Bjørn Kenneth Hansen (35) har gått fra å være en treningsivrig bygg- og anleggsarbeider til å bli fabrikkeier som produsere proteinpulver i stor skala. Han startet opp Proteinfabrikken i 2001, og fem år senere regner han med å omsette for 40 millioner.

Nylig skrev han under en storavtale med Sunkost, som er landets største helsekostkjede med 150 butikker.

Proteinfabrikken skal inn blant basissortimentet, og er sikret god distribusjon i butikker.

Fra før har den litt butikksalg i eget lokale, foruten nettet, som er den største salgskanalen.

– Vi regner med å øke omsetningen drøyt 20 prosent til å begynne med, sier Hansen om Sunkost-avtalen.

For ambisjonene om vekst videre utover i Norden er klare: Denne uken undertegnes en avtale om en ny tomt på 13 mål hvor det skal bygges større fabrikk, treningsstudio og butikk.

Ideen
– Jeg fikk ideen rundt 1997, men da var den ikke konkretisert. Jeg hadde lyst til å gjøre noe selv, og fra 1997 til 1999 jobbet jeg hardt og tjente ekstra penger som jeg la til side for dette, mens jeg orienterte meg i markedet. Jeg så at netthandelen eksploderte i USA, og studerte hva som skjedde der.

Markedet
– Folk ønsker å trene og få bedre helse, og er mer opptatt av hva de putter i munnen sin. Vi blander alt selv, og da vet de hva de får i seg, i motsetning til om de importerer fra for eksempel USA.

Først måtte vi etablere oss i grasrota, det vil si i fitness– og kroppsbyggermiljøene, så måtte vi bygge videre. Nå er kundene fra 15 år gamle hockeyspillere til folk i 70-årene som er interessert i helse.

Nøkkelpersoner
– All jobb det første halvannet året gjorde jeg selv. Sigurd Høland og Anne Elisabeth Lie i utviklings- og ingrediensavdelingen ved Tine var viktige. Jeg maste meg til et møte der, med tanke om å skape meg en jobb i Tine. De oppfordret meg til å starte for meg selv. Nå kjøper jeg 200 tonn protein fra Tine i året, og selger 400 tonn ut til kunder. Nå er det en rekke mennesker som er viktige, men samboeren må nevnes, som holder ut med all jobbingen. Foreldrene mine har vært støttespillere, og stilt opp for å hjelpe når jeg har spurt.

Beslutningen
– Etter samtalen med Tine i 2000, ble den store avgjørelsen tatt. Jeg bestemte meg for å prøve selv. Jeg regnet med at det ble full peis, men det ble mye verre enn jeg hadde forestilt meg.

Høydepunktet
– I starten fikk jeg låne lokaler i Oslo, jobbet der hele dagen, fylte opp en bil og kjørte sent hjem hver dag til Sandefjord hvor alt ble stablet inn på en 40 kvadratmeter stor leilighet. Jeg produserte om dagen, og pakket og sendte produktene ut om kvelden. Da vi flyttet inn i våre nåværende lokaler, var det som om jeg så lyset i enden av tunnelen. Det var et kjempe høydepunkt. Det var det også da vi endelig fikk installert gode betalingssystemer, som gjorde at vi kunne vokse.

Marerittet
– Det måtte være om noen skulle bli syke av produktene våre.

Lærdom
– Man må ha motivasjon. Hvis man gjør dette for å kjøpe en Porsche, kommer man ingen vei. Man må bruke penger som et instrument for å få til noe, ikke omvendt. Man må finne seg i lut og kaldt vann en periode. Personlig forbruk er underordnet, og man trenger disiplin.

Man må ha steintro på det man driver med, og ha skylapper. Se kun på målet, ikke alle forstyrrende elementer som dukker opp underveis.

Tviler man, er man ferdig. Også må man ha kunnskap om sluttbrukeren.

Hindringe
– Vi er prisgitt Mattilsynet, Tollvesenet og landbruksforvaltningen, og som alle andre: skattekontoret.

Men vi har gått fra å bli kontrollert, til å ha samarbeid med blant annet Mattilsynet.

Nå snakker vi sammen om muligheter.

Ansatte
– Vi har krevd pågangsmot, arbeidslyst og vilje til å bidra til å bygge noe.

Nå er vi på jakt etter mennesker med kompetanse som kan bli nøkkelpersoner, fordi vi ønsker å kunne produsere for andre selskaper.

Drivkraft
– Alle ønsker å gjøre noe unikt, og vi er en gjeng med ærekjære mennesker her.

Vi tør å si at vi vil ha suksess.

Å være god til det man gjør, det er tilfredsstillelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.