Mye vann har rent gjennom Stjørdalselva siden Mona Grudt i 1990 ble kåret til universets vakreste.

Henger med
– Selv om jeg har bodd i Trondheim siden 1996, er det nordtrønder og stjørdaling jeg er. Jeg får stadig høre hvor bredt jeg snakker, og snakker mye mer stjørdaling nå enn for ti år siden. Jeg legger ikke om for å gjøre meg forstått, ihvertfall, sier 41-åringen.

Selv ser hun ikke særlige forskjeller på en nord- og en sørtrønder.

– Ikke utseendemessig, men jeg mener selv jeg er god på å kjenne igjen dialekter, sier Grudt, som er redaktør for Ditt Bryllup, og jobber som modell og konferansier.

– Stemmer stereotypien om trønderen med bart, skinnvest og mokasiner med dusker på, fortsatt?

– Nei, det typiske trønderutseende eksisterer ikke, trønderen er blitt trendy. Vi har utrolig mange kule butikker og henger med motemessig, men det er artig å gjøre narr av oss selv, sier Grudt.Kalde barn

– Hva er det verste med å bo og jobbe i Trøndelag?– Været. Jeg skulle ønske meg ti-femten grader høyere temperatur, og mindre nedbør. Det blåser også litt for mye. Jeg har landet mange ganger i vind på Værnes. Som småbarnsmor er det også slitsomt med alt det dårlige været. Det blir mange kalde barn og våte klær.

– Og det beste?

– Det er mye! Trøndelag er det beste stedet man kan bo. Vi har flott natur, mye historie, kamskjell, laks og sandstrender. Når jeg har gjester, er jeg ofte guide, og det er veldig moro, sier Mona Grudt.

– Vi har også NTNU som bidrar til et internasjonalt miljø. Trønderne er et varmt og åpent folkeslag som ikke tar seg selv så veldig høytidelig.

Les også: Andreas (31) driver Norges største snøbrettbutikk

Høylandet best i landet

For første gang i gasellekåringens ti år lange historie er det flere vekstbedrifter i Nord-Trøndelag, per 1000 innbygger, enn i Sør-Trøndelag.

Spesielt stor er gaselleveksten nord i nordfylket. Best av alle i hele landet er revy- og landbrukskommunen Høylandet. Rømskog i Østfold, og Dønna i Nordland følger på de neste plassene på den nasjonale listen.

Til tross for at det bor knapt 1300 innbyggere i Høylandet har nordtrønderkommunen hele fem bedrifter på gasellelisten, Det er like mange i antall som de trønderske vekstkommunene Melhus og Stjørdal.

– Jeg har ingen annen forkl#229 på at vi er så mange gasellebedrifter på Høylandet, enn at vi alle jobber godt på hver vår kant. Vi har ikke noe spesielt samarbeid, eller kommunale ordninger, men det er veldig positivt at vi er så mange, sier Ulf Mediaas. Han er gründer og daglig leder i Høylandets nest beste gasellebedrift, Ulf Mediaas as. Selskapet er en grossist som selger biobrenselprodukter, vedproduksjonsutstyr og sekkemballasje. Selskapet er i år gasellebedrift for sjette gang.

– Det blir vanskeligere og vanskeligere å klare å vokse for hvert år, så vi er veldig fornøyd med at vi har vært med på listen så mange ganger, sier Mediaas.

Spennet på Høylands-gasellene er stort. Den aller beste, Petit Agenture, selger utstyr og råvarer for ølbrygging. Tredje beste Høylands-gaselle er Smart Media, som tilbyr webdesign og programmeringstjenester.

Høylandets fjerde- og femte gasellebedrift er Byggmester Kjølstad og Lunde Transport.

Mange vil kjenne Høylandet best som vertskommune for Norsk Revyfestival, som arrangeres annethvert år.

Fylkesvinner Sør-Trøndelag: Gjør jobben for legen
Liste:
Fylkesvinner Nord-Trøndelag: Sammen dag og natt
Liste:
Les også: Andreas (31) driver Norges største snøbrettbutikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene