Les intervjuet med fjorårets gasellevinner Skye Consulting:

 

– Ærefrykt, kort og godt. Vi jobber med software som jeg skal selge til Ståle Kyllingstad senere i kveld, svarer daglig leder Lars Torp i gasellevinner Skye Consulting da DNs sjefredaktør Amund Djuve under prisutdelingen tirsdag spurte hva han føler nå.

Torp formidlet it-konsulentselskapets suksessoppskrift fra scenekanten på Radisson Blu Plaza:

– Vi har ansatt de riktige folkene, og har de aller beste kundene i Norge, og la til:

– Vær glad i folkene dine, det er det beste rådet. Du får igjen tigangeren.

Når DN spør hva som er de rette folkene, er Torp ikke i tvil.

– Jeg er glad i småbarnsmødre. De er ekstremt godt forberedt, velorganiserte og effektive. Det må de jo, du klarer ikke å være yrkesaktiv tobarnsmor hvis du ikke er velorganisert, sier Lars Torp.

«Karrierefremmende»

– I min verden er graviditet karrierefremmende. Jeg har ansatt tre kvinner mens de var gravide, så det kan jeg svare kategorisk ja til. Du blir mer effektiv for du er vant til å få ting unna. Man jobber steinhardt for å bli ferdig. Det er der hele cluet ligger, sier han.

Han forklarer at det tar hensyn til syke barn, fravær, henting og levering i barnehager, men at det likevel lønner seg og ser ingen nedside med å ansette gravide og småbarnsmødre.

– Det er en del av det å leve i et samfunn som gjør at det skal yngle og gro, vi legger til rette for sånne ting og mener at vi tjener på det, sier Torp.

Oslo, Norge, 09.12.2014: Lars Torp(t.h) får diplom av sjefredaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve (med ryggen til) i det Skye Consulting blir årets gasellevinner. Hvit dress t.v er Tommy Rugsveen. På Gasellekonferensen på Plaza hotell i Oslo. 
                  Foto:Hampus Lundgren
Oslo, Norge, 09.12.2014: Lars Torp(t.h) får diplom av sjefredaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve (med ryggen til) i det Skye Consulting blir årets gasellevinner. Hvit dress t.v er Tommy Rugsveen. På Gasellekonferensen på Plaza hotell i Oslo. Foto:Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)
Mona Skjerve Dybvik er ansvarlig for rekruttering og er konsulentsjef i Skye. Hun har to barn på to og fem år og sier seg enig i Torps vurdering.

– Jeg vil absolutt si meg enig – vi småbarnsmødre har begrenset tid, må være effektive og være på jobb når vi er på jobb. Jeg føler selv at jeg er blitt mer effektiv og flinkere til å si nei enn tidligere.

– Ville du selv ansatt gravide?

– Ja, så sant det er den rette personen.

It-selskapet som gjør «alt av it for en bedrift unntatt Word og PowerPoint» er ekspert på det tyske it-systemet SAP. Det gjør at alt av logistikk, fakturering og kommunikasjon kan integreres og styres utenifra. Konkurrenter er selskaper som Evry, Bouvet og Visma.

– Det er rundt 400 i Norge som driver med dette og er eksperter på det. Rundt 80 av dem jobber for Skye, sier Torp.

Gode tilbakemeldinger

Det har gått fort. Selskapet ble startet i 2010 og har hatt en omsetningsvekst på over 4000 prosent siden den gang.

– Nøkkelen til suksessen ligger i å lage et sted man har det gøy på jobben. Da kommer arbeidslysten og resultatene av seg selv, sier Torp.

– Mange unge har ikke noe de drømmer om. Når de ansettes her ber vi dem sette seg mål, legger han til.

I tillegg er småbarnsmødre viktig for å dra lasset.

– Kvinnene sier at de må være bedre forberedt enn oss menn, og det er nok litt sant. Vi menn forbereder oss i heisen opp til møte og blir skuffet når vi oppdager at det kun er én etasje, sier Torp.

– Jeg merker det på tilbakemeldingene fra kundene. De er veldig godt fornøyde med de kvinnene vi har, legger han til.

Andre oppstartsbedrift

Torp var med på å starte it-selskapet Spring Consulting i 2000. Det ble solgt til konkurrenten Evry for 200 millioner kroner i 2006. Torp eide åtte prosent og satt igjen med en gevinst på 16 millioner kroner.

– Vi ønsker at de ansatte skal ha så mange aksjer som mulig. Det gjør noe med lojaliteten og stemningen. Litt av suksessen ligger også her, sier Torp.

Etter noen års karantene startet han opp igjen med det som nå er årets gasellevinner i Norge. En av de største kundene er elektronikkjeden Expert. På Experts hovedkontor på Gjelleråsen sitter Skye-konsulentene side om side med de 14 ansatte i Experts egen it-avdeling.

– Expert er i en stor omstillingsfase. Skye hjelper oss å forbedre automatiserte prosesser for å øke effektiviteten og fjerne tidstyver. Det er en styrke for alle at de kan sitte her hos oss for å finne de beste løsningene, sier it-direktør Even Rognan Lutnæs i Expert.

Det er også en fordel for Skye at fire-fem ansatte sitter hos Expert. Skye har nemlig vokst så fort at det kun har plasser til rundt én tredjedel av de 80 ansatte på sitt eget kontor.

Vil ha kvinner med realfag

– Det er synd at det har vært vanskelig å finne kvinner med realfag. Det koster en million og tar et par et par-tre år å lage en god konsulent. Da vil vi ha de beste, uavhengig av kjønn og alder, sier Torp.

– De eneste begrensningene med småbarnsmødre er at de har trøbbel med å reise langt. Vi har jo blant annet Hydro i Brasil som kunde, legger han til.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.