– Nå skjønner jeg ikke hvorfor du leker deilig. Bentley! avbryter Peter Peters (36), manager og daglige leder for rappgruppa Madcon.

Rapper Yosef Wolde-Mariam (34) har nettopp forsøkt å overbevise DN om at det heftigste han har skeiet ut med etter at han og makkeren Tshawe Shoore Baqwa (32) gjorde braksuksess med Madcon, var en tur til Nice i Frankrike med kona.

– He, he. Jo, jeg kjøpte en Bentley, jeg gjorde det, medgir Wolde-Mariam.

 

Pangstart
Det var med singelen «Beggin’» i 2007 de to kompisene, som har laget musikk sammen i 20 år i år, slo gjennom. Singelen ble sluppet samme dag som Tshawe Baqwa stakk av med seieren i «Skal vi danse» på TV 2. «Beggin’» gjorde Madcon til globale popstjerner. Singelen solgte over 300.000 eksemplarer i hele Europa.

– Vi har klart å få plateselskapene til å satse på oss. Og man begynner på scratch hver gang, selv om man heter Britney Spears, sier Peters.

I dag omsetter Madcon as for 14,3 millioner kroner, en økning på 890 prosent på fire år. Dermed havner gruppa på årets liste over Oslo-gaseller – det vil si selskaper som har doblet omsetningen over fire år. Rundt 70 prosent av inntektene kommer fra konserter, bare ifjor holdt rapduoen mer enn 100 forestillinger. Den best betalte konserten så langt er en nyttårsfeiring i Portugal i 2010. Én time på scenen sendte en halv million kroner inn på konto.

– Det var fantastisk. Vi stappet gatene med portugisere. Det kommer jeg aldri til å glemme, sier Tshawe.

I tillegg til å toppe hitlistene, er også Madcon blant de best betalte rapperne i Norge. Duoen kunne ifjor skilte med over to millioner kroner hver i inntekt.

Se gasellekonferansen i Oslo og finalen på DN.no/gasellene i dag klokken 15.00.

Madcon til D2: – Vi ble godt vant til motgang

 

Fra blokk til millionær
Overgangen fra å være en ukjent tenåring oppvokst i en blokkleilighet på Ekeberg i Oslo, til å være på tabloidenes forsider var stor for Yosef Wolde-Mariam. Han husker fortsatt da han leste i VG at Madcon hadde tjent 15 millioner kroner.

– I og med at ingen hadde sagt det til meg, så var det første gang jeg trodde jeg var blitt rik. Så jeg begynte å kjøpe etter de reglene, sier han.

Sniking på Oslo-trikken ble byttet ut med en luksusbil fra Bentley. Det var bare ett lite problem med å få regnskapstallene formidlet gjennom forsiden til VG. Artikkelen refererte ikke til penger gruppen hadde tjent, men omsetningen.

Vi gikk til musikkindustrien av de riktige grunnene. Fordi vi liker musikk. Ikke fordi jeg skal gå på den røde løperen eller få hun der sillikondama i sengen. Men jeg skulle sikkert ha fått hun i sengen også Tshawe Shoore Baqwa (32)

En kredittsjekk på Wolde-Mariam viser at han har slitt med uoppgjorte regninger. Bare i år er det kommet utleggsforretninger fra Oslo Kemnerkontoret og If Skadeforsikring. Alt skal være ryddet opp i nå.

– Det er en klisjé med «the struggling artist». Men vi er ikke noe unntak. Penger var aldri en del av våre liv. Når vi fikk penger, brukte vi dem. Vi sov på sofaen til venner, et sånt type liv. Vi tillot oss å være barn lenger enn man skulle på grunn av lidenskapen. Normen er å utdanne seg, få seg jobb, bikkje, Volvo. Vi var ikke en del av den normen. Med det kommer det en del ustruktur når det gjelder økonomi, sier Wolde-Mariam.

