I forkant av gasellekåringen i Rogaland i dag presenterer vi ett av selskapene som er på ti-på-topp listen i fylket.

Dropsen as i Stavanger ble etablert av gründerne Kjetil Hamre (43) og Henrik Motrøen (39) i 2004. Planen var å danne en landsdekkende kjede av godtebutikker.

Men da de ville etablere Dropsen-butikk på kjøpesenteret CC Vest i Oslo hadde ikke eierselskapet Mustad Eiendom egnede lokaler.

 

- Det dukket imidlertid opp et annet lokale og vi fikk spørsmål fra CC Vest om vi kunne lage noe nytt og annerledes. Noe som viste kvalitet.

Steam kaffebar ble resultatet. Derfor er firmanavnet litt misvisende, sier Kjetil Hamre, daglig leder i Dropsen as.

Selskapet har i dag fire kaffebarer etter å ha åpnet en ny i Eger på Egertorget 2. mai i år. De øvrige to er etablert i Stavanger og på Sandvika Storsenter.

Dropsenbutikkene som selger snop er en del av selskapet Candy Girl as, som eies 100 prosent av Hamre. Han forteller at de har forespørsler hver uke om å etablere flere kaffebarer.

- Vi ser for oss 12 til 15 kaffebarer totalt, hvorav halvparten i Oslo. Men det handler om å holde igjen og ikke vokse for fort. Det er bedre å bygge stein for stein. Hver gang du åpner noe nytt er det en solid utgift, og vi ønsker ikke å pådra oss for mye gjeld. Nå handler det om å få Eger opp å gå før vi går på noe nytt. Det er viktig å ha et økonomisk fundament som vi kan bygge hele driften videre på, sier Hamre.

 

Skal være eksklusivt
Han sier de er opptatt av de gode plassene og viser til at det tar tre år fra en kaffebar åpner til den er oppe på en bra omsetning.

- Det skal være eksklusivt. Folk skal ikke finne Steam overalt, men på noen få og utvalgte steder, sier Hamre.

I Stavanger/Sandnes-området blir det bare en kaffebar til, ifølge Hamre.

- Nå satser vi i Oslo-området, hvor det etter planen vil komme tre til fire kaffebarer til. I Bergen og Trondheim er det også aktuelt å åpne kaffebarer, men på franchise, sier han.

Hamre forteller at de per i dag bygger opp en organisasjon med nøkkelpersonell rundt seg.

- Mye av det vi tjener brukes på nye butikker og folk. Vi er nødt til å ha inn personer i de viktigste stillingene for at vi selv skal kunne jobbe videre med konseptet. Men vi venter adskillig bedre resultater de neste årene, sier Hamre.

 

- Finanskrisen har overhodet ikke påvirket utviklingen. Kaffebarene har hatt en positiv salgskurve hele tiden. Vi tilbyr ting folk unner seg enten de skal trøste seg eller kose seg, mener Hamre.

Alle de ansatte får opplæring av de beste baristaene i Norge.

- Ingen får lov å servere en espresso eller kaffe latte før de er godkjent. Det tar en til to måneder før en nyansatt får lov å lage kaffe i kaffebaren. Det er noe annet enn å trykke på en knapp.

Hamre mener de dyre råvarene blir ødelagt hvis du ikke kan lage kaffe.

- Bare det å steame melk er en kunst i seg selv. Ofte kan de det ikke andre steder. Kaffe er noe de stort sett serverer i tillegg til maten, sier Hamre.

Han forteller at selskapet har ti til 12 ansatte hvert sted, og at målet er å omsette for seks millioner i snitt per utsalg.

- Det betyr 80 til 90 millioner kroner når alle kaffebarene er oppe og går. I løpet av fem til seks år bør vi være godt på vei. Det er lettere å åpne nye kaffebarer når de første ruller og går.

Se hele listen:Her er gasellene i Rogaland 2009
Les også:Rogalandsvinneren følger oljen ut i verden
Analyse:Rogaland er fylket med de mange gasellene
Les alt om gasellene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.