østerrike og Sveits, sier Stokkan.

– Men dette er ikke ølbryggemaskiner for nybegynnere?

– De fleste kundene våre er nok mer erfarne, ja. Vi ser også at stadig flere mikrobryggerier, puber og restauranter kjøper maskiner fra oss for å kunne produsere sitt eget øl. Nøkkelen er høy kvalitet og fem års garanti, og ikke minst fleksibiliteten der alle deler kan byttes og maskinene kan bygges på med nye deler og sensorer.

– Ganske nerdete, altså?

– Det også. Det er litt Lego for voksne der du får veldig god hjelp av kontrollsystemene, samtidig som du beholder håndverksfølelsen, mener Pettersen.

En typisk startpakke med maskin og tilbehør passerer gjerne 30.000 kroner.

– Nei, du trenger ikke mer enn ei gryte og ei plastbøtte for å brygge øl. Men når du får styre alt av temperaturer og kan gjennomføre gjæringen i en tank du også kan sette under trykk og dermed karbonisere i selve tanken, gir det langt flere muligheter, mener han.

Apparatus lager alle komponentene til bryggemaskinene selv. Her monteres elektronikken til maskinens berøringsskjerm.
Apparatus lager alle komponentene til bryggemaskinene selv. Her monteres elektronikken til maskinens berøringsskjerm. (Foto: Petter Berntsen)

Veksten stopper opp

Men etter den voldsomme veksten for Apparatus siden starten, har det stoppet noe opp i år.

– Vi ligger an til nullvekst i år. Om det skyldes konjunkturene eller manglende markedsføring, er vanskelig å si. Vi har brukt all ledig tid til utvikling av ny teknologi, og på litt sikt er vi overbevist om at veksten vil fortsette.

Nå vil de bruke samme oppskrift på helt andre ting enn øl, og de har flere nye produkter på trappene.

– Vi leker med mange gøye ideer. Det blir noe innen mat og drikke, men det er for tidlig å avsløre hva det blir. Målet er å bygge opp nye merkevarer i tillegg til Brewtools. Det er viktig å beholde gründermentaliteten og ha det gøy og spennende på jobb med rom for hele tiden å teste ut nye ting, mener Stokkan.

Bygger nytt hovedkontor

Gründerne er overbevist om at omsetningen om fem år vil ha passert 100 millioner kroner med god margin – og med økning fra dagens åtte til over 20 ansatte. Det er også bakgrunnen for at Apparatus har kjøpt en nabotomt på industriområdet ved Grimstad der de skal bygge over 5000 kvadratmeter lager og kontorer.

– Mens vi for fire år siden lurte på om vi skulle tørre å leie et ekstra lagerlokale her til 6000 kroner i måneden, skal vi nå bygge noe eget for 65–70 millioner kroner. Det er klart det gir et ekstra sug i magen å tenke på det. Vi får nesten ti ganger så stort areal som det vi har nå. Finansieringen er i orden, men vi venter til neste år med byggestart fordi vi ser byggeprisene er på vei ned, sier Stokkan.

Slik ser planene ut for det nye brygget der Apparatus skal holde til i fremtiden.
Slik ser planene ut for det nye brygget der Apparatus skal holde til i fremtiden. (Foto: Illustrasjonsbilde Apparatus)

I det nye bygget har de to gründerne lyst til å sette av et areal for å bygge et større innovasjonsmiljø.

– Vi ønsker å la gründere med gode ideer få tilgang på kontorplass, prototyp-lab og kompetanse slik at de kan få hjelp til å realisere sine produkter, for eksempel i bytte mot at vi får opsjoner i selskapene, sier Stokkan.

Han mener erfaringen fra design og produksjon av deler i stål, plast, aluminium og silikon i kombinasjon med elektronikk, kan komme andre til nytte.

– Vi har flere kunder på gang der vi hjelper dem til å realisere nye produkter og kommer til å bruke mer tid på dette fremover – rett og slett fordi vi fordi vi elsker innovasjon, sier gründeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.