Kraftig omsetningsvekst for Madcon til tross, mesteparten av inntektene går fortsatt til å betale regninger. Å tjene penger på musikk er ikke enkelt når du kommer fra Norge, bedyrer duoens manager.

– Norge har ikke et kjempesexy rykte på seg når det gjelder eksport av musikk. Selv om enkelte liker å slå seg på brystet og trekke frem A-ha, så må vi huske på at A-ha ble eksportert av britene. Sender du en mail til en sjef for et plateselskap i England, havner den fort rett i spamboksen, sier Peters.

Det har også vært noe refs fra revisor underveis. I årsregnskapene til Madcon for både 2009 og 2008 bemerker revisor ulovlig aksjonærlån, sen innlevering av regnskap og brudd på skatteloven.

– Revisoranmerkningen har vært uskyldig rot fra vår side. Og det ble fort rettet opp i, sier Peters.

– Har dere kontroll på privatøkonomien?

– Nei. Men vi har en person som hjelper oss, sier Peters, og viser blant annet til regnskapsfører.

 

Dyrt album
Nå er det alvor. Wolde-Mariam er i ferd med å selge Bentleyen, og Peters sin Porsche Cayenne.

– Vi har feiret nok, på en måte. Ikke det at vi har mistet fokus, sier Baqwa.

Alle ressurser settes inn for å lage Madcons beste albumet hittil. Så langt har duoen svidd av seks millioner kroner, og trolig forsvinner minst tre millioner kroner til før albumet slippes i 2013.

De er lei av å konkurrere mot 20 ganger større budsjetter, og lei av å se ut som «motherfucking norsk film, skutt i Finmark». Det funker ikke, mener Madcon. Ikke når konkurrentene leverer noe som kan sammenlignes med effektbruken i filmen «Transformers», som de påpeker.

– Nå slipper vi å krype for andre for å se om de satser på oss, sier Peters.

Plateselskapet sa nei denne gangen, de synes det ble for dyrt.

– Vi ønsker virkelig å gasse på. Nå må vi finansiere det opp selv, det er både risikabelt og spennende, fortsetter Peters.

– Hva var det Sting sa? «If you love someone, set them free», supplerer Tshawe.

Den profilerte filmregissøren, Reinert «Ray Kay» Olsen, som har oppdrag for stjerner som Lady Gaga, Justin Bieber og Britney Spears, er hyret inn. Hele sentrum av Los Angeles ble sperret av ved hjelp av politimenn under innspilling av den første musikkvideoen i sommer. Som de selv sier: «Den ser så money ut!».

– Vi jobber nå med crème de la crème. Det er faen meg viktigere enn å kjøre Bentley. Dette er drømmen, sier Peters.

 

Feiret med casino
I sommer deltok de tre i det verdenskjente og uortodokse bilracet Gumball 300 i USA. Prisen for å leke seg med verdens superstjerner, milliardærer og sjeiker er en halv million kroner per person. Etter et par telefoner til noen sponsorer var hele gildet dekket. De brukte ikke én krone underveis. Bortsett fra i Las Vegas.

– For en gangs skyld skal jeg være ærlig. Jeg tror jeg brukte 15.000 kroner, sier Yosef Wolde-Mariam.

Igjen blir han avbrutt av manageren sin:

– Nei, slutt, sier Peters.

– Jeg kødder ikke, 15.000 kroner brukte jeg. Men jeg har sagt til kona at jeg brukte 200 kroner.

– Særlig. Vi tror du brukte 100 lapper (100.000 kroner, red.anm.) i Vegas, sier Peters, med støtte fra Baqwa.

– Da sier vi 100 pluss. Jeg brukte 100 pluss. Kona leser ikke DN.

Se gasellekonferansen i Oslo og finalen på DN.no/gasellene i dag klokken 15.00.
Fylkesprofilen: – Vi har et mindreverdighetskompleks
Madcon til D2: – Vi ble godt vant til motgang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene