Remarkable-gründer Magnus Wanberg (37) startet med en erkjennelse av at han ikke hadde noen forutsetning for å lykkes som norsk leverandør av forbrukerelektronikk.

Gjennom oppturene og nedturene klamret han seg til at en digital notatblokk med papirfølelse, var noe han selv hadde savnet og at det ville løse et problem. Skrivebrettet kan konvertere håndskrevne notater til digital tekst.

Den elleville veksten har gjort Remarkable til gasellebedrift, og nå er selskapet vinner av DNs kåring av årets Gaselle-innovasjon.

Fra en renessansevilla øverst på Grünerløkka, har Magnus Wanberg (37) bygget et tek-selskap som nå er verdt flere milliarder kroner.

Den digitale notatblokken med papirfølelse, åpnet et helt nytt marked hvor de selv satt med controlleren.

– Ikke i mine villeste fantasier hadde jeg trodd at det ville bli så stort.

– Når jeg nå går tilbake og ser på gamle investorpresentasjoner, så har vi overgått det nivået vi drømte om. Målet om overskudd i 2023, nådde vi allerede i 2020.

For hurtigvoksende tek-selskaper er underskudd mer regelen enn unntaket. Høyt prisede tek-aksjer har fått en kjempesmell på børsene den siste måneden.

Remarkable-gründeren legger ikke skjul på hva han mener om prisingen av noen av de mest høytflyvende tek-selskapene.

– Når de mest hysteriske verdsettelsene kommer opp, så er det spekulasjon. Det er ikke rasjonelt.

Største suksess siden Tandberg

DN-redaktør Amund Djuve er imponert over måten Remarkable har tatt opp kampen mot nettbrett-hegemoniet til tek-giganter som Apple.

– Dette er den første store norske suksessen innen forbrukerelektronikk siden Tandberg Radio i midten av forrige århundre. De har funnet en nisje og laget et produkt i et marked som i utgangspunktet er dominert av noen av verdens største selskaper.

Djuve er spesielt imponert over veksttakten.

– I 2020 mer enn tredoblet de inntektene fra året før til 1,2 milliarder kroner og leverte også positive resultater tidligere enn det mange nok hadde sett for seg for en bedrift i denne fasen i dette markedet.

Konkurrentene kopierer

Selskapet holder kortene tett til brystet og har så langt ikke oppgitt hvordan vekstkurven var i fjor.

Remarkable mener å ha identifisert et 100-milliardersmarked på digitale notatbøker hvor de så langt bare har tatt en prosent. Målet er å ta samme posisjonen som Kindle har tatt på lesebrett.

– Vi mener fortsatt vi bare er på starten av noe. Dette markedet kommer i tillegg til Ipad og nettbrett. I all ydmykhet, så er det ikke sikkert at vi tar hele markedet. Det er noen konkurrenter som har gjort det de kunne for å kopiere oss. De følger etter, men vi kjører i vårt tempo, sier Wanberg som fortsatt eier 32 prosent av aksjene.

Gründerprosjekt

Etter å ha jobbet som konsulent i Boston Consulting Group, begynte Wanberg med sitt eget gründerprosjekt som 28-åring.

– Jeg ville starte en teknologibedrift og hadde noen visjoner. Det var dette og et par andre ideer.

Wanberg er fascinert av papirfølelsen, og ville forene notatblokken med mulighetene i det digitale universet. Skrivebrettet skal få brukeren til å tenke bedre og er strippet for forstyrrelser som sosiale medier, apper, pushvarsling og epost.

Notatbrettet til Remarkable kjennetegnes av en overflate som skal gi papirfølelse.
Notatbrettet til Remarkable kjennetegnes av en overflate som skal gi papirfølelse. (Foto: Marte Christensen)

I 2016 ble det sprøytet inn fire millioner kroner i startkapital i gründerprosjektet.

Da det amerikanske prestisjefondet Spark, som oppdaget Twitter, gikk inn som investor for to år siden, ble selskapet verdsatt til en milliard. Og siden den gang har pilene pekt rett til himmels med voldsom vekst og overskudd. Det gir også en ny fallhøyde.

– Vi har flyttet referanserammene hele veien. En kan jo bli redd av å se inn i fremtiden med så store tall.

Lanseringen av versjonen Remarkable 2 ble det store gjennombruddet, selv om det så rimelig mørkt ut i begynnelsen.

– Vi lanserte samme dag som vi gikk inn i lock down. Det nye produktet ga oss et kjempehopp, men innovasjonsprosessen handler ikke bare om produktet og teknologien. Vi har også gjort et kvantesprang med merkevaren for eksempel på nettsidene, men vi har også utviklet forretningsmodellen med en abonnementstjeneste på toppen som gir bedre arbeidsstrømmer.

Jobbet mot konkursdato

Underveis har de kjørt en stram linje og har virkelig fått kjent på følelsen av at kassen nærmer seg tom.

– Når du har en konkursdato, da er det en litt annen stemning når du drar til Kina for å forhandle enn når du har 500 millioner kroner i venturekapital. Da vet du hva disiplin er.

Han utelukker ikke at de går i markedet for å hente penger.

– Da kommer du raskere frem, og det er som bensin på bålet. Hvis vi får et godt tilbud, er det interessant.

Mulige kapitalinnhentinger er tenkt som rene emisjoner. Et større nedsalg er ikke aktuelt nå selv om interessenter banker på døren.

– Vi får løpende henvendelser fra finansielle og strategiske investorer. Også Microsoft, Logitech, Google og Amazon holder seg oppdaterte. At vi er i Norge blåser de i. Men vi startet ikke Remarkable for å selge selskapet, men for å lage disse produktene.

Måtte bruke Gule sider

Etter Remarkable 2 kom på markedet, er det ikke likviditetsskvis, men derimot komponentmangel som har vært den store utfordringen. I chip-jakten måtte de ta kreative metoder i bruk for å bli prioritert hos de store komponentprodusentene.

– Skrivebrettet består av hundrevis av komponenter. Vi måtte opp på toppsjef-nivå og kjempe løpende kamper for å være blant de utvalgte som fikk leveranser. Og vi måtte bruke Gule sider rundt omkring i verden for å finne de ansvarlige. Så fortalte vi historien om at vi var en spennende teknologibedrift i sterk vekst og spurte om de ville være med.

Notatbrettet er basert på mange standardkomponenter, men det er også noen komponenter i overflaten som er egenutviklet og patentbeskyttet. I tillegg er det egen software som får nanoteknologi og prosessteknologi til å spille sammen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.