Alt så egentlig veldig bra ut. Nystiftede Cecon, med kontorer på det gamle Vindholmenverftet like utenfor sentrum av Arendal, hadde klart å tiltrekke seg en rekke erfarne folk fra selskaper som Ugland Offshore, DSND, APL og Subsea7 og var i gang med det første rørleggingsprosjektet på nyåret i 2005. To år senere, mens verdensøkonomien fortsatt så lys ut, skulle selskapet ta beslutningen som snudde himmel til helvete.

- Vi hadde siden 2005 brukt innleide skip til rørleggingsoppdragene våre. Tidlig i 2007 bestemte vi oss for å kontrahere tre store skip på det kanadiske Davie-verftet. Og det så bra ut en stund - til sent i 2008 da vi fikk første runde med trøbbel, forklarer administrerende direktør Terje P. Tellefsen.

Redningsaksjon
Kostnadsoverskridelser og forsinkelser førte til at kontrakten måtte reforhandles. Det var ille nok. På nyåret i år kom bomben. Davie søkte beskyttelse fra sine kreditorer og all virksomhet ble stanset i mars.

Siden har Cecon-ledelsen jobbet intenst med ryggen mot veggen for å redde selskapet. Først i slutten av november ble det klart at obligasjonseierne bidro til en redningsaksjon ved å gjøre om 327 millioner kroner av gjelden til aksjer. Tidligere aksjonærer ble vannet ut med 50 prosent. Nødvendig driftskapital planlegges reist gjennom et nytt toårig obligasjonslån på mellom fem og syv millioner dollar.

Fortsatt trøbbel
Men ikke alle problemene er løst for Cecon. Selskapet har fortsatt 18 millioner dollar utestående etter arbeider utført i Angola. På verftet i Quebec i Canada er byggingen av skipene fortsatt ikke kommet i gang.

- Da skjønner du sikkert at finansdirektøren vår reagerte med et stort «hæ?» da han fikk beskjed om at vi er gasellevinner i Aust-Agder, sier Tellefsen.

Etter tre kvartaler ifjor, hadde Cecon en omsetning på 202 millioner og et overskudd før skatt på 65 millioner. Status etter den samme perioden i år er inntekter på 9,2 millioner kroner og underskudd på 42 millioner.

- Vi tror vi får en løsning ved verftet neste år, med levering av det første skipet mot slutten av året. Uansett er nedsiden for oss begrenset etter de grep vi har tatt. I verste fall fortsetter vi med prosjekter som før - noe som jo har gitt gode resultater, sier Tellefsen.

Skuffet og frustrerte
- Det er jo ikke våre prosjekter som har feilet. Det er det kanadiske verftet som er årsaken til problemene våre, og ikke noe annet. Det er klart vi er både skuffet og frustrerte over det som har skjedd der borte. Og jeg kan bruke mye styggere ord også, sier Tellefsen, som er ganske sikker på at det verste nå er over.

- Vi har en gjeldssituasjon vi kan leve med. Og flere analyser indikerer at markedet er i bedring. Vi merker det her på huset også, gjennom en betydelig økning i antall forespørsler, sier han.

Tabell:
Tabell:
Fylkesvinner Vest-Agder: Fra 0-60 på fire år
Les også: Skummende vekst
Les også: Nøktern supergaselle
Analyse: Utadvendte Agder
Les alt om gasellene



*
*
*ratingrevisoranmerkninger.