Etter å ha bli kåret til vinner for Midt-Norge i DNs årlige gasellekåring, kan Håvard Grøntvedt og hans selskap Nidaros Shipping nå også skilte med utmerkelsen Årets Gaselle 2021.
– Årets gaselle i Norge er en bedrift med en utrolig utvikling. I løpet av de siste fire regnskapsårene har det økt omsetningen fra 2,5 til 78 millioner kroner. Og driftsmarginen har hvert eneste av de årene ligget på mellom 40 og 60 prosent, sier sjefredaktør Amund Djuve i DN.
Selskapet leverer båttjenester til oppdrettsnæringen.
– Det er en anerkjennelse vi setter stor pris på. Selv om det har gått veldig greit uten oppmerksomheten, er det hyggelig at det er positivt når vi først ikke skal fly under radaren, sier gründeren.
Håvard Grøntvedt (59) har jobbet i oppdrettsnæringen hele livet, og kom inn i bransjen allerede som 12-åring. Gründeren er snar med å gi heder til folkene han har på Canadas vestkyst, der selskapet driver sin virksomhet.
– Vi har vært både flinke og heldige som har rekruttert dedikerte folk. Det er alfa og omega. Man kan ha så fine og dyre båter man bare vil, men har man ikke de rette folkene om bord, blir det ikke bra. Der har vi gjort en god jobb, sier Grøntvedt.
Servicebåter i Canada
Nidaros Shipping er et servicebåtselskap for oppdrettsnæringen som utelukkende driver i provinsen British Columbia på Canadas vestkyst. I dag eier selskapet syv fartøy, og det siste er kun dager unna sitt første seilas.
Fartøyene eies av Nidaros Shipping og leies ut til datterselskapet Njord Marine Service i Canada, som igjen leier ut båtene med mannskap til oppdrettsselskapene.
Blant kundene er de store oppdrettsselskapene som driver i regionen, blant annet norske Mowi, Cermaq og Grieg Seafood, som regel for tre år av gangen. De brukes blant annet til fortøyningsarbeid, frakt og som hjelpefartøy ved slakting og behandling av laksen, eller «egentlig alt som har med arbeid på lokalitetene å gjøre», for å bruke Grøntvedts egne ord.
Gründeren er i dag eneeier i selskapet, som han har fortalt at det ble spyttet vel ti millioner kroner inn i ved oppstart. Alle overskuddene i årene siden er blitt reinvestert i selskapet.
– Hva er ditt beste tips til gründerspirer der ute?
– Det viktigste er å ha is i magen, og å ha tro på det man gjør. Sett deg godt inn i ting, både kostnader, risiko og hva som kreves for å komme i gang, sier Grøntvedt.
Før Nidaros Shipping var han med på å starte flere andre selskaper, og som mange andre gründere gikk han måneder uten å ta ut lønn.
– Man må være forberedt på det, selv om det naturligvis avhenger av hva man starter. Det som ofte er tilfellet i starten, er at man ikke har helt kontroll på kostnadene. Man må ha en buffer.
Tror ikke på samme vekst
I disse dager er Nidaros Shipping i ferd med offisielt å sjøsette den siste servicebåten, som er den største selskapet har bygget. Fartøyet kostet ifølge Grøntvedt nær 100 millioner kroner, og begynte reisen fra verftet i Kroatia i oktober.
Grøntvedt er imidlertid ikke overbevist om at Nidaros Shipping kommer til å fortsette den sterke veksten i samme tempo fremover.
– Det kan hende det blir spesialoppdrag eller slike ting, men at det skal bli vekst i samme takt, tror jeg ikke. Markedet begynner å bli mettet.
Oppdrettsnæringen i Canada er nemlig veldig liten, sammenlignet med her hjemme. Årlig produksjon ligger på rundt 100.000 tonn, mot Norges 1,45 millioner tonn.
– Har du satt deg noen mål for de neste årene, enten omsetningsmessig eller ekspansjonsmessig?
– Nei, ikke i det hele tatt. Vi kikker på andre områder og vurderer, men alt er i et tidlig stadium, og ingenting er bestemt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.