-Om jeg har et godt råd å gi til andre?

Kjetil Jikiun, gründeren og sjefsbryggeren som til daglig er pilot i SAS, nøler ikke.

- Da vil jeg si: Ikke gjør det. En tror jo gjerne at alt blir så mye bedre når bedriften bare blir litt større. Men det er jo stikk motsatt. Det blir bare mye, mye verre, humrer han åtte år etter etableringen og vel fem år etter at bedriften inntok de nye lokalene i den gamle kraftstasjonen på Rygene.

- Vi trodde jo vi hadde all verdens plass til videre vekst i overskuelig fremtid. Slik gikk det ikke. Vi er nødt til å finne noe større, sier Jikiun.

Bryggeriet er i år gasellebedrift for tredje gang.

 

Opptur i Norge
Nøgne Ø har så langt hatt større suksess utenlands enn i Norge - med eksport av øl til en rekke europeiske land samt til USA, Japan, Canada, Australia og New Zealand. Men i år har også det norske markedet tatt av, godt hjulpet av terningkast i norske aviser - med syv (!) på terningen i Dagbladet sist uke for det sterke juleølet. Ifjor produserte Nøgne Ø omtrent 280.000 liter. I år blir det over 400.000 liter - en vekst på nærmere 50 prosent.

- Det er jo altfor mye, selvfølgelig. 20 prosent vekst hadde vært mer enn nok. Men vi føler vi må gjøre hva vi kan for å fylle etterspørselen, sier Jikiun.

Han mener mye av forkl#229en er en kombinasjon av et modent marked for spesialøl - og kompromissløsheten hos Nøgne Ø.

- Vi brygger det vi mener er bra - uten særlig tanke på hva markedet vil ha. Vi må på mange måter lære opp markedet, sier Jikiun.

 

Han mener oppstart av produksjon av japansk risvin - sake - er et godt eksempel på det.

- Der finnes det jo ikke noe marked - i alle fall ikke i Norge. Men vi tror det kommer.

På boks?
Nøgne Ø sto ved et veiskille for seks år siden. Gründerne var slitne. Det var også deres venner og familie som stadig jobbet på dugnad med tapping og etikettering. Og ingen av eierne hadde kapital til det løftet som måtte til. Det var snakk om nedleggelse. Men da kom Anne Hestness Trommestad inn med tre millioner kroner i kjølvannet av at hennes familie solgte Bergen og Stavanger Rørhandel med milliardgevinst til Ahlsell. Hun puttet mye penger i eiendom lokalt - og tre millioner i Nøgne Ø.

- Det har vært utrolig moro. Og mye jobbing, sier Trommestad, som ikke tør si hvor Nøgne Ø er om fem år utover at produksjonen vil øke videre - i nye lokaler.

- Produktene vil ikke være så forskjellige fra i dag, tror jeg. Men av miljøhensyn tror jeg det etterhvert vil bli aksept for at også kvalitetsøl selges på boks. Det skjer i USA nå og vil komme hit også, legger Kjetil Jikiun til.

Fylkesvinner Aust-Agder: Plaget vinner
Fylkesvinner Vest-Agder: Fra 0-60 på fire år
Tabell:
Tabell:
Les også: Nøktern supergaselle
Analyse: Utadvendte Agder
Les alt om gasellene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.